Մրսածությունն ու գրիպը կանխարգելող լավագույն մթերքները
17.11.2020
Նույնիսկ եթե դուք երբեք չեք կոփվել և չեք սիրում ֆիզիկական վարժություններ, ապա կարող են օգնել սովորական մթերքները: Սննդաբանները նշել են, թե կոնկրետ ինչ է պետք ուտել՝ 'մրսածությունն ու գրիպը կանխելու համար:
1. Սովորական խմելու ջուր
Ամենապարզ ու մատչելի «դեղը»: Ջուրն անհրաժեշտ է նյութափոխանակության գործընթացների բնականոն ընթացքի համար, ոչ միայն լուծում է, այլև մեր մարմնից դուրս է բերում բոլոր տեսակի թունավոր նյութերը: Հիշեք, որ ջրազրկվելը մեծացնում է մրսելու հավանականությունը:
Բացի այդ, ջուրը պահպանում է շնչառական ուղիների լորձաթաղանթում նորմալ տարանջատում, վերացնում շրթունքների չորությունը: Այնպես որ, մի մոռացեք ավելի շատ պարզ ջուր խմել, նույնիսկ այն ժամանակ, երբ գայթակղվում եք տաք թեյով կամ սուրճով: Չնայած կոֆեին պարունակող բոլոր ըմպելիքները, ներառյալ թեյը, ջրազրկում են, պարզապես խմեք լրացուցիչ 150 գրամ ջուր՝ յուրաքանչյուր 100 գրամ թեյի դիմաց:
2. Թեյեր՝ գրիպի կանխարգելման համար
Դրանք կարող են տարբեր լինել. սրանք հին՝ «տատիկների» ապացուցված մեթոդներ են՝ թեյ թրթնջուկով, ազնվամորիով, հաղարջով, կիտրոնով, մեղրով և «նորաձև», օրինակ՝ կոճապղպեղով: Վերջինիս քրտնամուղ և իմունային համակարգը բարձրացնող հատկությունները վաղուց հայտնի են, իսկ նոր հետազոտությունները պարզել են կոճապղպեղի հակաօքսիդիչ և հակաբորբոքային «տաղանդները»:
Կոճապղպեղից առավելագույն օգուտ քաղելու համար ներկայացնենք թեյի բաղադրատոմսը.
- Քերել 1 թեյի գդալ կոճապղպեղի թարմ արմատը: - Վրան լրացրեք տաք ջուր (բայց ոչ եռման) և կափարիչով ծածկեք: - Թողեք խառնուրդը թրմվի 15 րոպե: - Ավելացրեք մի կտոր կիտրոն, մեղրy՝ «կծովի»:
3. Բնական մեղր
Իմունային վիճակի ամրացման լավագույն միջոցներից մեկը: Այն լավագույնս համադրվում է թեյի և կիտրոնի հետ: Այս դեպքում մեղրը չպետք է ուղղակիորեն ավելացնել թեյին, քանի որ այս դեպքում կենսաբանորեն ակտիվ նյութերի մի զգալի մասը կորցնում է իր հատկությունները: Մեղրը կարելի է ուտել կիտրոնի, խնձորի կտորներով կամ կաթնաշոռով:
4. «Կենդանի յոգուրտներ», ֆերմենտացված կաթնամթերք
Լակտո և բիֆիդոբակտերիաներով կենսայոգուրտները ոչ միայն օգնում են պահպանել կայուն քաշը, այլև «պատասխանատու են» աղեստամոքսային տրակտի առողջության և ուժեղ իմունային համակարգի համար: Ամերիկացի և եվրոպացի գիտնականների կողմից վերջերս կատարված շատ ուսումնասիրություններ ցույց են տալիս, որ պրոբիոտիկները կարող են նվազեցնել գրիպի ախտանիշները, ինչպիսիք են տապը, հազը և երեխաների քթի խցանումը: Հավատացեք, մեր մածունը գրեթե ոչիչով չի զիջում յոգուրտին։
5. Հացահատիկային շիլաներ
Սրանք վիտամինների և հանքանյութերի, հատկապես սելենի և ցինկի հիանալի աղբյուր են: Մասնագետները նշում են, որ սննդի մեջ մանրաթելերով հարուստ հացահատիկային կուլտուրաների ներառումը կարող է նաև բարձրացնել մարմնի դիմադրողականությունը: Վարսակի ալյուր, գարի, հնդկացորեն: Որպեսզի ձեր կյանքն ավելի դյուրին դառնա և առավելագույն օգուտները քաղեք այս մթերքներից, մի եփեք դրանք։ Հացահատիկների վրա տաք ջուր լցեք, պահեք ողջ գիշերը, առավոտյան վրան ավելացնել կաթ և մի փոքր կարագ, չոր կամ թարմ մրգեր՝ ըստ ճաշակի:
6. Մրգեր և բանջարեղեն
Գրիպի դեմ արդյունավետ պայքարելու համար բժիշկներն առաջարկում են ամեն օր ուտել մրգեր և բանջարեղեն, որոնք պարունակում են առավելագույն քանակությամբ վիտամիններ, հանքանյութեր, մանրաթելեր և հիմնականում ֆիտոն սննդանյութեր:
Այստեղ անվիճելի առաջնորդները ցիտրուսային մրգերն են, և առաջին հերթին՝ կիտրոնը, մանդարինը, նարինջը: Օրինակ՝ մեկ նարինջը պարունակում է վիտամին C-ի ամենօրյա պահանջարկը։ Ցիտրուսային մրգերը հարուստ են նաև ֆլավոնոիդներով, որոնք ուժեղացնում են այս վիտամինի հակաօքսիդիչ ազդեցությունը:
Կարմիր լոլիկը, նուռը, թուրինջը, ինչպես նաև կարմիր կաղամբը և լոռամիրգը հատկապես օգտակար են իմունային համակարգի համար, և դա, ի լրումն այն փաստի, որ նման համեղ հավաքածուն ծառայում է որպես սրտի պաշտպանիչ՝ լիկոպինի և էլալագաթթվի մեծ պարունակության պատճառով:
Գազարն ու դդումը նույնպես բարձրացնում են դիմադրողականությունը՝ շնորհիվ այնպիսի տարրերի, ինչպիսիք են բետա-կարոտինը, ալֆա-կարոտինը, լուտեինը, կվերցետինը և այլ նյութերը, որոնք կարող են վերածվել վիտամին A-ի:
Քվերցետինը՝ ֆլավոնոիդներից մեկը (նյութեր, որոնք մրգերին և բանջարեղենին տալիս են իրենց բնորոշ գույնը), հայտնի է իր հակաբորբոքային հատկություններով և, ըստ վերջին հետազոտությունների, դանդաղեցնում է գրիպի վիրուսի գործողությունը և օգնում մարմնին հակամարմիններ ստեղծել: Քվերցետինը մեծ քանակությամբ պարունավում է հատկապես բրոկկոլիում, խնձորում, լոլիկում և սոխում, ինչպես նաև վառ գույներով բոլոր բանջարեղեններում և մրգերում (որքան գույնն ավելի վառ, այնքան լավ):
7. Կաղամբի թթու
Ասկորբինաթթվի ամենամատչելի և էժան աղբյուրներից մեկը: Իսկ կանաչ կամ գլուխ սոխի և արեւածաղկի ձեթի հետ միասին սա, ընդհանուր առմամբ, «վիտամինային ռումբ» է:
8. Սխտոր
Իմունիտետի այս հոտավետ «ընկերը» պարունակում է բնական հակաբիոտիկ ալիցին, որը, ըստ, որոշ ուսումնասիրությունների, օգնում է կանխել մրսածության և գրիպի բարդությունները: Օրական ընդամենը մեկ պճեղ սխտոր ուտելն արդեն ունի անհրաժեշտ կանխարգելիչ և հականեխիչ ազդեցություններ:
Սխտորից բացի, սոխը, ծովաբողը, սամիթը, վայրի սխտորը և այլն նույնպես չափազանց հարուստ են ֆիտոնցիդներով: Դրանք օգտակար են ոչ միայն որպես մարմնի դիմադրողականությունը բարձրացնելու և իմունային համակարգի օգնականներ, այլ նաև գրիպի բարդությունները կանխելու համար:
Ամենաարդյունավետ և էժան կանխարգելիչ միջոցառումներից սխտորով խոզի ճարպն է:
Նրանց համար, ովքեր ճարպ չեն ուտում կամ դիսբիոզ ունեն, կա նաև այսպիսի բաղադրատոմս. մի բաժակ կեֆիրին ավելացնել 3 պճեղ ծեծած սխտոր և խմել ուտելուց առաջ:
9. Տավարի միս
Սպիտակուցի, երկաթի, ցինկի և սելենի լավ աղբյուր, որոնք օգնում են ձեր օրգանիզին հաղթահարել ցանկացած հիվանդություն: Ձմռանը լավ է համադրել տավարի միսը սխտորի և հում բանջարեղենի հետ, ինչը մեծացնում է այդ մթեքների արդյունավետությունը մրսածության դեմ պայքարում:
10. Հավի արգանակ
Այն բարձրացնում է արյան մեջ սպիտակ բջիջների հակաբորբոքային ֆունկցիան: Պարունակում է գրեթե ամբողջ ամինաթթուները, որոնք անհրաժեշտ են բորբոքային բջիջներն արգելափակելու և զարգացող վարակը ճնշելու համար: Արգանակը նվազեցնում է քթում և կոկորդում լորձի քանակը, բարելավում հազը, ընդհանուր ամրացնող ազդեցություն ունի և թույլ է տալիս հիվանդությունից հետո ավելի արագ ոտքի կանգնել: Ճիշտ է, ավելի շատ առողջական օգուտներ կլինեն, եթե չլինի պարզապես արգանակ, այլ բանջարեղենով հավի ապուր:
Աղբյուր՝ LADYNEWS.am Դիտվել է 4830 անգամ
Читать на русском
|