Գիտնականները նշել են սրտի համար առավել օգտակար մթերքները
24.06.2021
Բրիտանական սննդաբանական ասոցիացիայի (BDA) գիտնականները նշել են այն հինգ մթերքները, որոնք առավել բարենպաստորեն են ազդում սրտի աշխատանքի, ինչպես նաև դրական ներգործություն ունենում օրգանիզմում խոլեստերինի մակարդակի վրա: Ցանկը հրապարակվել է Sunday Express թերթում:
Այսպիսով, փորձագետները նախապատվությունը տվել են ամբողջական հացահատիկային մթերքին՝ շագանակագույն բրինձ, վարսակի շիլա, տարեկանի հաց, ամբողջական հացահատիկի ալյուրից պատրաստված մակարոններ: Գիտնականները պարզաբանել են, որ սննդակարգում այսպիսի մթերքի ներառումը 9%-ով նվազեցնում է սրտանոթային հիվանդություններից մահվան ռիսկը:
Վատ խոլեստերինի մակարդակը 5%-ով նվազեցնելուն կօգնի լոբազգիների օրական 130 գ օգտագործումը: Միեւնույն ժամանակ լոբազգիները հարուստ է մանրաթելով, և մարսելիս դրանք վերածվում են խոլեստերինի հետ կապվաող յուրահատուկ «գելի»: Նման «գել»-ը նաեւ նվազեցնում է օրգանիզմի կողմից դրա յուրացումը։
Բացի այդ, սրտի լավ աշխատանքի համար գիտնականները խորհուրդ են տվել սննդակարգում ներառել մրգեր եւ բանջարեղեն: Ըստ մասնագետների՝ դրանք կալիում են պարունակում, ինչը նպաստում է արյան ճնշման վերահսկմանը:
Միեւնույն ժամանակ, ձկները, որոնց ներառումը սննդակարգ մասնագետները նույնպես խորհուրդ են տալիս, պարունակում են ճարպաթթուներ, որոնք նպասում են սրտի ամրապնդմանը: Ձկնեղենում շատ են կալիումը, B6 և B12 վիտամինները: Գիտնականները արձանագրել են, որ շաբաթական ձկների չորս չափաբաժնի ընդունումը սրտի տագնապի հավանականությունը նվազեցնում է 21%-ով:
Նախկինում ևս գիտնականները սրտի համար որպես օգտակար էին նշել բանջարեղենը և ձկները: Այսպիսի սնունդը նպաստում է արյան մեջ հատուկ նյութի՝ N-օքսիդի կուտակմանը:
Աղբյուր` LADYNEWS.am
Դիտվել է 4404 անգամ
Читать на русском
|