| 
     Իմերեթական խաչապուրի 
    
     07.05.2013
  Իմերեթական խաչապուրի 
8-10 բաժնի համար 
Բաղադրությունը 
  
Կաթ` 1 բաժակ 
Չոր խմորիչ` 1 ճաշի գդալ 
Բուսական յուղ` 150 գր. 
Աղ` մի պտղունց 
Կարագ` 100 գր. 
Մածուն` 500 գր 
Ձու` 1 հատ 
Ալյուր`  0.8-1կգ 
Շաքարավազ` մեկ պտղունց 
  
Միջուկի համար 
  
Պանիր (ցանկալի է իմերեթական) ՝ 1 կգ 
Ձու (միայն դեղնուցը) վրան քսելու համր` 1 հատ 
Ձու` 1-2 հատ (ըստ ցանկության) 
Թթվասեր՝ վրան քսելու համար- 1 ճաշի գդալ 
Կարագ` 50 գր 
Տաքացնել կաթը, ցանել շաքարավազը և խմորիչը, լցնել մի փոքր բուսական յուղ, լցնել ալյուրը և 15 րոպե դնել տաք տեղում: Դրանից հետո ավելացնել մածունը և ալյուրի մեծ մասը, կոտրել ձուն և  հարել:  Անհրաժեշտության դեպքում ավելացնել ալյուր:  Ավելացնել հալեցված և հովացրած կարագը և աղ: Շարունակել հարել ևս 20 րոպե՝ ժամանակ առ ժամանակ ձեռքերին բուսական յուղ ավելացնելով և այն խմորի վրա տարածելով: Պատրաստի խմորը չպետք է կպչի մատներին: Խմորից գունդ պատրաստել, ցանել ալյուրով, ծածկել սրբիչով և 2 ժամ թողնել տաք տեղում: 
Հունցել և թողնել հանգստանա ևս 1-1.5 ժամ: 
  
Միջուկի համար քերել պանիրը, ըստ ցանկության հարել 1-2 ձու և ավելացնել փափկեցված կարագը: 
Պատրաստի խմորը բաժանել ըստ մասնաբաժինների՝ նայած թե ինչ չափի եք ցանկանում մեկ կտորը լինի: Մեկ մասնաբաժինը գնդել և բացել, ցանել ալյուր: Քերած պանիրը նույնպես բաժանել ըստ մասնաբաժինների այնպես, որ բոլոր կտորները հավասարաչափ պանիր ունենան: Պանրից գունդ պատրաստել, դնել խմորի կենտրոնում,  խմորի անկյունները հավաքել և քարկապ անել: 
Այնուհետև խմորը շրջել և գրդնակել մինչև մեկ սանտիմետր դառնալը: Խաչապուրու վրա քսել ձվի դեղնուցի և թթվասերի խառնուրդը, դնել ափի մեջ և տակը յուղ քսել, պատառաքաղով մի քանի անգամ ծակծկել, իսկ մեջտեղում փոքրիկ անցք բացել: 
Թխել 180 աստիճան տաքացված ջեռոցում 20-25 րոպե: Երբ երեսը վարդագույն դառնա, հանել խաչապուրին և ծածկել սրբիչով: Մատուցել 10 րոպե հետո, երբ պանիրը կպնդանա և չի ծորա կտրելու ժամանակ: 
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 24048 անգամ
  Читать на русском
  
 |