Վիտամինային ռումբ. սերկևիլի անհայտ օգտակար հատկությունները
19.03.2018
Սերկևիլը պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամին A, Е, С, РР և В, ինչպես նաև բազմաթիվ մակրո և միկրո-էլեմենտներ։ Այս մրգի բաղադրության մեջ մտնում են կալիումը, նատրիումը և պեկտինային նյութերը։
Շնորհիվ իր մեջ պարունակող օգտակար նյութերի, սերկևիլը օգտագործում են պանկրեատիտի, անեմիայի, սկլերոզի և հիպերտոնիայի բուժման ու կանխարգելման նպատակով։ Այս պտուղը նաև արդյունավետ է աղեստամոքսային համակարգի բուժման համար: Այն նաև օգտագործում են սրտանոթային հիվանդությունների դեպքում։
Սերկևիլի սերմերից պատրաստած թուրմը օգտագործում են աչքի հիվանդությունները բուժելու համար, ինչպես նաև՝ որպես ողողում անգինայի ժամանակ: Այս թուրմը ստանալու համար անհրաժեշտ է եռացնել 5-10 գր սերմը 100 մլ ջրում:
Մրսացության կանխարգելումը սերկևիլի ամենահայտնի հատկությունն է համար: Համարվում է, որ վիտամին С-ի մեծ պարունակության շնորհիվ սերկևիլը ոչ միայն ունակ է բուժել մրսացությունը, այլև պաշտպանել դրանից: Այս մրգի օգտագործումը նպաստում է ինտերֆերոնի արտադրությանը, որը պաշտպանում է մեր իմունիտետը և օրգանիզմը վիրուսային վարակներից:
Սերկևիլը միաժամանակ նման է և խնձորին, և տանձին, սակայն չունի նույն համը: Այն հում վիճակով օգտագործելն այդքան էլ համեղ չէ և ոչ այդքան օգտակար: Հում սերկևիլը կարող է գրգռել աղիքները և նույնիսկ սպազմեր առաջացնել խոցի դեպքում: Իսկ վրայի աղվամազը կարող են հազ հրահրել:
Ինչպե՞ս այդ դեպքում ուտել այն՝ առողջությանն օգուտ բերելով:
Սերկևիլը բազմաֆունկցիոնալ միրգ է և լայն օգտագործում ունի խոհանոցում: Այս միրգը կարելի է պատրաստել ջեռոցում՝ մեղրով և կստացվի հիանալի աղանդեր: Կամ կարելի է այն եփել, աղալ և մատուցել որպես սոուս: Կարելի է դրանից թեյ պատրաստել, հյութ կամ նույնիսկ՝ լցոն: Տարբերակները բավականին շատ են:
Իսկ որպեսզի այն երկար մնա և ուրախացնի իր օգտակար հատկություններով ու համով՝ կարելի է պատրաստել սերկևիլի մուրաբա: Ինչպե՞ս դա անել:
Ձեզ անհրաժեշտ կլինեն․
- 2,5 կգ հասած սերկևիլ, - 2 կգ շաքարավազ, - 300 մլ ջուր, - 300 գրամ ընկույզ, - 1 կիտրոն։
Պատրաստման եղանակը․
Լավ լվացեք սերկևիլը։ Համոզվեք, որ հանել եք վրայի աղվամազը:
Այնուհետև կտրեք այն 4 մասի և հանեք մեջտեղի կորիզային հատվածը։ Որպեսզի կտրատած սերկևիլը չսևանա, դրեք այն կիտրոնաթթվով ջրի մեջ։
Եփեք սերկևիլը 1-2 րոպե, հանեք և թողեք, որ սառչի։ Ջուրը մի թափեք, այն ձեզ դեռ պետք կգա։
Ջրին, որում եփվել է սերկևիլը, ավելացրեք 700 գրամ շաքարավազ և դրեք կրակի վրա՝ անընդհատ խառնելով։
Երբ շաքարը լուծվի, ավելացրեք սերկևիլը, խառնեք և թողեք եռա։ Տասը րոպեից հանեք այն և թողեք 10-12 ժամ։
Հաջորդ օրը հարկավոր է կրկնել նույն գործընթացը՝ ավելացնելով նորից 700 գրամ շաքարավազ, եռացնելով 10 րոպե և նորից թողնելով 10-12 ժամ։
Երրորդ օրը լցրեք մնացած շաքարավազը, կտրտած ընկույզը և կիտրոնը։ Նորից եռացրեք 10 րոպե ցածր կրակի վրա և փակեք ապակե տարայի մեջ։
Վերջ, մուրաբան պատրաստ է։ Այժմ դուք ունեք համեղ և օգտակար սերկևիլ՝ ի նպաստ ձեր առողջության։
Աղբյուր` LADYNEWS.am
Դիտվել է 8123 անգամ
Читать на русском
|