Որ մթերքներն են օգտակար մարդու արյան համար
06.07.2021
Բոլորն էլ գիտեն, որ առողջության համար անհրաժեշտ է ուտել բանջարեղեն և միրգ: Քիչ քաղցրավենիք, ավելի շատ՝ դանդաղ ածխաջրեր և ջուր: Իսկ գիտե՞ք, թե որ մթերքներն են օգտակար ձեր արյան՝ օրգանիզմի ամենակարևոր բաղադրիչներից մեկի համար:
Ներկայացնում ենք արյունն առողջացնող մթերքների ցուցակը:
Անոթների միջոցով նորմալ շարժման համար արյունը պետք է լինի բավարար ջրիկ, բայց միևնույն ժամանակ ունենա լավ մակարդելիություն՝ արյունահոցությունը դադարեցնելու համար:
Մեր սովորական սննդակարգը խտացնում է արյունը, ինչը սպառնում է խցանումների առաջացմանը: Ալկոհոլ, շաքար, ճարպոտ միս, պահածոյացված սնունդ. այս մթերքները վատթարացնում են արյան վիճակը: Իսկ շարունակությունը՝ շղթայական է. արյունը չի կատարում իր գործառույթները, հյուսվածքները լավ չեն սնուցվում, մթերքները լավ չեն քայքայվում և, որպես հետևանք, ընկնում է հեմոգլոբինը, իմունիտետը նվազում է, օրգանիզմի վիճակը՝ վատթարանում:
Բավականաչափ ջուր խմելով, ավելացնելով բանջարեղենի սպառումը՝ մենք բարելավում ենք իրավիճակը: Բայց կան մթերքներ, որոնք անփոխարինելի են, եթե ձեր նպատակն է լինել աշխույժ, դեմքին ունենալ առողջ գույն, բարձրացնել անձեռնմխելիությունը:
Լյարդ
Լյարդը հարուստ է երկաթով, ֆոլաթթվով, A վիտամինով, որն օգնում է ուրոլիտիասի բուժմանը: Պարունակում է հեպարին, որը պահպանում է արյան նորմալ մակարդումը:
Լյարդն ունի սպիտակուցների և կարևոր օգտակար հանածոների բարձր կոնցենտրացիա, որոնցից հիմնականներն են երկաթը և պղինձը՝ արյան էական բաղադրիչներ, որոնք մասնակցում են հեմոգլոբինի արտադրությանը:
Այդուհանդերձ, լյարդը պարունակում է կերատին՝ նյութ, որը տարիքավորներին խորհուրդ չի տրվում օգտագորշծել:
Այս մթերքի գլխավոր առավելությունն այն է, որ այն մեզ հասանելի է ամբողջ տարվա ընթացքում, միայն հարկավոր է սովորել, թե ինչպես այն ճիշտ պատրաստել:
Բալ
Ամառ է, և պետք է առիթը օգտագործել օրգանիզմն այս համեղ ու առողջ հատապտուղով հագեցնելու համար: Մսեղ պտուղները պարունակում են ֆոլաթթու, որն անհրաժեշտ է արյունաստեղծ գործընթացի համար (դրա պակասությունը կարող է նույնիսկ անեմիա առաջացնել): Ինչպես նաև՝ պղինձ, կալիում, մագնեզիում և երկաթ:
Քրքում
Սա ոչ միայն համեղ համեմունք է, որը լավ համակցվում է հավի, մսի, բանջարեղենի և նույնիսկ թեյի հետ, այլ նաև շատ օգտակար է: Այն օրգանիզմից հեռացնում է շլակներն ու տոքսինները, կանխում ուռուցքային հիվանդությունները:
Բայց չի կարելի այն չարաշահել հղիության ընթացքում, քանի որ կարող է բարձրացնել արգանդի տոնուսը: Քրքումին զգուշորեն պետք է մոտենան նաև խոլելիտիազով հիվանդները, ստամոքսային հիվանդություններ ունեցողները:
Սխտոր
Բացի յուրահատոկ հոտից և մեծ քանակությամբ ֆիտոնցիդներից, որոնք խանգարում են մանրէների և վիրուսների աճին, սխտորը հարուստ է նաև C վիտամինով։ Հանքային տարրերից սխտորը պարունակում է կալցիում, մագնեզիում, մոլիբդեն, պղինձ, կոբալտ, վանադիում, ֆոսֆոր, ծծումբ, քլոր և անագ։ Այն կանխում է արյան խցանումներիի առաջացումը և ունի հակաուռուցքային հատկություններ:
ի դեպ, սխտորի օգտակար հատկությունները ջերմային մշակման ընթացքում պահպանվում են:
Խնձոր
Այս «երիտասարդացնող» պտուղը իզուր չէ, որ այսպիսի անվանում է ստացել։ Խնձորը հարուստ է երկաթով, ուստի այս մրգի պարբերաբար ուտելը մեծացնում է հեմոգլոբինի քանակությունը: Նվազեցնում է խոլեստերինի մակարդակը, բարելավում մարսողությունը, ամրացնում սրտանոթային համակարգը:
Աղբյուր` LADYNEWS.am
Դիտվել է 3761 անգամ
Читать на русском
|