Լազանյան համեղ իտալական ուտեստ է, որը վաղուց է համաշխարհային ժողովրդականություն ձեռք բերել: Իտալական լազանիան համարվում է խոհարարության դասական:
Դուք կարող եք այն պատրաստել ինքներդ՝ ձեր տան խոհանոցում, եթե օգտագործեք այս փորձված բաղադրատոմսը:
Բաղադրիչները
6 հոգու համար
Աղացած միս՝ 600 գ Բոլոնեզի սոուս՝ 600 գ Կարագ՝ 60 գ Ցորենի ալյուր՝ 2,5 ճաշի գդալ Ձիթապտղի յուղ՝ 2 ճաշի գդալ Կաթ՝ 750 մլ Պատրաստի չոր լազանայի թերթեր՝ 10 հատ Կոշտ պանիր՝ 500 գ։
Պատրաստման եղանակը
1. Կաթսայի մեջ լցնել կարագն ու 2 ճաշի գդալ բուսական յուղը և հալեցնել։ Աստիճանաբար ավելացնել ալյուրը և հարել այնքան, մինչև գնդիկներ չմնան։
2. Երբ ամբողջ ալյուրը խառնվի, լցնել ամբողջ կաթը: Իջեցնել կրակը և եփել մինչև անհրաժեշտ խտությունը՝ ոչ հեղուկ, բայց ոչ շատ խիտ՝ ցածր յուղայնությամբ թթվասերի նման։
3. Տապակի մեջ տաքացնել ձիթապտղի յուղը։ Ավելացնել աղացած միսը (ցանկալի է խոզի + հորթի միս):
4. Տապակել աղացած միսը մինչև կիսաեփ լինելը։ Ավելացնել բոլոնեզի սոուսը, աղ և պղպեղ՝ ըստ ճաշակի։
5. Ջեռոցը տաքացնել 180 աստիճան։ Տարրան պատել կարագով։ Տակը լցնել մի քիչ բեշամելի սոուս, այնքան, որ ծածկի հատակը:
6. Շարել շերտերը (չեփած): Շերտերի վրա շարել աղացած միսը (չեք ափսոսում), աղացած մսի վրա՝ քերած պանիրը։ Պանրի վրա՝ բեշամելի սոուս։
7. Պետք է ավելացնել այնքան սոուս, որքան կարծում եք, որ անհրաժեշտ է լազանիան հյութալի դարձնելու համար։ Սոուսի վրա դրեք չոր լազանայի թերթեր: Ընթացակարգը կրկնեք:
8. Վերջին շերտի վրա քսել բեշամելի սոուս, իսկ վրան առատորեն պանիր ցանեք։ Թողեք մնա 7-10 րոպե։ Տեղադրել ջեռոցում։ Թխել 30 րոպե։
20-10-2025 10:25 Կանանց թենիսի ասոցիացիան (WTA) հրապարակել է ամենշաբաթյա դասակարգման աղյուսակը։ Էլինա Ավանեսյանը 113-րդն է։ Հայաստանի ներկայացուցիչն առողջական խնդիրների պատճառով ժամանակավոր դադար է վերցրել եւ չի մասնակցում մրցաշարերի։ Վարկանիշային աղյուսակի առաջին տեղում է Բելառուսի ներկայացուցիչ Արինա Սաբալենկան։
20-10-2025 10:23 Սիլվեստր Ստալոնեի կինը՝ նախկին մոդել Ջենիֆեր Ֆլավինը, իր կարծիքն է հայտնել այն մասին, թե ինչու են հայտնիների երեխաները մյուսներից ավելի են հաճախ են հայտարարում իրենց իրենց տրանսգենդեր լինելու մասին։ «Կարծում եմ՝ Հոլիվուդում ամեն բան կառուցված է ինքնադրսևորման վրա», - ասել է 57-ամյա Ֆլավինը The Katie Miller Podcast-ում։ «Եթե այսօր ուզում ես կատու լինել, եղիր։ Ամեն ինչ չափազանց «հանգիստ է»։ Ըստ Ֆլավինի, հայտնիների երեխաները հաճախ մեծանում են առանց հստակ սահմանների և կանոնների, ինչը խոչընդոտում է նրանց ներքին կառուցվածքի զարգացմանը։ «Մենք պետք է հիշենք, որ երեխաները աքսեսուարներ չեն։ Նրանք կառուցվածքի կարիք ունեն, հակառակ դեպքում նրանց ուղեղը դժվարանում է կազմակերպել իրենց շրջապատող աշխարհը», - ընդգծել է նա։
17-10-2025 08:39 Տանձը պարունակում է մանրաթել, մագնեզիում և ֆոլաթթու: Մասնագետների խոսքով՝ ի տարբերություն խնձորի, դրանք ավելի քիչ թթվային են և զգայուն ստամոքս ունեցող երեխաների կողմից ավելի հեշտ են յուրացվում: Այնուամենայնիվ, ստամոքս-աղիքային հիվանդություններ, ճարպակալում կամ շաքարախտ ունեցողների համար սննդակարգում տանձի թույլատրելի քանակը որոշվում է անհատապես։ Ամենից հաճախ դա օրական երկու տանձից ոչ ավելի է։
17-10-2025 08:36 Լոս Անջելեսում բնակվող դերասանուհի և գրող Միրիամ Կացը որոշել է անել անհնարինը. գտնել իր բոլոր նախկիններին և պարզել, թե ինչն է սխալ… կամ ինչն է սխալ գնացել: Հինգերորդ դասարանի հանդիպումներից մինչև ստրիպտիզ ակումբում անցկացրած երեկոները, Կացը «վերջնական հարցազրույցներ» է անցկացնում բոլոր նրանց հետ, ում հետ երբևէ սիրային հարաբերություններ է ունեցել: Վերջերս նա թողարկել է «Ex Appeal» փոդքասթը:
17-10-2025 08:33 Դալասի Թեքսասի համալսարանի բժշկական կենտրոնի հետազոտողների անցկացրած ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ թվացյալ բուժված երիկամների վնասվածքները կարող են մուտացիաներ առաջացնել երիկամային բջիջների միտոքոնդրիալ ԴՆԹ-ում: Այս փոփոխություններն օրգանը դարձնում են նվազ դիմացկուն ապագա սթրեսի նկատմամբ և ժամանակի ընթացքում նվազեցնում են դրա գործառույթը: