Նուռով և խնձորով աղցան
27.02.2025
Մրգերը, բանջարեղենը և հատապտուղները վիտամինների ու միկրոէլեմենտների առաջին և ամենակարևոր աղբյուրն են հատկապես գարնան առաջին ժամանակահատվածում: Առաջարկում ենք վիտամիններով հարուստ մթերքներով աղցանի բաղադրատոմս․ այն ոչ միայն համեղ է, այլև առողջարար։
Հիմնական բաղադրիչները նուռն ու խնձորն են։ Ո՞րն է օգուտակարությունը:
Խնձորն ամենահայտնի և մատչելի մրգերից է։ Դրանում հայտնաբերված վիտամիններն ու հակաօքսիդանտները բարձրացնում են թթվածնի մակարդակը թոքերում և օգնում պահպանել սրտի առողջությունը: Հետազոտությունների համաձայն՝ այս միրգը դանդաղեցնում է ուղեղի ծերացումը և կանխում դեմենցիան։

Օգտակար սննդանյութերի քանակով նուռն ամենաբուժիչ մրգերից է։ Այն պարունակում է վեց ամինաթթուներ՝ կալիում, երկաթ, տանին, մանգան, կալիում, նատրիում և մանրաթել։ Նռան օգտակար հատկությունները նվազեցնում են սրտի կաթվածի վտանգը։

Այժմ անցնենք օգտակար այս աղցանի պատրաստմանը։
Բաղադրիչները
• 1 բաժակ հում արևածաղկի սերմեր • 2 ճաշի գդալ բալզամիկ քացախ • 1 ճաշի գդալ մեղր • 4 բաժակ հազարի տերևներ (ցանկացած) • 2 բաժակ բրյուսելյան կաղամբ • 1 կեղևավորված խնձոր • ¾ բաժակ նռան հատիկներ։
Համենման համար
• 3 ճաշի գդալ բալզամիկ քացախ • 3 ճաշի գդալ ձիթապտղի յուղ • 1 թեյի գդալ թխկու օշարակ կամ մեղր • 1 թեյի գդալ դիժոն մանանեխ • մի պտղունց աղ և պղպեղ։
Պատրաստման եղանակը

1. Արևածաղկի սերմերը լցրեք տաքացած, չոր, հաստ հատակով տապակի մեջ և չորացրեք մեկից երկու րոպե՝ անընդհատ խառնելով։ Այնուհետև ավելացրեք բալզամիկ քացախը և ակտիվորեն խառնեք։ Երբ սերմերը քացախի մի մասը կլանեն, իսկ մի մասը գոլորշիանա, ավելացրեք մեղրը և նորից լավ խառնեք։ Թողեք, որ պատրաստի սերմերը սառչեն:
2. Խնձորը, հազարի տերևները և բրյուսելյան կաղամբը կտրատեք բարակ շերտերով, լցրել ամանի մեջ և խառնեք։
3. Առանձին ամանի մեջ խառնեք բոլոր հարդարման բաղադրիչները և լցրեք մանրացված աղցանին։ Խառնեք և վրան լցրեք արևածաղկի սերմերը և նռան հատիկները:
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 820 անգամ
Читать на русском
|