«Երկաթե» փաստեր կանանց առողջության վերաբերյալ
19.02.2021
Գիտե՞ք արդյոք, թե ինչո՞ւ է արյան մեջ երկաթի ցածր մակարդակը վտանգավոր և ի՞նչ դեր ունի այն օրգանիզմի համար:
Կինը ընտանիքի կենտրոնն է: Եթե նա եռանդուն է և ուժով լի, ապա ամբողջ ընտանիքը երջանիկ է: Իսկ եթե ո՞չ։ Թուլությունն ու հոգնածությունը կանանց շրջանում սովորական իրավիճակ է: Կարծես, թե հիվանդ չէ, բայց առույգ էլ չէ: Տհաճ զգացողություն: Որտեղի՞ց է այն գալիս և ինչու՞ է զարգանում: Հիմնական պատճառներից մեկը երկաթի պակասորդային սակավարյունությունն է, այսինքն՝ մարմնում երկաթի պակասը, ինչը հատկապես բնորոշ է կանանց:
Երկաթը կարմիր արյան բջիջներում (էրիթրոցիտներ) հեմոգլոբինի հիմնական բաղադրիչն է, այն պատասխանատու է հյուսվածքներին թթվածնի փոխանցման, հետեւաբար՝ կյանքի համար: Չէ՞ որ չկա թթվածին՝ չկա կյանք: Երկաթը մասնակցում է նաև իմունային պաշտպանության ձևավորմանը, առանց դրա վահանաձեւ գեղձը թերի կգործի:
Մարդու օրգանիզմ երկաթի ընդունման հիմնական ուղին սննդի միջոցով է: Ընդ որում, սննդի մեջ կա երկաթի երկու տեսակ: Հեմը՝ մսի և կենդանական ծագման այլ մթերքների մեջ, որը լավագույնս է յուրացվում, և ոչ հեմային՝ պարունակվում է բուսական սննդի մեջ ու ընկալվում է ընդամենը 10%-ով: Ահա թե ինչու բուսակերությունը երկաթի պակասության զարգացման առաջին ռիսկային գործոնն է:
Բայց նույնիսկ, եթե ձեր սննդակարգում բավականաչափ կենդանական սպիտակուց կա, միևնույն է, երկաթի պակասից սակավարյունության հավանականությունն առկա է։ Չէ՞ որ, դրա զարգացման երկրորդ պատճառը երկաթի կորուստն է, որը տեղի է ունենում, մասնավորապես, ամսական արյունահոսության ժամանակ: Ակնհայտ է դառնում, թե ինչու են կանայք առավել հակված սակավարյունության:
Ի՞նչ անել։ Նախ, պահպանել հավասարակշռված աննդակարգ: Երկրորդ, պարբերաբար անցնել կանխարգելիչ հետազոտություններ: Եթե արյան ընդհանուր թեստում հեմոգլոբինի մակարդակը 120 գ / լ-ից ցածր է, դա նշանակում է, որ սակավարյունությունն արդեն զարգացել է, և միայն սնունդակարգի պահպանումը չի կարող օգնել: Երկաթի ժամանակակից պատրաստուկների ընտրության համար, որոնք, բարեբախտաբար, մատչելի են, անհրաժեշտ է խորհրդակցել բժշկի հետ:
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 4123 անգամ
Читать на русском
|