Պանրի օգտակար հատկությունները
22.11.2016
Ընդամենը 100 գրամ պանրում կա այնքան սպիտակուց և վիտամին, որոնք կան 1,5 լիտր կաթում:
Պանիրը ստանում են կաթից` կաթնաթթվային բակտերիաների և մերվող ֆերմենտների օգնությամբ: Հայտնի են տարբեր տեսակի պանիրներ` պինդ, փափուկ, բորբոսով, կովի, այծի կաթից: Շատ խոհանոցներում պանիրները գրավում են բավականին պատկառելի տեղ, օրինակ, քաջ հայտնի են ֆրանսիական և շվեցարական պանիրները:
Պանրի արժեքը չի կարող շատ ցածր լինել, քանի որ դրա պատրասման համար շատ կաթ է անհրաժեշտ: Այս մթերքը շատ հաճախ կեղծում են, սակայն մենք կներկայացնենք իսկական պանիրի հատկությունները:
Պանիրն իր մեջ շատ սպիտակուց է պարունակում, դրանով նույնիսկ միսը կարելի է փոխարինել: Դուք միգուցե վախենաք պանրի մեջ պարունակող յուղի քանակից՝ 20-50%, սակայն դա կաթնային յուղ է, որը հիանալի է յուրացվում: Այդուհանդերձ՝ բարձր խոլեստերին ունեցողներին ավելի լավ է ընտրել ոչ յուղալի տեսակները: Բժիշկները պարզել են, որ սպիտակուցային դիետան վեց շաբաթում օգնում է իջեցնել լյարդի ճարպակալումը գրեթե 50%-ով:
Պանիրը հարուստ է նույն օգտակար նյութերով, ինչ կաթը՝ B, A, D խմբի վիտամիններով և այլ օգտակար միկրոտարրերրով: Պանրի մեջ գրեթե չկան ածխաջրեր: Այն համարվում է հիանալի դիետիկ մթերք: Դիետայի համար հարմար են պինդ, ոչ յուղալի պանիրները՝ կանաչիի, բանջարեղենի, հացի և կեֆիրի համադրությամբ:
Պանրի օգտագործման հակացուցումներ գրեթե չկան: Հիմնականում դրանք վերաբերվում են ալերգիկ ռեակցիենրին: Ըստ դիետոլոգների, ամենաօգտակար պանիրների տեսակներն են չեդերը և մոցարելան:
Աղբյուր՝ LADYNEWS.am
Դիտվել է 8841 անգամ
Читать на русском
|