Աշխարհի 7 ամենաօգտակար մթերքները
29.10.2015
Ձեր ուշադրությանն ենք ներկայացնում աշխարհի 7 ամենաօգտակար մթերքները։
Ծիրան։ Այս, առաջին հայացքից ամենասովորական միրգը, իր բաղադրության մեջ պարունակում է մեծ քանակությամբ բետա-կարոտին։ Այս տարրը չեզոքացնում է ազատ ռադիկալների ակտիվ բացասական գործողությունները։ Իսկ ահա, օրինակ, ավոկադոն նպաստում է վատ խոլեստերինի նվազմանը և լիպոպրոտեինների քանակը։ Եվ այդ բոլորը՝ շնորհիվ դրանում պարունակվող չհագեցված ճարպերի ու օլեինային թթվի։
Ազնվամորի։ Այս համեղ հատապտղի մեջ պարունակվում է էլաջիկի թթու։ Այս տարրը օգնում է հաղթահարել քաղցկեղային հիվանդությունները, դրանում պարունակվում է նաև С վիտամին։ Սակայն, ցավոք սրտի, ոչ այն քանակությամբ, ինչ մանգոյի մեջ։ Այս էկզոտիկ մրգում տվյալ հակաօքսիդանդի պարունակությունը հասնում է մինչև 57 մգ։ С վիտամինը օգնում է կանխարգելել արտրիտի զարգացումը, վերքերի արագ բուժմանը և, իհարկե, իմունային համակարգի ամրացմանը։
Սեխ։ Այս մթերքի մեջ С վիրամինի պարունակությունը 117 մգ է և դա՝ միայն կես սեխի մեջ։ Վերջինիս մեջ պարունակվում է նաև բետա-կարոտին, որն իր հերթին մեր օրգանիզմի բջջիջները պաշտպանում է շրջակա միջավայրի և ազատ ռադիկալների գործունեության բացասական ազդեցություններից։
Լորամրգի հյութ։ Այս ըմպելիքը հրաշալի միջոց է միզապարկի վարակիչ հիվանդությունների դեմ պայքարում և կանխարգելում է դրանց հետագա զարգացումը։ Լորամրգի հյութի մեկ բաժակում պարունակվում է 114 կկալ, սակայն դրանում չկան ոչ ճարպեր, ոչ ածխաջրեր։
Լոլիկի հյութ։ Լոլիկի հյութի մեջ պարունակվում է լեկոպեն, իսկ վերջինս ամենաուժեղ կարոտինոիդներից է, որի գործունեթյունը նման է հակաօքսիդանտների աշխատանքին։ Ինչպես ցույց են տվել բազմաթիվ հետազոտությունների արդյունքները, այս բանջարեղենը նվազեցնում է միզապարկի ու ստամոքսի հիվանդությունների, հաստ աղիքի քաղցկեղի ռիսկը։ Սակայն այդպիսի ազդեցության կարելի է հասնել այս հյութի ամենօրյա օգտագործման պարագայում։
Չամիչ։ Այս մթերքը երկաթի հիմնական աղբյուրն է, որը օգնում է հյուսվածքների միջով թթվածնի շրջանառմանը։ Իսկ ահա թուզը կալիումի, ածխաջրերի, В6 վիտամինի հիմնական աղբյուրն է, որը մասնակցում է սերոտոնինի արտադրությանը, իսկ վերջիս ավելի շատ հայտնի է որպես «հաճույքի հորմոն»։
Արտիճուկ։ Մեզ համար անսովոր այս մթերքն իր բաղադրության մեջ պարունակում է սիլիմարինի հսկայական քանակություն, որը պատկանում է հակաօքսիդանտների խմբին։ Այն իր հերթին էապես նվազեցնում է մաշկի քացկեղային հիվանդությունների զարգացման ռիսկը, իսկ առկա բջջանյութը կարգավորում է արյան մեջ պարունակվող խոլեստերինի քանակը։
Աղբյուր` LADYNEWS.am
Դիտվել է 9502 անգամ
Читать на русском
|