Ինչ-որ տխուր եմ, ուտել եմ ուզում կամ սիրում եմ ուրախանալ, մանավանդ`ուտել
02.07.2016
Ուտելիքը մեզ երջանկացնում է և դա ճշմարտություն է: Սերոտոնինի մակարդակի բարձրացումը մեզ բավարարվածության և ընդհանուր հանգստության զգացողություն են պարգևում:
Զգացմունքային ծանրաբեռնվածության պահերին այդ հորմոնի մակարդակը, որը հաճախ անվանում են երջանկության հորմոն, իջնում է, ինչի հետևանքով մենք երբեմն այդքան շատ ենք ցանկանում ուտել շոկոլադ կամ որևէ այլ քաղցր բան: Դա տեղի է ունենում այն պատճառով, որ մեր նյարդային համակարգը գլյուկոզայի և տրիպտոֆանի կարիք ունի՝ սերոտոնին սինթեզելու համար:
Արյան մեջ սերոտոնինի ցածր մակարդակը կարող է դառնալ անհանգստության, դյուրագրգռության և թուլության պատճառ, ինչը արտահայտվում է վատ տրամադրությամբ:
Մենք կարող ենք օգնել մեր օրգանիզմին սերոտինի արտադրության մեջ, եթե օգտագործենք B և C վիտամիններով, մագնիումով և տրիպտոֆանով հարուստ սնունդ:
Եվ այսպես, ի՞նչ է պետք ուտել երջանիկ զգալու համար: Ահա մի քանի մթերք, որոնք բարձրացնում են տրամադրությունը:
Պանիրը, կաթնաշոռը, ձուկը, միսը տրիպտոֆանի բնական աղբյուրներն են:
Ընկուզեղեցը և չրերը օգնում են հարստացնել օրգանիզմը մագնիումով և օգտակար ամինաթթուներով:
Բանանը, անանասը և սալորը նույնպես հարուստ են տրիպտոֆանով:
Վիտամին C-ով հարուստ մրգերը, օրինակ, նարինջը և կիվին անհրաժեշտ են օրգանիզմի առույգության համար:
Եվ, իհարկե, շոկոլադը, որը մեզ էներգիա է հաղորդում, մեր օրգանիզմը հարստացնում մագնիումով և նպաստում սերոտինի արտադրությանը:
Սակայն պետք չէ մոռանալ չափի մասին: Չարժե չարաշահել այն մթերքները, որոնք բարձրացնում են սերոտինի արտադրությունը, որպեսզի օրգանիզմը չհյուծվի: Բացի այդ քաղցրավենիքի չափից ավել օգտագործումը նույնպես օգուտ չի բերում:
Սնվեք խելամտորեն և եղեք երջանիկ:
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 6902 անգամ
Читать на русском
|