Рус. Հայ.
ԱՌՈՂՋՈՒԹՅՈՒՆ

Ի՞նչ է կատարվում ձեր մարմնի հետ, երբ սմբուկ եք ուտում

10.04.2021

Սմբուկը զարմանահրաշ օգուտնե՞ր, թե՞ տագնապալի հետևանքներ է ունենում կանանց առողջության վրա:

Սկսնակների համար «մեկ րոպե գիտելիք». չնայած սմբուկն ամբողջ աշխարհում համարվում է բանջարեղեն, զուտ տեխնիկապես այն պտուղ է, ստացվում է ծաղկող բույսից և սերմեր է պարունակում: Ուտելու սիրահարների համար այս սիրված «կապույտը» հարուստ է սննդանյութերով՝ K և C վիտամիններից մինչև մանրաթել, բայց միևնույն ժամանակ, այն բարձր կալորիականություն չունի (20 կալորիա 100 գ-ի մեջ):

Էլ ի՞նչ օգտակարություն և վտանգավոր է պարունակում սմբուկը:

Սմբուկը դանդաղեցնում է ծերացումը

Իր մանուշակագույն գույնի համար սմբուկը պարտական է անտոցիաններին՝ գունանյութի հատուկ տեսակ, և դա ոչ միայն բնության մեջ ու վաճառասեղանին այն անմիջապես հայտնաբերելու համար է: Մի քանի խոշոր ուսումնասիրություններ ապացուցել են, որ դա ամենահզոր հակաօքսիդիչներից մեկն է, որը պաշտպանում է բջիջներն ազատ ռադիկալներից՝ ծերացման պատճառներից մեկից:

Բացի այդ, ինչպես ցույց են տրվել ուսումնասիրությունները, հենց այս նյութն է, որն առավել արդյունավետորեն պաշտպանում է ուղեղի բջիջների թաղանթները: Եփած սմբուկի մեկ չափաբաժնից հետո դժվար թե մի կարգ ավելի խելացի դառնաք, բայց գոնե հոգ տարեք ձեր հիշողության ամրացման մասին:

Սմբուկն իջեցնում է խոլեստերինի մակարդակը

Իր բարձր հակաօքսիդիչ պարունակության շնորհիվ՝ սմբուկը կարող է օգնել նվազեցնել սրտի հիվանդությունների ռիսկը: Փորձերից մեկի ընթացքում արյան մեջ խոլեստերինի բարձր մակարդակ ունեցող նապաստակներին երկու շաբաթվա ընթացքում ամեն օր սմբուկի հյութ էին տալիս: Ուսումնասիրության ավարտին վատ խոլեստերինի և տրիգլիցերիդների մակարդակը՝ սրտանոթային խնդիրների երկու ցուցանիշ, զգալիորեն իջել էր: Չնայած այս արդյունքները խոստումնալից են, կարևոր է նշել, որ հետազոտությունները կատարվել են միայն կենդանիների վրա և անհրաժեշտ են հետագա փորձարկումներ նաև մարդկանց շրջանում:

Սմբուկն օգնում է նիհարել

600x400

Մեծ քանակությամբ մանրաթելի և ցածր կալորիականության շնորհիվ սմբուկը կատարելապես տեղ է գտնում ցանկացած սննդակարգի մեջ: Միայն թե՝ դրանք պիտանի չեն հումակերների համար, քանի որ անպայման ջերմային մշակում են պահանջում: Ավելին, սմբուկը հագեցնող բանջարեղեն է: Մանրաթելերը դանդաղ են անցնում մարսողական համակարգով, ինչը նշանակում է, որ մենք ավելի երկար չենք ցանկանում ուտել: Բազմակողմանի համը, որը հիանալի կերպով կրկնօրինակում է թե՛ մսին, և՛ սնկին, սմբուկին իր ավելի ցածր կալորիականությամբ դարձնում է ծանր բաղադրիչների հրաշալի փոխարինող:

Սմբուկը մեղմում է բորբոքումները

Բելցվիլի (ԱՄՆ) գյուղատնտեսական ծառայության հետազոտողները պարզել են, որ սմբուկը հատուկ ֆենոլային միացությունների հարուստ աղբյուր է: Բույսը դրանք արտադրում է, որպեսզի պաշտպանվի օքսիդատիվ սթրեսից, բակտերիաներից և սնկերի վարակներից: Ֆենոլը, որը հայտնաբերվել է յոթ փորձարկված տեսակների մեջ, ունի ուժեղ հակամուտագեն (հակաքաղցկեղային), հակամանրէային և հակավիրուսային ազդեցություն: Ավելին, այդ միացությունների առավելագույն քանակը առևտրային, սև գույնի սմբուկի մեջ է: Միակ բացասականն այն է, որ այդպիսի բանջարեղենը շատ դառն է: Հետեւաբար, գիտնականներն արդեն ակտիվորեն աշխատում են ֆենոլային նյութերի օպտիմալ հավասարակշռությամբ և հաճելի համով բազմազանություն ստեղծելու ուղղությամբ:

Վնասակա՞ր է սմբուկը ոսկորներին և արդյո՞ք թունավոր է

Մի գեղեցիկ առավոտ սմբուկը «արթնացավ հայտնի»: Ավաղ, այդ համբավը նրա օգտին չէր: Դիետոլոգների առաջին հարձակումները սկսվեցին մոտ յոթ տարի առաջ, երբ բույսերի մի ամբողջ ընտանիք (որը սմբուկից բացի ներառում է նաև լոլիկը և բոլոր տեսակի պղպեղները) հայտարարվեց մարդկանց համար թունավոր: Սմբուկն առաջինը քննադատեցին մակրոբիոտիկ դիետայի կողմնակիցները՝ նրա համար, որ այն, իբր, խանգարում է կալցիումի կլանմանը: Այսինքն՝ սմբուկը նպաստում են ոսկորների ոչնչացմանը:

Լրատվամիջոցները տեղեկությունը տարածելիս մոռանաում էին հիշատակել, որ բոլոր փորձերն իրականացվել են կենդանիների վրա, որոնք, սկզբունքորեն, այլ կերպ են կլանում կալցիումը և վիտամին D-ն, և, ասենք, ի տարբերություն մարդկանց, չեն կարող այն ստանալ արևի ճառագայթներից: Սմբուկը սննդակարգից բացառել են նաև ամբողջական դետոքսիկացիայի դոկտոր Ջոշիի հետևորդներ Գվինեթ Փելթրոուն և Քեյթ Մոսը, պնդելով, որ այն թունավոր է մարդկանց համար, քանի որ «կապված է թունավոր բաղեղի հետ»:

Սմբուկի «պատիվն ու արժանապատվությունը» պաշտպանելու համար ոտքի կանգնեցին Գելֆի համալսարանի բույսերի կենսաքիմիայի մասնագետները՝ պարզաբանելով. «Թունավոր բաղեղը բոլորովին այլ բույսերի ընտանիքի է»:

Եթե, այնուամենայնիվ, կասկածում եք («Սմբուկ ուտե՞լ, թե՝ ոչ»), ապա այն «չեզոքացնելու» երեք պարզ եղանակ կա.

1. Մաքրեք կճեպը:
2. Խուսափեք խակ պտուղներից:
3. Սմբուկները միշտ լավ եփեք (թեև դժվար է պատկերացնել, որ ինչ-որ մեկը հում սմբուկ է ուտում):

Աղբյուր՝ LADYNEWS.am

Դիտվել է 2388 անգամ

Читать на русском

ՄԵԿՆԱԲԱՆԵԼ

Ձեր անունը: *
Ձեր էլ. հասցեն: *
Մեկնաբանությունը: *

Երկարակյացների 3 սովորություն, որոնք կանխում են վաղ ծերացումը

12.04.2024
Ծերացումը բնական գործընթաց է, որը հնարավոր չէ կանգնեցնել ոչ մի դեղահաբով։ Այնուամենայնիվ, հնարավոր է հետաձգել դրա սկզբը։ Փորձագետները սովորեցնում են, թե ինչպես դա անել:

Առանց խուճապի. 7 դեպք, երբ մազաթափությունը բնական է և վերականգնելի

27.03.2024
Միջին հաշվով մենք օրական կորցնում ենք 50-ից 100 մազ, և դա միանգամայն բնական է. հետո նորերն են աճում դրենց տեղում: Բայց երբեմն դա տեղի չի ունենում...

Այս 8 մթերքները կօգնեն երիտասարդացնել կանացի մարմինը

07.03.2024
Առողջ մարմինը յուրաքանչյուր կնոջ գեղեցկության և երիտասարդության գրավականն է, ուստի չափազանց կարևոր է ամենօրյա սննդակարգի համար ճիշտ մթերքներ ընտրելը:

6 նշան, երբ պետք է անմիջապես վազել գինեկոլոգի մոտ

07.02.2024
Կնոջ գեղեցկությունը ոչ թե առանձին հատկանիշ է, այլ նրա առողջության արտաքին դրսևորում։

Ո՞ր մթերքներն են վնասակար կանանց սեռական առողջության համար

24.01.2024
Սնդակարգն ազդում է այն բանի վրա, թե ինչպես ենք մեզ զգում առօրյայում և ամբողջ կյանքում:

Սննդի 5 օգտակար հատկություն (ակնհայտներից բացի)

08.12.2023
Մենք չենք կարող գոյատևել առանց սննդի, բայց մեր սիրելի ուտելիքները բացի հագեցումից ուրիշ ի՞նչ նպատակների են ծառայում, ի՞նչ ենք մենք փնտրում ուտելիքի մեջ:

Բաժնի բոլոր նյութերը

ՄԵԿ ՏՈՂՈՎ
01-05-2024 12:12
Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ սառնարանում հաց պահելը կարող է կանխել արյան շաքարի և ինսուլինի բարձրացումները՝ նվազեցնելով նյութափոխանակության խանգարումների և սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկը: Հացը հալեցնելու և տապակելու մեթոդները, ինչպիսիք են միկրոալիքային վառարանը, տոստերը կամ թավայի օգտագործումը, կարող են նաև նվազեցնել գլյուկոզայի մակարդակը մարմնում:
01-05-2024 11:14
Գիտնականները հաշվարկել են, թե օրական որքան ժամանակ է պետք նստել, կանգնել և քնել: օպտիմալ հավասարակշռությունն ունի հետևյալ տեսքը. 6 ժամ՝ նստած, 5 ժամ 10 րոպե՝ կանգնած, 8 ժամ 20 րոպե՝ քնած, 2 ժամ 10 րոպե՝ թեթև ֆիզիկական ակտիվություն, 2 ժամ 10 րոպե՝ միջինից մինչև ուժեղ ինտենսիվության ֆիզիկական ակտիվություն:
30-04-2024 09:58
Նորաձևության փորձագետներն անվանել են տաք սեզոնի ջինսերի նորաձև փոխարինողին: Համապատասխան նյութը հրապարակում է Vogue ամսագրի ֆրանսիական տարբերակը։ Մասնագետների կարծիքով՝ առաջիկա ամիսներին հատկապես արդիական կդառնան 2024 թվականին տարածված հովազի պրինտով տաբատները։
30-04-2024 09:44
Ոմանք ճամփորդում են, որպեսզի հանգստանան։ Մյուսները ճամփորդում են, որպեսզի նոր վայրեր տեսնեն եւ ուսումնասիրեն աշխարհը։ Բայց ճանապարհորդների մեծ մասը ճամփա է ընկնում հանուն սեքսի։ Ճյուղի ինսայդերները այս նոր միտումն անվանում են «սեռական բարեկեցություն» եւ ասում, որ այն ավելի մեծ արձագանք է գտնում անկանխակալ ճանապարհորդների շրջանում:
30-04-2024 09:39
Հունաստանում ավարտված շախմատի կանանց Եվրոպայի անհատական առաջնությունում Հայաստանի չորս ներկայացուցիչներից ամենաբարձր տեղը գրավեց Լիլիթ Մկրտչյանը, որը 10 հնարավորից վաստակեց 7,5 միավոր եւ 9-րդն է։ Նա աշխարհի գավաթի խաղարկության ուղեգիր նվաճեց։
LN-Ը ԱՌԱՋԱՐԿՈՒՄ Է ԿԱՐԴԱԼ
LN -Ը ԱՌԱՋԱՐԿՈՒՄ Է ԴԻՏԵԼ
% ԶԵՂՉԵՐ ԽԱՆՈՒԹՆԵՐՈՒՄ
ՈՒՐ ԳՆԱԼ ԵՐԵԿՈՅԱՆ
ՕԳՏԱԿԱՐ ՀՂՈՒՄՆԵՐ
ՆՈՐԸ ՁԵՐ ԿՅԱՆՔՈՒՄ

Ամսվա աստղագուշակ․ մայիս 2024 թ․

01.05.2024
Գարնան վերջին ամիսն ընդհանուր առմամբ հանգիստ կլինի։ Մարսը կորցնում է դիրքերը, իսկ Վեներան իր ծաղկման շրջանում է. սա նշանակում է, որ ամիսը բարենպաստ կլինի կենդանակերպի նշանների մեծամասնության համար:

LADYNEWS TV
«Եվրատեսիլ 2024»-ում Հայաստանի պատվիրակ «Լադանիվա»-ն ելույթ կունենա մրցույթի երկրորդ կիսաեզրափակիչում` 8-րդ համարի ներքո: Մրցույթը տեղի կունենա մայիսի 7-ին, 9-ին և 11-ին Շվեդիայի Մալմյոյում:
ՕՐՎԱ ԱՍՏՂԱԳՈՒՇԱԿ

Խոյ
21.03-20.04

Ցուլ
21.04-22.05

Երկվորյակ
23.05-22.06

Խեցգետին
23.06-23.07

Առյուծ
24.07-24.08

Կույս
25.08-23.09

Կշեռք
24.09-23.10

Կարիճ
24.10-22.11

Աղեղնավոր
23.11-22.12

Այծեղջուր
23.12-20.01

Ջրհոս
21.01-19.02

Ձուկ
20.02-20.03
ՇԱԲԱԹՎԱ ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾԸ
29.04.2024
Դիտվել է 616 անգամ
01.05.2024
Դիտվել է 485 անգամ
26.04.2024
Դիտվել է 236 անգամ
27.04.2024
Դիտվել է 236 անգամ
30.04.2024
Դիտվել է 187 անգամ

© 2012, LADYNEWS.am
Մեջբերումներ անելիս հղումը (hyperlink) LADYNEWS.am-ին պարտադիր է: Կայքում արտահայտված կարծիքները պարտադիր չէ, որ համընկնեն խմբագրության տեսակետի հետ: Գովազդների բովանդակության համար կայքը պատասխանատվություն չի կրում:

LADYNEWS.am-ի մասին
Հեռ.` +374060445674, +37455545535
Էլ-փոստ` contact@ladynews.am
Գովազդ կայքում: Հեռ.՝ +374060445674, +374 55545535
Էլ-փոստ՝ marketing@ladynews.am

Webmaster