Ինչ ուտել շոգին՝ ավելի լավ զգալու համար
15.07.2020
Շոգ եղանակին շատերը չեն ցանկանում ծանր սնունդ ուտել: Մեծամասնությունը խուսափում է մսից և ճարպային սնունդից: Ըստ սննդաբանների՝ այս ամենը ֆիզիոլոգիապես բացարձակ հիմնավորված է:
Ի՞նչ ուտել, երբ ուտել չես ցանկանում:
Օրգանիզմը ինքնակարգավորվող համակարգ է, և այն միշտ գիտի, թե ինչն է իր համար ավելի լավ: Եթե զգում եք, որ ուտել չեք ցանկանում, ապա հարկավոր չէ բռնանալ ինքներդ ձեր վրա։ Որպեսզի անհրաժեշտ չափաբաժինը ստանաք՝ կարող եք ներառել այլընտրանքային մթերք: Օրինակ՝ ծովամթերքները և ձկները, որոնք սպիտակուցի ու ճարպի հիանալի աղբյուր են, շոգին շատ ավելի հեշտ են ուտվում:
Այս ժամանակահատվածում ամենամեծ նախապատվությունը պետք է տրվի մրգերին, բանջարեղենին, կանաչեղենին, հատապտուղներին: Այս մթերքները, բացի օգտակար հատկություններից և սեզոնայնությունից, ունեն լրացուցիչ խոնավություն, որն այնքան անհրաժեշտ է շոգ եղանակին:
Ամառային կատարյալ կերակուր են աղցանները: Դրանք կարող են բազմազան լինել, այդ թվում՝ մսով: Այդպես շատ ավելի հեշտ և հաճելի է ուտելը: Աղցանը կարող է լինել ձվով, ծովամթերքով, հավի, տավարի մսով, ընկույզեղենով: Ամենակարևորը՝ շատ բանջարեղեն և կանաչեղեն:
Ինչպիսի խմիչքներ ավելի լավ է խմել շոգին:
Հիշեք՝ շոգին անենահիմնական ըմպելիքը մաքուր խմելու ջուրն է: Այն պետք է խմել օրական առնվազն 1,5-2 լիտր:
Միևնույն ժամանակ, հարկ է հիշել, որ սառույցով ըմպելիքների առատությունը, ընդհակառակը, կարող է վատթարացնել մարսողության գործընթացները: Սա հատկապես վերաբերում է սուրճին: Այն ստեղծում է ծարավը հագեցնելու պատրանք, բայց իրականում, ընդհակառակը, օգտակար նյութերի հետ միասին մարմնից հեռացնում է հեղուկը: Ըմպելիքը կարող է լինել զով, բայց ոչ սառցե:
Գազավորված քաղցր ըմպելիքները և հյութերը նախընտրելի է ընդհանրապես բացառել: Եթե ցանկանում եք մրգային, ապա կարող եք ջրի մեջ կիտրոն ավելացնել կամ խմեք բանջարեղենային հյութեր:
Ընդունման ժամանակը
Բացի ձեր ցանկությամբ կերակուրների և խմիչքների ընտրությունից, կարևոր է նաև հաշվի առնել դրանց ընդունման ժամանակը: Խորհուրդ է տրվում ուտելիքն ընդունել զով ժամանակ: Այսինքն՝ վաղ նախաճաշ (առավոտյան 7-ին) և ճաշ (11: 00-ին), հետո՝ երկար ընդմիջում և ընթրիք 18: 00-ից հետո: Այսպիսով, դուք չեք ծանրաբեռնի ձեր օրգանիզմը:
Մթերքներ, որոնք կատարյալ են շոգ եղանակին
Թան: Այն ունի ցածր կալորիականություն, հիանալի չեզոքացնում է քաղցի ու ծարավի զգացումը, մաքրում օրգանիզմը և կարգավորում մարսողությունը:
Կեֆիր: Այն պարունակում է անհրաժեշտ ամինաթթուներ, կալցիում, կալիում, բարելավում է մարսողությունը, հագեցնում քաղցն ու ծարավը:
Բանան։ Կալիումի բարձր պարունակությունը օգնում է պահպանել սիրտանոթային համակարգը: Կատարելապես հագեցնում է քաղցը:
Հացահատիկային ուտեստներ: Դրանք էներգետիկ պաշար են ամբողջ օրվա համար, ինչպես նաև պարունակում են օգտակար վիտամիններ և հանքանյութեր:
Ծովամթերք և ձուկ: Օգտակար ճարպերի ու սպիտակուցների կատարյալ աղբյուր:
Անպայման լսեք ձեր օրգանիզմի պահանջները և հետևեք դրանց տրամաբանությանը: Կարիք չկա հարկադրաբար ուտել, եթե, նույնիսկ, դուք նպատակ ունեք կազմվածքը բարելավելու: Օրգանիզմն անպայման կարձագանքի դրան:
Աղբյուր` LADYNEWS.am
Դիտվել է 5144 անգամ
Читать на русском
|