Հայտնի են օրգանիզմի դետոքսի համար լավագույն բանջարեղենը
07.08.2024
Բժիշկները խորհուրդ են տալիս դրանք ներառել սննդակարգում։
Ստամոքս-աղիքային տրակտը կարևոր դեր է խաղում մարմնի դետոքսիկացման գործում: Եվ կարևորն այն է, որ այն սնունդը, որը մենք ուտում ենք, անմիջականորեն մասնակցում է աղեստամոքսային տրակտի բնականոն աշխատանքին և դետոքսիկացմանը։
Խիտ և կոպիտ մանրաթելային կառուցվածք ունեցող բանջարեղենում՝ կաղամբ, նեխուրի ցողուններ, ճակնդեղ, շաղգամ, բողկ, քաղցր պղպեղ, կեղևով վարունգ, հայտնաբերված են շատ չլուծվող սննդային մանրաթելեր: Մեծ քանակությամբ մանրաթելեր պարունակվում են նաև ամբողջական հացահատիկայինների մեջ:
Մասնագետները վստահեցնում են, որ աղեստամոքսային տրակտի գործունեության ընթացքում մանրաթելերը կապում են տարբեր թունավոր նյութեր (ծանր մետաղներ, մանրէաբանական բջիջներ, աղիների մահացած բջիջներ, մասամբ խոլեստերինի մոլեկուլներ) և դրանք հեռացնում օրգանիզմից։
Լուծվող սննդային մանրաթելերը կապում և հեռացնում են խոլեստերինի մոլեկուլները, լեղաթթուները, ծանր մետաղները, բակտերիաների քայքայման արտադրանքները, խմորման արդյունքները և աղիներում փտած տարրերը (հատկապես դիսմիկրոբիոցենոզի դեպքում, երբ առողջ ֆլորայի փոխարեն զարգանում է պայմանականորեն պաթոգեն ֆլորան), ինչպես նաև մասամբ կապում թունավոր գազերը, որոնք բակտերիաների կողմից արտադրվում է աղիներում՝ նվազեցնելով մետեորիզմի դրսևորումները:
Այս մանրաթելերով հատկապես հարուստ են դդումը, դդմիկը, սմբուկը, լոլիկը, ճակնդեղը, գազարը, լոբազգիները, ինչպես նաև՝ հատապտուղները։ Պետք չէ մոռանալ նաև բուսական ծագման հակաօքսիդանտների մասին. դրանք շատ են վառ գույնի բանջարեղենի և մրգերի մեջ:
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 1178 անգամ
Читать на русском
|