Իմամ բայալդի
11.07.2020
«Իմամը խելագարվել է», «Իմամը ապշել է», «Իմամը կորցրել է իրեն». այսպես են թարգմանում այս ուտեստի անվանումը։ Բնականաբար, այդ ամենը տեղի է ունենում այս համեղ ու գեղեցիկ ուտեստի արդյունքում: Այսպես է պատմում հին արաբական լեգենդը:
Իմամ բայլդին լցոնված սմբուկներ են: Այն կարելի է ուտել ինչպես տաք, այնպես էլ սառը վիճակում՝ որպես խորտիկ: Սառը նույնիսկ ավելի համեղ է. բոլոր հյութերն ու համերը սառչելիս միաձուլվում են:
Բաղադրիչները.
• Սմբուկ՝ 2 հատ • Սոխ ՝ 2 գլուխ • Բուլղարական պղպեղ՝ 2 հատ • Լոլիկ՝ 3 հատ: • Մաղադանոս՝ 1 կապ • Բուսական յուղ՝ 70 մլ • Աղ՝ ըստ ճաշակի •Սեւ պղպեղ՝ ըստ ճաշակի • Սխտոր՝ 5-10 պճեղ:
Պատրաստման ժամանակը' 60 րոպե։
Պատրաստման եղանակը․
Սմբուկի մեջ խորը գրպաններ ենք փերում: Շերտավոր կլպում ենք կեղևը։ Առատորեն աղ ենք անում ներսից և դուրս և թողնում կես կամ մեկ ժամ ՝ դառնությունն անցնելու համար:
Այնուհետև հոսող ջրի տակ լվանում ենք սմբուկները, սրբում և տապակում բուսական յուղի մեջ՝ բոլոր կողմերից:
Կտրատում ենք սոխը և սխտորն ու թեթև տապակում բուսական յուղի մեջ:
Լոլիկը, կեղևազրկում ենք և կտրատում։
Քառակուսիներով կտրտում ենք բուլղարական պղպեղը, տապակում մինչև կիսաեփ լինելը: Այնուհետև վրան ավելացնում ենք կեղևահան ու կտրատած լոլիկը և տապակում ևս մի քանի րոպե:
Խառնում ենք սոխը, սխտորը, պղպեղը, լոլիկը և կտրատած կանաչին: Աղն ու պղպեղն՝ ըստ ճաշակի:
Ստացված խառնուրդի կեսը լցում ենք սմբուկի գրպաների մեջ: Լցոնի մնացած մասով պատում ենք ջերմակայուն տարայի հատակը, վերևից շարում լցոնած սմբուկները, ծածկում կափարիչով կամ նրբաթիթեղով և 30-40 րոպե եփում նախապես մինչև 180 աստիճան տաքացրած ջեռոցում:
Բարի ախորժակ։
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 5569 անգամ
Читать на русском
|