9 մթերք, որոնք սառնարանում պահելը նպատակահարմար չէ
01.09.2015
Որոշ կոսմետիկա արժե պահել սառնարանում, հատկապես՝ աչքերի շրջակայքի համար նախատեսված կրեմը: Իսկ որպեսզի բանկաների համար տեղ ազատվի, նպատակահարմար է այնտեղից դուրս հանել այն մթերքը, որոնք հրաշալի կերպով պահպանվում են տնային ջերմաստիճանում:
Եկեք տեսնենք, թե որ մթերքը չարժե պահել սառնարանում և ինչու: Մրգերն ու բանջարեղենը, որոնք հասունանում են ջեմության առկայությամբ և անհրաժեշտ կենսերվանտներով ուտելիքը, որոնք պահպանվում են ցածր ջերմաստիճանում. ահա թե ինչն է անհրաժեշտ դուրս բերել սառնարանից:
Բանան

Այս միրգը սառնարանում պահել արժե միայն այն դեպքում, երբ ցանկանում եք դանդաղեցնել դրա հասունացումը: Իսկ սենյակային ջերմաստիճանը դրանց համար օգտակար է մի քանի պատճառով: Սառնարանում բանանի կճեպը դառնում է շականակագույն, և դրանք արագացնում են մյուս մրգերի հասունացումը: Պետք չէ բանանը պահպանել տոպրակների կամ հատուկ փակվող տարրաների մեջ, քանի որ այ դեպքում այն շատ արագ կհասունանա:
Գետնանուշի յուղ
Գետնանուշի բնական յուղը հարկավոր է պահել սառը տեղում, սակայն այն, ինչը մենք գնում են խանութներից, դրա կարիքը բոլորովին չունի: Վերջինս սենյակային ջերմաստիճանում հրաշալի կերպով պահպանվում է մի քանի ամիս: Կարևորը՝ հարկ է օգտագործել մաքուր դանակ և պատառաքաղ ու ներսում փշրանքներ չթողնել:
Կարտոֆիլ
Այս բանջարեղենը չարժե թողնել արևի տակ, սակայն դրա տեղը նաև սառնարանում չէ: Ցածր ջերմաստիճանի պայմաններում օսլան վերածվում է շաքարի: Դա փոխում է ինչպես արմատապտուղների համը, այնպես էլ տեսքը: Սառնարանում պահելու պարագայում կարտոֆիլը պատրաստելիս մգանում է:
Մեղր

Երկար ժամանակ մեղրը մարդու կողմից օգտագործվել է որպես կոնսերվանտ, այդ իսկ պատճառով հարկ չկա այն սառնարանում պահել: Շատ սառը միջավայրը նպաստում է գլյուկոզայի բյուրեղացմանը, ինչը թեև չի ազդում մեղրի որակի վրա՝ որպես ուրելիքի, սակայն վատացնում է դրա համային հատկությունները: Այդ իսկ պատճառով մեղրը պահեք տնային ջերմաստիճանում:
Սոխ
Եվս մեկ բանջարեղեն, որը կարելի է փչացնել ոչ միայն ցածր ջերմաստիճանով, այլև պահպանման սխալ տեղով: Սոխի պահպանման համար պետք է ապահովել օդի շրջանառություն, այդ իսկ պատճառով այն պահեք ցանցի կամ թղթե տոպրակների մեջ: Եթե, այնուամենայնիվ, դուք սոխը սառմնարանի մեջ եք դրել, աշխատեք խուսափել կարտոֆիլի հետ դրա շփումից, քանի որ վերջինս կսկսի ավելի արագ փչանալ:
Ջեմ
Շաքարը բնական կոնսերվանտ է, իսկ ջեմերի և մուրաբաների մեծ մասը փչանալուց պաշտպանված են նաև մրգային թթուներով: Եթե դուք սիրում եք սառը ջեմ ուտել, այն կարելի է սառնարանում պահել, սակայն պահպանելու համար բավական է այն դնել չոր և հով տեղ: Ինչպես գետնանուշի յուղը, ջեմը ևս կպահպանվի մի քանի ամիս, եթե այն բանկայից վերցնեք մաքուր գդալով:
Հաց

Թե թարմ, թե սառեցված հացը հարկ չկա սառնարանում պահել: Դուք կարող եք հացի պահպանման ժամկետը երկարացնել այն գերսառեցնող բաժանմունքում տեղադրելով, սակայն դա փոխում է բաղադրությունը և համային որակները:
Սուրճ
Սուրճը ոչ ամբողջական հատիկներով, ոչ էլ աղացած վիճակում չարժե պահել սառնարանում: Այդ մթերքով լցված վակուումային տոպրակներն ավելի լավ է պահել խոհանոցի պահարաններում: Սառնարանում մնալով սուրճը կարող է փոխել իր համային որակները և բույրը: Բացի այդ, խոնավություն կլանելու իր հատկությամբ սուրճը կարող է ներծծվել սառնարանում եղած այլ մթերքների հոտերով:
Յուղ
Ձեթերը սառնարանում պահելու կարիք չկա: Այդ պարագայում դրանք կարող են մգանալ և թանձրանալ, սակայն տաքացնելուց դա կանցնի: Այդուհանդերձ, սենյակային ջերմաստիճանում երկար ժամանակ պահելուց ևս այն կարող է փոխել իր հոտը: Ընկույզների յուղերը պետք է պահել սառնարանում, քանի որ դրանք արագ են փչանում:
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 10794 անգամ
Читать на русском
|