Գիտնականները պարզել են, թե ինչպես է օրական 3 ձուն ազդում օրգանիզմի վրա։
Թվում է, թե գիտնականները երբեք հանգիստ չեն թողնի աշխարհում ամենահայտնի մթերքներից մեկին։ Հերթական հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են ամերիկյան Nutrients գիտական ամսագրում:
Փորձի շրջանակներում մասնակիցներին բաժանել են երեք խմբի։ Առաջինն ընդհանրապես ձու չի կերել։ Երկրորդը սահմանափակվել է օրական երեք ձվի սպիտակուցով: Եվ վերջապես, երրորդը սպառել է երեք ամբողջական ձու՝ դեղնուցով։ Մեկ ամիս անց պարզվել է, որ երրորդ խումբը, հակառակ կարծրատիպերի, ցույց է տվել լավագույն արդյունքները։
Օրական երեք ձուն օգնել է նվազեցնել «վատ» խոլեստերինի մակարդակը, բարենպաստ ազդեցություն է ունեցել սրտի ու արյան անոթների վիճակի վրա և նույնիսկ օգնել քաշի կորստին։
Դեղնուցը կենսաակտիվ սննդանյութերի և միացությունների հարուստ աղբյուր է, որոնք ազդում են նյութափոխանակության առողջության, լիպիդային նյութափոխանակության և իմունային ֆունկցիայի վրա: Իսկ «լավ» խոլեստերինի մակարդակը բարձրացնելով՝ ձուն կարող է կանխել աթերոսկլերոզի զարգացումը։
Նշենք, որ փորձն իրականացվել է 18-35 տարեկան առողջ մարդկանց վրա։
22-04-2025 10:55 Սննդաբանները նշել են այն սնունդը, որը վտանգավոր է ուտել դատարկ ստամոքսին: Սուրճը, ըստ գիտնականների, խթանում է ստամոքսում թթվի ավելացումը և գրգռում է ստամոքսի լորձաթաղանթը, որն առաջացնում է սրտխառնոց և այրոց: Նշվում է, որ օրգանիզմը մեծ էներգիա է ծախսում միսը, ինչպես նաև ցանկացած կենդանական սպիտակուց մարսելու վրա: Հացաբուլկեղեն և ալյուրով պատրաստված ուտելիքներ նույնպես խորհուրդ չի տրվում ուտել դատարկ ստամոքսին: Սննդաբաններն այս սնունդն անվանում են «ճարպակալման ուղիղ ուղի»: Դա կարող է առաջացնել նաև արյան շաքարի բարձրացում:
22-04-2025 10:43 Առաջին ալիքը բացահայտել է «Երկու աստղ» շոուի նոր եթերաշրջանի ժյուրիի կազմը: Այսպիսով, մասնակիցների ելույթները կգնահատեն Հրաչ Քեշիշյանը, Լուիզա Ներսիսյանն ու Գարիկ Պապոյանը: Կլինի նաեւ հրավիրված անդամ:
22-04-2025 10:38 Աշխարհի առաջին ռակետ Արինա Սաբալենկան չկարողացավ նվաճել Գերմանիայի Շտուտգարտ քաղաքում անցկացված WTA-500 մրցաշարի տիտղոսը։ Բելառուսի ներկայացուցիչը եզրափակիչում մրցեց աշխարհի 24-րդ ռակետ, լատվիացի Ելենա Օստապենկոյի հետ, որն առավելության հասավ 6:4, 6:1 հաշվով։
21-04-2025 10:40 Իդեալական ըմպելիքը, որը կարելի է օգտագործել ինչպես ուտելու ընթացքում, այնպես էլ դրանից հետո, ջուրն է, որը չպետք է լինի սառը, գերադասելի է սենյակային ջերմաստիճանի, նշել են դիետոլոգները։ Ըստ նրանց՝ կարծիքն այն մասին, որ ուտելիս չպետք է ջուր խմել, այդքան էլ արդարացված չէ: Քանի որ, եթե մենք ապուրն ընդունում ենք որպես առավել դիետիկ և ճիշտ ուտեստներից մեկը, ապա ապուրը, մեծ հաշվով, ջուր է ավելի կոշտ սնունդով: Այսինքն՝ կարելի է ուտելիքի վրայից խմել։
21-04-2025 10:32 ԱՄՆ կառավարական մարմինը կազմել է 100 հնարավոր ամենաօգտակար մթերքների վարկանիշը, և կրես-սալաթը ճանաչվել է սննդարար նյութերի առավել մեծ պարունակություն ունեցող բանջարեղենը։ Ցուցակում հաջորդը չինական կաղամբն է (91,99 միավոր), մանգոլդը (89,27), բազուկի տերեւը (87,08) եւ սպանախը (86,43)։ Կրես-սալաթը կանաչատերեւ բանջարեղեն է, պատկանում է նույն ընտանիքին, ինչ եւ կալե կաղամբը, բրյուսելյան եւ սպիտակակոթ կաղամբը։