Ինչպես ճիշտ ընտրել և պահպանել ելակը
19.04.2024
Ելակի սեզոնը երկար չի տևում, բայց դուք կարող եք վայելել բուրավետ հատապտուղները ամբողջ տարին, եթե գիտեք, թե ինչպես դրանք պահել: Ներկայացնում ենք, թե ինչպես ճիշտ ընտրել և պահել ելակը:
Անուշաբույր հատապտուղները բավականին արագ են փչանում․ որպեսզի երկարացնեք պահպանման ժամկետը, դրանք կարելի է չորացնել կամ սառեցնել։ Մեկ այլ տարբերակ է ձմռան համար մուրաբա, ջեմ կամ կոմպոտ պատրաստելը։ Եկեք տեսնենք, թե ինչպես ճիշտ պահել ելակը։
Ելակի պահպանման ընդհանուր կանոններ
Ելակն ամենանուրբ և շուտ փչացող հատապտուղներից է։ Բայց, եթե հետևեք որոշ կանոնների, կարող եք երկարացնել պահպանման ժամկետը։
• Ընտրեք ամենաթարմ հատապտուղները։ Եթե խանութից կամ շուկայում ելակ եք գնում, համոզվեք, որ բոլոր հատապտուղները մոտավորապես նույն հասունության են։ Դրանց վրա չպետք է լինեն բիծեր կամ խփված տեղեր: Չափազանց հասած հատապտուղները նույնպես չեն կարող բավական երկար պահպանվել: Եթե ինքներդ եք աճեցնում ելակ, ընտրեք հասուն, բայց ոչ գերհասունացած պտուղները: Դրանք պետք է լինեն կարմիր, բայց շոշափելիս՝ բավականին ամուր:
• Ստուգեք, որ հատապտուղները զերծ լինեն բորբոսից: Գնելուց հետո տեսակավորեք հատապտուղները և դեն նետեք նրանք, որոնք նույնիսկ բորբոսի փոքր կետեր ունեն: Հակառակ դեպքում, մնացած պտուղները ևս շփվելով կփչանան: Եթե ելակը պահում եք մի քանի օր, ապա կանոնավոր կերպով դասավորեք դրանք։
• Հետևեք խոնավության աստիճանին: Սառնարանում պահելուց առաջ հատապտուղները մի լվացեք։ Խոնավությունն արագացնում է քայքայման ու բորբոսի առաջացման գործընթացը: Լավ կլինի, ելակները պահեք մեկ կամ երկու շերտով, որպեսզի վերին հատապտուղները չսեղմեն ներքևիներին: Կափարիչով կիպ փակել նույնպես չպետք չէ, որպեսզի չճխլեք պարունակությունը:
• Օգտագործեք ճիշտ փաթեթավորում: Եթե ելակ եք գնել պոլիէթիլենային տոպրակով, ապա տեղափոխեք այն ավելի հարմար տարայի մեջ։ Հատապտուղների պահպանման ժամկետը երկարացնելու համար անհրաժեշտ է լավ օդափոխություն: Հետևաբար, ավելի լավ է դրանք պահել անցքերով փայտե կամ ստվարաթղթե տուփի մեջ, որպեսզի խոնավությունը դուրս գա: Եթե ելակները պլաստմասե տարայի մեջ են, ապա այն նույնպես պետք է անցքեր ունենա։ Կարող եք հատապտուղների շերերը ծածկեք թղթե սրբիչներով, որպեսզի հեռացնեք կոնդենսատը և հնարավորինս երկար պահպանեք ելակները:
• Թողեք տերեւներն ու ցողունները։ Ելակը նուրբ արտադրանք է, ուստի պետք է շատ զգույշ վարվել դրա հետ: Հատապտուղները չվնասելու համար ավելի լավ է չպոկել տերևներն ու ցողունները։ Բացի այդ, այդպիսով ելակի մեջ ավելի քիչ խոնավություն կթափանցի։
•Հատապտուղները պահեք այլ մթերքներից առանձին: Չի կարելի ելակները պահել նույն տարայում՝ այլ հատապտուղների կամ մրգերի հետ։
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 1892 անգամ
Читать на русском
|