Ինչ է տեղի ունենում օրգանիզմի հետ, երբ դուք խուրմա եք ուտում
07.11.2017
Ըստ լեգենդի «աստվածների սնունդը»` խուրման, կանանց պարգևում է գեղեցկություն և առողջություն: Խուրմայի հայրենիքը համարվում է Հին Չինաստանը, որտեղ այն երկրպագում էին:
Հատապտղի սեզոնը (իսկ խուրման հատապտուղ է) սեպտեմբերից դեկտեմբեր ընկած ժամանակահատվածն է: Ընտրեք թմբլիկ, փայլուն պտուղ հարթ կաշվով՝ առանց ճաքերի, հետքերի: Տերևները չպետք է լինեն վառ կանաչ: Փափուկ խուրման արժե ուտել նույն օրը, իսկ պինդը թողնել, որպեսզի այն հասնի: Սառնարան դնելու տեղը դրեք այն թղթե տոպրակի մեջ՝ խնձորի կամ բանանի հետ:
Եվ այսպես, ի՞նչ է տեղի ունենում օրգանիզմի հետ, երբ մենք վայելում ենք հասած խուրման.
Ամրանում է իմունիտետը
Աշնան գալուն պես «իմունիտետ» բառը հանդիպում է ամեն երրորդ հրապարակման մեջ: Խորհուրդ է տրվում օգտագործել խուրման որպես հակավիրուսային գործակալ: Պատահական չէ, որ այս մթերքը սեզոնային է: Ամենահասարակ բացատրությունը նրա մեջ պարունակող վիտամին С-ն է, որը հուսալի պաշտպան է գրիպից և շնչառական հիվանդություններից:
Դանդաղեցնում է ծերացման գործընթացը
Միրգը հարուստ է կատեհիններով՝ հակաօքսիդանտներով, որոնք թույլ չեն տալիս բջիջներին քայքայվել ազատ ռադիկալների ազդեցությունից: Սովորաբար համարվում է, որ դրանք շատ են նաև կանաչ և սպիտակ թեյերում: Սակայն կատեհինը դրանցում պահպանվում է միայն այն դեպքում, եթե տերևները ֆերմենտացիայի չեն ենթարկվել: Խուրմայի պարագայում, հենց կատեհիներն են նրան տալիս տտպահամություն, սակայն դրա շնորհիվ այն հիանալի պաշտպանում է լնդերը: Խուրմայի կաշին շատ հակատարիքային վիտամիններ է պարունակում, այդ պատճառով այն պետք չէ ուտելուց հանել:

Լավացնում է մարսողությունը
Խուրման պարունակում է մեծ քանակությամբ բջջաթելեր: Այն նպաստում է առողջ մետաբոլիզմին: Խուրման վայելելու համար հարկավոր է այն ոչ թե որպես դեսերտ օգտագործել, այլ առանձին թեթև սնունդ և օրական ընդամենը 1-2 հատ:
Լավացնում է տեսողությունը
Բացի վիտամին В-ից ու С-ից խուրման նաև պարունակում է վիտամին А: Այն պատասխանատու է մեր տեսողության համար: Խուրման հիանալի կանխարգելիչ միջոց է կոնյուկտիվիտի դեմ:
Փրկում է այտուցվածությունից
Խուրմայի մեկ այլ հատկությունն այն է, որ նա ազատում է այտուցվածությունից: Փափուկ միջուկն օգնում է դուրս հանել ավելորդ հեղուկն օրգանիզմից: Իսկ որպեսզի հեղուկի հետ դուրս չգան վնասակար հանքանյութերը, այն միացնում է կալիումը: Ի դեպ, վերջինս նաև պատասխանատու է կայծակնային էներգիա հաղորդելու համար: Ի դեպ, Արևելքում խուրման օգտագործվում է նաև զկրտոցից ազատվելու համար:
Աղբյուր` LADYNEWS.am
Դիտվել է 10023 անգամ
Читать на русском
|