Рус. Հայ.
ԽՈՀԱՆՈՑ

Ժենգյալով հաց՝ ղարաբաղյան փունջ

23.10.2020

Փորձագետներն ասում են, որ հայ խոհարարական վարպետներն օգտագործում են 300 տարատեսակ վայրի խոտաբույսեր՝ որպես համեմունքներ կամ որպես առանձին ուտեստներ: Իսկ ղարաբաղյան ժենգյալով հացը, անկասկած, մրցակցությունից դուրս է:

«Ժենգյալ» Ղարաբաղի բարբառով նշանակում է «կանաչի: Տասնյակ տարբեր տեսակի վայրի և մշակովի կանաչիներ են ներառված այս համեղ փխրուն թխվածքի մեջ: Հագեցված տաք արևով, մաքուր ջրով և ղարաբաղյան լեռների ու ձորերի մաքուր օդով՝ որոnք հատուկ համ ու բույր են հաղորդում այս ուտեստին: Ուստի անհնար է աշխարհի որևէ վայրում ժենգյալով հաց պատրաստել այնքան համեղ, որքան նրա հայրենիքում` Արցախում:

Իհարկե, այժմ այն պատրաստում են տարբեր երկրներում և քաղաքներում, որպես կանոն, կանաչին գնելով շուկայում, բայց այն չունի համային այն զգացողությունները, այն լիարժեք փունջը, որը տալիս են հյութալի և կծու ղարաբաղյան խոտաբույսերը: Քաղաքում որտե՞ղ կգտնես կնձմինձուկ: Իսկ պառավի պո՞րտ: Իսկ ճռճռո՞ւկ, քյառն ակա՞նջ, սիմսիմո՞կ, մանուշակի տերևներ և այլն, և այլն։ Իսկ գուցե հարցը միայն կանաչին չէ՞, այլ այն հուզական մթնոլորտը, որը Ղարաբաղում ուղեկցում է ժենգյալովի հացի պատրաստմանը:

Ժենգյալովի հացը միայնակ չեն թխում. հավաքվում են հարազատները, ընկերները, հարևանները՝ օգնելու պատրաստելուն ու զրուցելու, ինամալու «ի՞նչ կա-չկա» ... Եվ եթե ինչ-որ մեկը վեճի մեջ է, ապա որտեղի՞ց գտնես հաշտություն կնքելու ավելի լավ միջոց, քան միասին ժենգյալով հաց ուտելն է: Իզուր չէ, որ Արցախում կա մի ուրախ նշանաբան. «Խաղաղություն: Ընկերություն։ Ժենգյալով հաց»:

Բաղադրությունը

- Լցոնման համար թարմ կանաչեղեն. (համեմ, սպանախ, թրթնջուկ, սամիթ, մաղադանոս, կանաչ սոխ, բազուկի տերևներ և այլն)՝ յուրաքանչյուրից 50-ից 100 գ (կախված անուշաբույր ծաղկեփնջից)։
- բուսական յուղ՝ 50 գ
- թարմ աղացած սեւ պղպեղ և աղ' ըստ ճաշակի
- խմորի համար՝ ալյուր 1,5 կգ
- խմելու ջուր՝ 500-700 մլ
-  աղ՝ 30 գր
- բուսական յուղ՝ 50 գ։

Պատրաստման եղանակը

600x580

Քայլ 1

Պատրաստում ենք խմորը. ալյուրը մաղել մի մեծ խորը ամանի մեջ, ավելացնել աղ, խառնել։ Ալյուրի մեջ փոս անել և մեջը լցնել ջուր և բուսական յուղ: Ալյուրն աստիճանաբար խառնել հեղուկի հետ՝ կենտրոնից դեպի եզրերը այնքան, մինչև ալյուրը կլանի ամբողջ հեղուկը: Դրանից հետո շարունակել հունցել այնքան, մինչև խմորը դառնա փափուկ, ճկուն, հարթ և դադարի կպնել ձեր ձեռքերին: Խմորին տալ գնդի ձև, ծածկել փայլաթիթեղով և կես ժամ թողնել սենյակային ջերմաստիճանում:

 

Քայլ 2

Լցոնի պատրաստում. ամբողջ կանաչեղենը մանրակրկիտ մշակել, հեռացնել կոպիտ հաստ կոթունները և լվանալ հոսող ջրի տակ, չորացնել թղթե սրբիչի վրա, մանր կտրատել և խառնել: Կանաչեղենին ավելացնել բուսական յուղ, բայց չափավոր, այնպես, որ կանաչին փայլի և ոչ թե լող տա յուղի մեջ: Ավելացնել թարմ աղացած սեւ պղպեղ՝ ըստ ճաշակի, բայց դեռ աղ չանել, հակառակ դեպքում կանաչիները կզրկվեն հյութից և կվերածվեն շիլայի:

600x580

600x580

Քայլ 3

Հանգստացած խմորը կրկին հունցել, բաժանել փոքր գնդիկների (յուրաքանչյուրը 50 գ), դնել ալյուրով պատված մակերեսի վրա, վերևից ցանել ալյուր և ծածկել սննդային թաղանթով: Յուրաքանչյուր կտորը գրտնակով հնարավորինս բարակ բացել՝ դրան տալով շրջանի ձև: Խմորի բացված շերտի մեջտեղում, եզրերից 2 սմ հեռավորությամն լցնել աղ արված և յուղով պատված կանաչ միջուկը՝ այն սկզբունքով, որ լցոնը երբեք շատ չի լինում: Զգուշորեն փակել եզրերը մեջտեղում: Միացման կարը սեղմել ափի եզրով:

600x580

600x580

600x580

600x580

Քայլ 4

Տապակել. Պատրաստված հացերը կարի կողմը դեպի ներքև դնել նախապես տաքացրած (առանց յուղի) չոր թավայի մեջ: Յուրաքանչյուր կողմը տապակել 1 րոպե՝մինչև կարմրելը: Անհանգստանալու կարիք չկա, եթե հացը տապակելիս այն սկսի ուռել, միաժամանակ անց՝ կնստի:

600x580

Քայլ 5

Եվ ահա ...ջերմությամբ լի և անհավանական բույրով հացերը պատրաստ են: Ասում են, որ դեռ չի գտնվել այնպիսի անձնավորության, որը երբևէ հագցել է ժենգյալով հացից: Եվ մի մոռացեք մատուցել սառը մածուն կամ երիտասարդ տնական գինի ... Համտեսեք երանությունը:

600x580

Աղբյուր՝ LADYNEWS.am

Դիտվել է 3477 անգամ

Читать на русском

ՄԵԿՆԱԲԱՆԵԼ

Ձեր անունը: *
Ձեր էլ. հասցեն: *
Մեկնաբանությունը: *

Նամակներ սնկով

23.02.2024
Եթե ցանկանում եք, որ սիրելին առավել ուշադիր լինի ձեր «նամակների» նկատմամբ, լցոնեք այն շամպինյոններով։

Սթեյք ծաղկակաղամբից

30.01.2024
Ծաղկակաղամբը համեղ և առողջարար բանջարեղեն է, որն անպայման պետք է ներառվի ձեր սննդակարգում։

Բիսկվիթային տորթ «Քնքշություն»

15.12.2023
Արագ և հեշտ պատրաստվող, բայց շատ համեղ բիսկվիթ` դեղձով, օդային կաթնաշոռային կրեմով և սպիտակ շոկոլադով։ Փորձեք այն և դուք իսկապես վայելեք կապրեք:

Վարսակի շիլա' չրերով

06.12.2023
Դիետոլոգներն ամբողջ աշխարհում խորհուրդ են տալիս առողջ ապրելակերպ նախընտրողներին իրենց սննդակարգում անպայման ներառել վարսակի փաթիլներով՝ շիլա: 

Համեղ և առողջարար բանջարեղենային ուտեստ՝ պատրաստված ջեռոցում

23.11.2023
Բանջարեղենային այս ուտեստն անհավանական համեղ է և առողջարար։

Սմբուկով «նավակներ»

27.10.2023
Համեղ, առողջարար և շատ արագ պատրաստվող։

Բաժնի բոլոր նյութերը

ՄԵԿ ՏՈՂՈՎ
25-04-2024 09:48
Կանադացի և բրիտանացի հոգեբանների միջազգային թիմը պարզել է, որ մարդկանց մեծամասնության համար դժվար է վերստին կապ հաստատել հին ընկերների հետ: Որպես հաղորդակցության վերականգնման հիմնական խոչընդոտներ նշվել են մերժվելու վախը, անհարմարության և մեղքի զգացումը: Որպես նախկին ընկերոջը զանգահարելու կամ հաղորդագրություն ուղարկելու լավագույն պատճառը համարվել է նրա ծննդյան օրը, ինչպես նաև ընդհանուր հուշերը հիշեցնելու ցանկությունը:
25-04-2024 03:55
Ուելսի արքայադուստր Քեյթ Միդլթոնը պարգևատրվել է Պատվո ասպետների շքանշանով: Պատվավոր մրցանակը հանձնել է Մեծ Բրիտանիայի թագավոր Չարլզ 3-րդը։ Միդլթոնը շքանշանը ստացել է ի երախտագիտություն իր երկարամյա պետական ծառայության։ Նա թագավորական ընտանիքի՝ այս մրցանակը ստացած առաջին անդամն է։
25-04-2024 02:01
Երգչուհի և դերասանուհի Սելենա Գոմեսը երկար ժամանակ անց առաջին անգամ հայտնվել է հանրությանը իր նոր ընկերոջ՝ երաժշտական պրոդյուսեր Բենի Բլանկոյի հետ։ Սելենա Գոմեսին և Բենի Բլանկոյին նկատել են «Նյու Յորք Նիքսի» և «Ֆիլադելֆիա Սեվեվթի սիքսերս» բասկետբոլային խաղի ժամանակ:
25-04-2024 01:05
Հումորիստ Եվգենի Պետրոսյանի կինն իր անձնական բլոգում խոսել է իր ծանր հիվանդության մասին։ «Ինչու՞ է իմ ջերմաստիճանն այդքան ցածր: Այս տարի ես շատ վատ ալերգիա ունեմ, բայց դա դեռ ամենը չէ: Ես ունեմ թարախային սինուսիտ։ Սա շատ լուրջ հիվանդություն է։ Նրանք, ովքեր երբևէ հանդիպել են սինուսիտի թեկուզ ախտանիշներին, լավ գիտեն, թե դա ինչ է»,- կիսվել է գործարար կինը։
25-04-2024 00:13
Կարինա Նիգայը բաժանվել է միլիարդատիրոջ որդի և Ֆորմուլա 1-ի մրցարշավորդի Նիկիտա Մազեպինից։ Բաժանորդի հարցին, թե որտեղ է իր ընկերը, Նիգայը պատասխանել է, որ այժմ միայնակ տիկնոջ կարգավիճակում է։ «Ինչ-որ տարօրինակ սկզբունքի համաձայն՝ մարդիկ հանդիպում ու անցնում են նույն շրջապտույտի միջով անծանոթներից... մինչև ամենամոտ մարդիկ և նորից՝ անծանոթների...»։
LN-Ը ԱՌԱՋԱՐԿՈՒՄ Է ԿԱՐԴԱԼ
LN -Ը ԱՌԱՋԱՐԿՈՒՄ Է ԴԻՏԵԼ
% ԶԵՂՉԵՐ ԽԱՆՈՒԹՆԵՐՈՒՄ
ՈՒՐ ԳՆԱԼ ԵՐԵԿՈՅԱՆ
ՕԳՏԱԿԱՐ ՀՂՈՒՄՆԵՐ
ՆՈՐԸ ՁԵՐ ԿՅԱՆՔՈՒՄ

Ամսվա աստղագուշակ․ ապրիլ 2024 թ․

02.04.2024
Ապրիլը մեզ շատ վառ հույզեր ու իրադարձություններ է նախապատրաստել։ Ի՞նչ է սպասվում կենդանակերպի յուրաքանչյուր նշանի, կիմանաք՝ ծանոթանալով 2024 թվականի ապրիլի աստղագուշակին։

LADYNEWS TV
«Եվրատեսիլ 2024»-ում Հայաստանի պատվիրակ «Լադանիվա»-ն ելույթ կունենա մրցույթի երկրորդ կիսաեզրափակիչում` 8-րդ համարի ներքո: Մրցույթը տեղի կունենա մայիսի 7-ին, 9-ին և 11-ին Շվեդիայի Մալմյոյում:
ՕՐՎԱ ԱՍՏՂԱԳՈՒՇԱԿ

Խոյ
21.03-20.04

Ցուլ
21.04-22.05

Երկվորյակ
23.05-22.06

Խեցգետին
23.06-23.07

Առյուծ
24.07-24.08

Կույս
25.08-23.09

Կշեռք
24.09-23.10

Կարիճ
24.10-22.11

Աղեղնավոր
23.11-22.12

Այծեղջուր
23.12-20.01

Ջրհոս
21.01-19.02

Ձուկ
20.02-20.03
ՇԱԲԱԹՎԱ ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾԸ
22.04.2024
Դիտվել է 568 անգամ
19.04.2024
Դիտվել է 200 անգամ
23.04.2024
Դիտվել է 157 անգամ
25.04.2024
Դիտվել է 83 անգամ

© 2012, LADYNEWS.am
Մեջբերումներ անելիս հղումը (hyperlink) LADYNEWS.am-ին պարտադիր է: Կայքում արտահայտված կարծիքները պարտադիր չէ, որ համընկնեն խմբագրության տեսակետի հետ: Գովազդների բովանդակության համար կայքը պատասխանատվություն չի կրում:

LADYNEWS.am-ի մասին
Հեռ.` +374060445674, +37455545535
Էլ-փոստ` contact@ladynews.am
Գովազդ կայքում: Հեռ.՝ +374060445674, +374 55545535
Էլ-փոստ՝ marketing@ladynews.am

Webmaster