8 մթերք, որոնք պետք է ուտել հիմա՝ տարիքի հետ առողջ մնալու համար
05.06.2024
Ընդհանրապես ընդունված է, որ կանայք միջինում ավելի երկար են ապրում, քան տղամարդիկ։ Համաձայն Harvard Health-ի՝ 65 և բարձր տարիքի մարդկանց 57%-ը կանայք են: Իսկ 85 տարեկանում կանայք կազմում են 67%:
Այդուահանդերձ, այս առավելությունն ունի իր գինը. կանայք հակված են հիվանդացության ավելի բարձր ցուցանիշներ ունենալուն: Թեև, նոր հետազոտությունը ցույց է տվել, որ կանայք կարող են նվազեցնել ռիսկի գործոնը՝ պարզապես բարելավելով իրենց սննդակարգը:
Գիտնականները պարզել են, որ պիգմենտային կարոտինոիդներով հարուստ սննդակարգը օգնում է օրգանիզմը պաշտպանել հիվանդություններից։ Այս տարրերն առկա են կաղամբում, սպանախում, ձմերուկում, բուլղարական պղպեղում, լոլիկում, նարինջում, գազարում և աֆրիկյան կարտոֆիլում: Այս գունավոր մրգերն ու բանջարեղենը հատկապես կարևոր են տեսողության և ճանաչողական կարողությունների կորստի կանխարգելման համար:
«Գաղափարն այն է, որ տղամարդիկ ստանում են բազմաթիվ հիվանդություններ, որոնք հակված են սպանել նրանց: Բայց կանայք դրանցով հիվանդանում են ավելի քիչ կամ ավելի ուշ, ուստի նրանք ավելի երկար են ապրում, բայց դրանք թուլացնող հիվանդություններ են», - ասում է Ֆրանկլինի UGA քոլեջի պրոֆեսոր Բիլլի Ռ. Համոնդը:
Փորձագետի խոսքով, աշխարհում մակուլյար դեգեներացիայի (ցանցաթաղանթի պաթոլոգիա, որը հանգեցնում է տեսողության աստիճանական կորստի) և դեմենցիայի երկու երրորդը տեղի է ունենում կանանց շրջանում։ Նրանք տարիներ շարունակ տառապում են այս հիվանդություններից, որոնք, սակայն, լավագույնս կանխարգելվում են ապրելակերպի փոփոխության միջոցով:
Հետազոտությունը մանրամասնում է մի քանի այլակերպված վիճակներ՝ աուտոիմուն հիվանդություններից մինչև տկարամտություն, որոնք, նույնիսկ կյանքի տեւողության տարբերությունները հաշվի առնելով, շատ ավելի հաճախ են հանդիպում կանանց, քան տղամարդկանց մոտ:
«Եթե բոլոր աուտոիմուն հիվանդությունները միասին վերցնենք, կանայք կազմում են տուժածների գրեթե 80%-ը: Այսպիսով, այս խոցելիության պատճառով, որն անմիջականորեն կապված է կենսաբանության հետ, կանայք լրացուցիչ կանխարգելիչ խնամքի կարիք ունեն», - ընդգծում է պրոֆեսոր Համոնդը:
Մասնագետը նշում է նաև, որ կանայք միջինում ավելի շատ ճարպ ունեն, քան տղամարդիկ։ Հենց կուտակված ճարպն է, որ ծառայում է որպես սննդային շատ վիտամինների և հանքանյութերի զգալի աղբյուր՝ հղիության ընթացքում կանանց համար դառնալով օգտակար պահեստ: Բայց բացի առավելություններից, այս հասանելիությունը նշանակում է, որ ավելի քիչ օգտակար տարրեր են հասնում ցանցաթաղանթ և ուղեղ, քան անհրաժեշտ է: Դրա պատճառով կանայք ավելի շատ են ենթարկվում դեգեներատիվ խնդիրների վտանգի:
Դիետիկ պիգմենտային կարոտինոիդների օգտագործումը, որոնք պարունակվում են կաղամբի, սպանախի, ձմերուկի, բուլղարական պղպեղի, լոլիկի, նարինջի և աֆրիկյան կարտոֆիլի մեջ, մարդու համար գործում է որպես հակաօքսիդանտ: Երկու հատուկ կարոտինոիդներ՝ լյուտեինը և զեաքսանտինը, հայտնաբերված են աչքի և ուղեղի որոշ հյուսվածքներում և, ինչպես ցույց են տվել հետազատությունները, դրանք ուղղակիորեն բարելավում են կենտրոնական նյարդային համակարգի դեգեներացիան:
«Շատ կարևոր է, որ կանայք չմոռանան իրենց առողջությանը սպառնացող վտանգի մասին և կարողանան ժամանակին փոխել սննդակարգը՝ լուրջ հետևանքներից խուսափելու համար»,- ընգծել է պրոֆեսորը։
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 1772 անգամ
Читать на русском
|