Рус. Հայ.
ԽՈՀԱՆՈՑ

Ժենգյալով հաց՝ ղարաբաղյան փունջ

23.10.2020

Փորձագետներն ասում են, որ հայ խոհարարական վարպետներն օգտագործում են 300 տարատեսակ վայրի խոտաբույսեր՝ որպես համեմունքներ կամ որպես առանձին ուտեստներ: Իսկ ղարաբաղյան ժենգյալով հացը, անկասկած, մրցակցությունից դուրս է:

«Ժենգյալ» Ղարաբաղի բարբառով նշանակում է «կանաչի: Տասնյակ տարբեր տեսակի վայրի և մշակովի կանաչիներ են ներառված այս համեղ փխրուն թխվածքի մեջ: Հագեցված տաք արևով, մաքուր ջրով և ղարաբաղյան լեռների ու ձորերի մաքուր օդով՝ որոnք հատուկ համ ու բույր են հաղորդում այս ուտեստին: Ուստի անհնար է աշխարհի որևէ վայրում ժենգյալով հաց պատրաստել այնքան համեղ, որքան նրա հայրենիքում` Արցախում:

Իհարկե, այժմ այն պատրաստում են տարբեր երկրներում և քաղաքներում, որպես կանոն, կանաչին գնելով շուկայում, բայց այն չունի համային այն զգացողությունները, այն լիարժեք փունջը, որը տալիս են հյութալի և կծու ղարաբաղյան խոտաբույսերը: Քաղաքում որտե՞ղ կգտնես կնձմինձուկ: Իսկ պառավի պո՞րտ: Իսկ ճռճռո՞ւկ, քյառն ակա՞նջ, սիմսիմո՞կ, մանուշակի տերևներ և այլն, և այլն։ Իսկ գուցե հարցը միայն կանաչին չէ՞, այլ այն հուզական մթնոլորտը, որը Ղարաբաղում ուղեկցում է ժենգյալովի հացի պատրաստմանը:

Ժենգյալովի հացը միայնակ չեն թխում. հավաքվում են հարազատները, ընկերները, հարևանները՝ օգնելու պատրաստելուն ու զրուցելու, ինամալու «ի՞նչ կա-չկա» ... Եվ եթե ինչ-որ մեկը վեճի մեջ է, ապա որտեղի՞ց գտնես հաշտություն կնքելու ավելի լավ միջոց, քան միասին ժենգյալով հաց ուտելն է: Իզուր չէ, որ Արցախում կա մի ուրախ նշանաբան. «Խաղաղություն: Ընկերություն։ Ժենգյալով հաց»:

Բաղադրությունը

- Լցոնման համար թարմ կանաչեղեն. (համեմ, սպանախ, թրթնջուկ, սամիթ, մաղադանոս, կանաչ սոխ, բազուկի տերևներ և այլն)՝ յուրաքանչյուրից 50-ից 100 գ (կախված անուշաբույր ծաղկեփնջից)։
- բուսական յուղ՝ 50 գ
- թարմ աղացած սեւ պղպեղ և աղ' ըստ ճաշակի
- խմորի համար՝ ալյուր 1,5 կգ
- խմելու ջուր՝ 500-700 մլ
-  աղ՝ 30 գր
- բուսական յուղ՝ 50 գ։

Պատրաստման եղանակը

600x580

Քայլ 1

Պատրաստում ենք խմորը. ալյուրը մաղել մի մեծ խորը ամանի մեջ, ավելացնել աղ, խառնել։ Ալյուրի մեջ փոս անել և մեջը լցնել ջուր և բուսական յուղ: Ալյուրն աստիճանաբար խառնել հեղուկի հետ՝ կենտրոնից դեպի եզրերը այնքան, մինչև ալյուրը կլանի ամբողջ հեղուկը: Դրանից հետո շարունակել հունցել այնքան, մինչև խմորը դառնա փափուկ, ճկուն, հարթ և դադարի կպնել ձեր ձեռքերին: Խմորին տալ գնդի ձև, ծածկել փայլաթիթեղով և կես ժամ թողնել սենյակային ջերմաստիճանում:

 

Քայլ 2

Լցոնի պատրաստում. ամբողջ կանաչեղենը մանրակրկիտ մշակել, հեռացնել կոպիտ հաստ կոթունները և լվանալ հոսող ջրի տակ, չորացնել թղթե սրբիչի վրա, մանր կտրատել և խառնել: Կանաչեղենին ավելացնել բուսական յուղ, բայց չափավոր, այնպես, որ կանաչին փայլի և ոչ թե լող տա յուղի մեջ: Ավելացնել թարմ աղացած սեւ պղպեղ՝ ըստ ճաշակի, բայց դեռ աղ չանել, հակառակ դեպքում կանաչիները կզրկվեն հյութից և կվերածվեն շիլայի:

600x580

600x580

Քայլ 3

Հանգստացած խմորը կրկին հունցել, բաժանել փոքր գնդիկների (յուրաքանչյուրը 50 գ), դնել ալյուրով պատված մակերեսի վրա, վերևից ցանել ալյուր և ծածկել սննդային թաղանթով: Յուրաքանչյուր կտորը գրտնակով հնարավորինս բարակ բացել՝ դրան տալով շրջանի ձև: Խմորի բացված շերտի մեջտեղում, եզրերից 2 սմ հեռավորությամն լցնել աղ արված և յուղով պատված կանաչ միջուկը՝ այն սկզբունքով, որ լցոնը երբեք շատ չի լինում: Զգուշորեն փակել եզրերը մեջտեղում: Միացման կարը սեղմել ափի եզրով:

600x580

600x580

600x580

600x580

Քայլ 4

Տապակել. Պատրաստված հացերը կարի կողմը դեպի ներքև դնել նախապես տաքացրած (առանց յուղի) չոր թավայի մեջ: Յուրաքանչյուր կողմը տապակել 1 րոպե՝մինչև կարմրելը: Անհանգստանալու կարիք չկա, եթե հացը տապակելիս այն սկսի ուռել, միաժամանակ անց՝ կնստի:

600x580

Քայլ 5

Եվ ահա ...ջերմությամբ լի և անհավանական բույրով հացերը պատրաստ են: Ասում են, որ դեռ չի գտնվել այնպիսի անձնավորության, որը երբևէ հագցել է ժենգյալով հացից: Եվ մի մոռացեք մատուցել սառը մածուն կամ երիտասարդ տնական գինի ... Համտեսեք երանությունը:

600x580

Աղբյուր՝ LADYNEWS.am

Դիտվել է 2013 անգամ

Читать на русском

ՄԵԿՆԱԲԱՆԵԼ

Ձեր անունը: *
Ձեր էլ. հասցեն: *
Մեկնաբանությունը: *

Հավի շնիցել

20.08.2021
Շնիցելի դասական բաղադրատոմսը գալիս է Վիեննայից: Ժամանակի ընթացքում շնիցելը հանրաճանաչություն ձեռք բերեց ամբողջ աշխարհում, և այսօր հայտնի են տասնյակ այլ բաղադրատոմսեր' չեխական շնիցել, բեռլինյան, փարիզյան, ամերիկյան և, նույնիսկ, իսրայելական:

Հնդկական քաղցրավենիք՝ գազարով

31.07.2021
Օգտակար արևելյան քաղցրավենիք: Նման նուրբ, յուղալի աղանդերում գազարը դժվար է տարբերակել:

Կաթնաշոռով թխվածք՝ թթվասերային կրեմով

17.07.2021
Առաջարկում ենք փրփրուն, փափուկ թխվածք, որը սիրում են թե մեծերը, թե փոքրերը:

Տնական լազանիա

19.05.2021
Ներկայացնում ենք ջեռոցի մեջ պատրաստվող լազանայի բաղադրատոմս, ինչպես նաև դրա համար անհրաժեշտ շերտերի ստացման եղանակը:

Ձկան կոտլետ՝ թթվասերով

08.05.2021
Ձկան այս կոտլետները պատրաստվում են նվազագույն բաղադրիչներով: Կարող եք պատրաստել թավայի մեջ կամ վառարանում․ համեղ կլինի:

Բանանով յոգուրտ. քաղցր նախաճաշ

30.03.2021
Թե մեծերի, թե փոքրերի համար նախաճշի հիանալի տարբերակ է թարմ բանաով յոգուրտը, հատկապես, եթե այն պատրաստված է սիրով:

Բաժնի բոլոր նյութերը

ՄԵԿ ՏՈՂՈՎ
17-09-2021 08:52
Թուրքական լրատվամիջոցներն անդրադարձել են պոլսահայ հայտնի երգչուհի Սիբիլ Փեքթորոսօղլուի նոր երգին և տեսահոլովակին, որը կոչվում է «Ավրորայի աղոթքը»։ «Պոլսահայ արվեստագետ Սիբիլն «Ավրորայի աղոթքը» նվիրել է բոլոր պատերազմներում որբացած երեխաներին»․ թուրքական լրատավակայքերի այս և այլ շեշտադրմամբ հրապարակումներում նշվել է, որ Սիբիլի նոր երգն իր շուրջն է համախմբել երաժշտասերներին։
17-09-2021 08:48
Ճապոնացի արքայադուստր Մակոյի փեսացուն՝ Քեյ Կոմուրոն, ԱՄՆ-ից Ճապոնիա կվերադառնա՝ գալիք հարսանիքին նախապատրաստվելու համար: Հարսանեկան արարողությունն ի սկզբանե նախատեսված էր 2018 թվականի նոյեմբերի 4-ին, սակայն հետաձգվել է ԱՄՆ-ում փեսայի մոր ֆինանսական դժվարությունների պատճառով:
17-09-2021 08:41
Հայտնի չէ, թե կոնկրետ երբ են մարդիկ սկսել հագուստ կրել: Մարմնի ոջիլների գենետիկական անալիզը ցույց է տվել, որ դրանք բաժանվել են գլխի ոջիլներից մոտ 170 հազար տարի առաջ. հավանաբար, հագուստն այդ ժամանակ է հայտնվել: Ընդ որում, հագուստի պատրաստման ամենահին հարմարանքները` Սիբիրի Դենիսովայի քարանձավում եւ Հարավային Աֆրիկայի Սիբուդու քարանձավում հայտնաբերված կարի ասեղները մոտ 50-60 հազար տարեկան են:
17-09-2021 02:05
40-ամյա Քիմ Քարդաշյանը հյուրընկալվել է Ellen DeGeneres հեռուստաշոուին, և սա աստղի առաջին հարցազրույցն է՝ Keeping Up with the Kardashians ռեալիթի շոուի ավարտից հետո, որը էկրանին էր 14 տարի: Հատկանշական է, որ Էլենի ծրագրի համար սա ևս վերջին եթերաշրջանն է: Ավելի վաղ հեռուստաաստղը հայտարարել էր, որ փակում է իր լեգենդար շոուն «տոքսիկ պահվածքի» մեղադրանքից հետո:
17-09-2021 01:09
52-ամյա Մերիլին Մենսոնին սեռական ոտնձգության մեջ մեղադրող Ջեյն Դոյի հայցը մերժվել է վաղեմության ժամկետը լրանալու պատճառով: Իր հայտարարության մեջ նա պնդել էր, որ Մենսոնը բազմիցս բռնաբարել է իրեն 2011-ին իրենց հարաբերությունների ընթացքում, սակայն մինչև այս տարվա փետրվարը ինքը ստիպված է եղել ճնշել իր հիշողությունները:
LN-Ը ԱՌԱՋԱՐԿՈՒՄ Է ԿԱՐԴԱԼ
LN -Ը ԱՌԱՋԱՐԿՈՒՄ Է ԴԻՏԵԼ
% ԶԵՂՉԵՐ ԽԱՆՈՒԹՆԵՐՈՒՄ
ՈՒՐ ԳՆԱԼ ԵՐԵԿՈՅԱՆ
ՕԳՏԱԿԱՐ ՀՂՈՒՄՆԵՐ
ՆՈՐԸ ՁԵՐ ԿՅԱՆՔՈՒՄ

Ամսվա աստղագուշակ․ սեպտեմբեր 2021 թ

01.09.2021
Անհրաժեշտ է ռազմավարական հեռանկարների տեսլականը համատեղել իմպրովիզացիայի կարողության հետ: Այդ դեպքում ճակատագրի բոլոր անակնկալներն ու շրջադարձերը, նույնիսկ եթե դրանք անմիջական օգուտ չբերեն, հաճելի տպավորություններ կավելացնեն:

LADYNEWS TV
Անի Լորակը «Մերկացած» տեսահոլովակում մարմնավորել է շատ տղամարդկանց գաղտնի ցանկությունները: Եվ իր՝ նույնպես:
ՕՐՎԱ ԱՍՏՂԱԳՈՒՇԱԿ

Խոյ
21.03-20.04

Ցուլ
21.04-22.05

Երկվորյակ
23.05-22.06

Խեցգետին
23.06-23.07

Առյուծ
24.07-24.08

Կույս
25.08-23.09

Կշեռք
24.09-23.10

Կարիճ
24.10-22.11

Աղեղնավոր
23.11-22.12

Այծեղջուր
23.12-20.01

Ջրհոս
21.01-19.02

Ձուկ
20.02-20.03
ՇԱԲԱԹՎԱ ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾԸ
13.09.2021
Դիտվել է 1413 անգամ
16.09.2021
Դիտվել է 645 անգամ
14.09.2021
Դիտվել է 609 անգամ
11.09.2021
Դիտվել է 440 անգամ
15.09.2021
Դիտվել է 352 անգամ

© 2012, LADYNEWS.am
Մեջբերումներ անելիս հղումը (hyperlink) LADYNEWS.am-ին պարտադիր է: Կայքում արտահայտված կարծիքները պարտադիր չէ, որ համընկնեն խմբագրության տեսակետի հետ: Գովազդների բովանդակության համար կայքը պատասխանատվություն չի կրում:

LADYNEWS.am-ի մասին
Հեռ.` +374060445674, +37455545535
Էլ-փոստ` contact@ladynews.am
Գովազդ կայքում: Հեռ.՝ +374060445674, +374 55545535
Էլ-փոստ՝ marketing@ladynews.am

Webmaster