Հարկավոր է արդյոք ուտելիս ջուր խմել
10.10.2023
Բոլոր մասնագետները՝ սննդաբաններից և էնդոկրինոլոգներից մինչև մարզիչներ, ասում են, որ անհրաժեշտ է պահպանել ջրի հավասարակշռությունը, խմել օրական առնվազն երկու լիտր ջուր, բայց երբեմն մարդիկ այս բոլոր երաշխավորությունները չափազանց բառացի են ընդունում:
Սննդաբաները բացահայտրել են ըմպելիքների օգտագործման մասին տարածված սխալ պատկերացումները։
Նախ, ոչ բոլորին է պետք օրական երկու լիտր ջուր խմել։ Հեղուկի քանակությունը, որը մեզանից յուրաքանչյուրը պետք է օգտագործի, անհատական է ու կախված է նաև սեզոնայնությունից, եղանակից, ֆիզիկական ակտիվությունից և այլ գործոններից։ Փորձեք խմել 5-6 բաժակ մաքուր ջուր․ դա շատ հեշտ է անել, բայց միայն այն դեպքում, եթե իսկապես ծարավ եք:
Երկրորդ, լսեք ձեր մարմնին. բացարձակապես ցանկացած ախտանիշ կարող է ցույց տալ, որ դուք ունեք ջրի ավելցուկ՝ հաճախակի այտուց, սրտխառնոց, գլխացավեր, հաճախակի փքվածություն: Իհարկե, ավելցուկն անմիջապես չի դրսևորվի, դա տեղի կունենա աստիճանաբար, բայց արժե վերահսկել ձեր վիճակը, որպեսզի բաց չթողնեք կարևոր ախտանիշները, որոնք ձեզ հուշում են այդ մասին:
Բացի այդ, կա ևս մեկ կարծիք՝ ուտելիս չի կարելի խմել, քանի որ ջուրը կարող է վատթարացնել մարսողությունը, նոսրացնել ստամոքսահյութը և նվազեցնել դրա կոնցենտրացիան։ Ոմանք կվշտանան, իսկ մյուսները՝ կուրախանան, քանի որ սա ընդամենը միֆ է։
Հեղուկն օգնում է, որ սնունդն ավելի հեշտությամբ և առանց քերելու անցնել կերակրափողով։
Գիտական հանրությունը չի գտել այս վարկածի հաստատումը, և գիտնականներն ավելի շուտ եկել են այն եզրակացության, որ կերակրափողի վիճակի վրա ավելի շատ ազդում է ընդունվող սնունդը, այլ ոչ թե սպառած հեղուկը: Միակ բանը, որ կարող է բացասական հետևանքներ առաջացնել, հեղուկը մեծ և արագ կումերով խմելն է։ Ջրի նման օգտագործումը ձևավորում է սննդի «գունդ», իսկ վերջինս, իր հերթին, գրգռում է ստամոքսն ու առաջացնում տհաճություն և հետևանքներ՝ այրոցի, փորկապության, փքվածության ու որովայնի հատվածում այլ խանգարումների տեսքով:
Բայց իրականում դուք կարող եք և պետք է սնվելիս ջուր խմեք, հատկապես, եթե ուտում եք չոր սնունդ:
Կան ևս մի քանի կանոններ, որոնց պետք է հետևել.
• Ցանկալի է կերակուրի հետ խմել սովորական ջուր, այլ ոչ թե հյութեր, կաթով սուրճ կամ գազավորված ըմպելիքներ: Հենց այս ըմպելիքներն են ընկալվում մեր օրգանիզմի կողմից որպես ամբողջական կերակուր, հետևաբար բարդացնում են մարսողությունը։
• Ավելի լավ է միանգամից շատ չխմել: Հեղուկի ծավալը չպետք է գերազանցի ձեր ճաշի 1/3-ը։
• Ջրի ջերմաստիճանը կարևոր է: Շատ սառը կամ տաք հեղուկները կարող են բացասաբար ազդել մարսողության գործընթացի վրա՝ խաթարելով ֆերմենտների և մկանների աշխատանքը: Նախապատվությունը տվեք սենյակային ջերմաստիճանի ջրին։
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 2470 անգամ
Читать на русском
|