Մատչելի մթերքներ, որոնք պարունակում են առավելագույն սպիտակուց
06.08.2021
Պաշտոնական ուղեցույցների համաձայն՝ մեծահասակներին օրական 2000 կալորիա օգտագործելու համար անհրաժեշտ սպիտակուցի քանակը կազմում է մոտ 50 գրամ: Կալորիաների և սպիտակուցների պահանջները տարբեր են՝ կախված տարիքից, քաշից, հասակից, սեռից և ակտիվության մակարդակից:
Սպիտակուցի հիմնական դերը մարմնի մկանների և հյուսվածքների աճն է: Այնուամենայնիվ, հարկ է նշել, որ այն կարող է օգնել վերահսկել մարմնի քաշը, քանի որ սպիտակուցային սնունդ ուտելիս ավելի արագ եք ձեզ կուշտ զգում: Այնպես որ, եթե ցանկանում եք մնալ բարեկազմ՝ առանց մկանային զանգվածը կորցնելու, ստորև ներկայացված ցանկից օգտագործեք ցածր յուղայնությամբ, սպիտակուցներով հարուստ մթերքները: Ընտրել ենք առավել մատչելիները, որոնք հեշտորեն կարելի է գտնել խանութներում:
Սպիտակ ձուկ
Սպիտակ ձկների ճնշող մեծամասնությունը յուղոտ չեն. դրանք սպիտակուցի հիանալի աղբյուր են: 100 գրամ եփած ձուկը պարունակում է 3 գրամից պակաս ճարպ, մոտ 20-25 գրամ սպիտակուց և 85-130 կալորիա:
Խեկը, ձողաձուկը, տափակաձուկը, կալիբուտը՝ սրանք ոչ յուղոտ ձկներ են։ Ձեր սննդակարգին ավելի շատ ձուկ ավելացրեք։ Ցավոք, սպիտակ ձկները սովորաբար պարունակում են միայն 10-25% օմեգա-3 ճարպեր, ուստի արժե ուտել երկու տեսակի ձուկ: Եթե գնել եք ցառեցված վիճակում, ապա առավոտյան դնելով սառնարան՝ դանդաղ հալեցման համար, ճաշի ժամին այն պատրաստ կլինի եփելու:
Սպիտակ միս
100 գրամ եփած հավի կամ հնդկահավի միսը պարունակում է մոտ 30 գրամ սպիտակուց: Եթե մենք ընտրենք մաշկով թռչուն, ապա 100 գրամ չափաբաժինը պարունակում է 200 կալորիա և 8 գրամ ճարպ, մինչդեռ նույն քանակությունն առանց մաշկի պարունակում է 165 կալորիա և ընդամենը 3,5 գրամ ճարպ:
Խորհուրդ է տրվում թռչնամիսը պատրաստել մաշկով, այնուհետև հեռացնել այն: Այդպես պահպանվում է նույնքան ճարպ ու կալորիա, որքան առանց մաշկի պատրաստելիս: Հարկ է նշել, որ մաշկով եփած հավն ու հնդկահավը չոր չեն լինում, ուստի արժե փորձել պատրաստման այս մեթոդը:
Հավի ձու և չոր սպիտակուց
Ձուն կարելի է ուտել ամբողջությամբ, բայց եթե ցանկանում եք ավելի թեթև բան ընդունել, ապա լավագույն այլընտրանքը հավի ձվի սպիտակուցն է: Մեկ մեծ ձվի սպիտակուցը պարունակում է 16 կալորիա, ինչը ամբողջական ձվի կալորիականության քառորդից էլ պակաս է: Բացի այդ, այն պարունակում է 0,5 գրամից պակաս ճարպ, բայց 3 գրամ սպիտակուց, որն ամբողջ ձվի սպիտակուցի գրեթե կեսն է: Թարմ բանջարեղենով ձվի սպիտակուցով ձվածեղը, անշուշտ, ցածր յուղայնությամբ և բարձր սպիտակուցային ուտեստ է:
Բացի այդ, խանութներում կարելի է գտնել ձվի սպիտակուցի փոշի՝ քիչ հավելումներով կամ առանց դրանց: Այս մթերքները պաստերիզացված են, ուստի դրանք եփելու կարիք չունեն: Ձվի փոշին կարելի է օգտագործել որպես սմուզիների և կոկտելների հավելում, և, նույնիսկ, սպիտակուցային թխվածքում: Պարզապես այն խառնեք ջրի հետ: Իհարկե, սա ընդամենը մեկ այլընտրանք է հանրաճանաչ պրոտեինային հավելումներին:
Ոսպ, ոլոռ և լոբի
Չոր լոբին, ոլոռը, ոսպը լոբազգիների ենթախումբ են: Եփած վիճակում դրանց 1/2 բաժակը (100 գրամ) միջինը պարունակում է 8 գրամ սպիտակուց: Արժե նշել լոբազգիների մեկ այլ առավելություն ևս. լինելով ցածր յուղայնությամբ և բարձր սպիտակուցներով սնունդ, դրանք նաև հարուստ են մանրաթելերով:
Այսպիսով, առանց զգալի ծախսերի հնարավոր է ընդունել սպիտակուցի անհրաժեշտ քանակությունը: Սննդակարգի ընդամենը փոքր փոփոխությունները թույլ կտան ձեր մարմնին ավելի լավ վերականգնվել և ազատվել ավելորդ քաշից:
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 3666 անգամ
Читать на русском
|