Մթերքներ, որոնք նպաստում են ծերացմանը
20.12.2024
Մեզնից ոչ ոք չի ցանկանում իր տարիքից մեծ երևալ: Իհարկե, գենետիկան այս հարցում կարևոր դեր է խաղում, բայց մենք կարող ենք վերահսկել ծերացման շատ գործընթացներ, այդ թվում՝ սննդակարգի միջոցով։
Այսօր մենք կխոսենք մթերքների մասին, որոնք նպաստում են արագ ծերացմանը ինչպես ներսից, այնպես էլ դրսից: Այս մթերքները պետք է բացառվեն ձեր սննդակարգից։
1. Սպիտակ հաց
Սպիտակ հացը երիտասարդության գլխավոր թշնամիներից է։ Երբ զտված շաքարները միանում են սպիտակուցներին, դրանք ձևավորում են գլիկացիոն վերջնական արտադրանք (AGEs), որոնք արագացնում են ծերացումը և վատթարացնում քրոնիկ հիվանդությունները: Սպիտակ հացն ունի բարձր գլիկեմիկ ինդեքս, ինչը բացասաբար է անդրադառնում մաշկի առողջության վրա։
Այլընտրանքը․ սպիտակ հացը փոխարինեք ծլած հացահատիկով հացամթերքով: Դրանք պարունակում են ավելի քիչ շաքար և ավելի շատ հակաօքսիդանտներ, որոնք օգտակար են օրգանիզմի համար:
2. Սպիտակ շաքար
Սպիտակ ռաֆինացված շաքարը ոչնչացնում է մարմնի կոլագենը՝ արագացնելով մաշկի ծերացումը: Սննդակարգում դրա ավելցուկը ուժեղացնում է գլիկացիայի գործընթացները, որոնք մաշկը դարձնում են ավելի քիչ առաձգական և առաջացնում են կնճիռների հակվածություն:
Խորհուրդ. հրաժարվել շաքարից կամ նվազագույնի հասցնել դրա սպառումը:
3. Տրանս ճարպեր և մարգարին
Մարգարինը և տրանս ճարպերը մաշկը դարձնում են ավելի խոցելի ուլտրամանուշակագույն ճառագայթման նկատմամբ, մեծացնում են սրտանոթային հիվանդությունների վտանգը և գիրություն հրահրում։
Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ մարդիկ, ովքեր հաճախակի են օգտագործում մարգարին, ավելի շատ կնճիռներ ունեն, քան նրանք, ովքեր նախընտրում են բնական կարագը:
Ինչ անել. Ձեր սննդակարգից հեռացրեք մարգարինն ու տրանս ճարպեր պարունակող մթերքները:
4. Կարտոֆիլ ֆրի և չիփսեր
Տապակած մթերքները պարունակում են տրանս ճարպեր, ազատ ռադիկալներ և չափից դուրս աղ։ Նրանք ոչ միայն վնասում են մաշկը, այլև այն ոչնչացնում են բջջային մակարդակում։ Նման մթերքների մշտական օգտագործումն արագացնում է ծերացման գործընթացը։
Այլընտրանքը․ կերեք խորոված կամ խաշած կարտոֆիլ՝ խուսափելով ավելորդ աղից:
5. Կաթնամթերք
Կաթնամթերքն ամենահակասական մթերքներից մեկն է։ Որոշ մարդկանց համար կաթից հրաժարվելը հանգեցնում է մաշկի վիճակի բարելավման և քրոնիկական բորբոքումների նվազեցման: Սակայն մյուսների համար կաթի օգտագործումը բացասական ազդեցություն չի ունենում։
Կարևոր է իմանալ.
• Սուպերմարկետից գնված կաթը հաճախ պարունակում է էստրոգեն, որը կարող է ազդել հորմոնալ մակարդակի վրա:
• Մեծահասակների մեծամասնության կողմից կաթնաշաքարը վատ է մարսվում, ինչը կարող է առաջացնել բորբոքում և օքսիդատիվ սթրես:
Խորհուրդ. փորձեք սովորական կաթը փոխարինել բուսական կաթով (նուշի, բրնձի, սոյայի): Այն առանց լակտոզայի է և համարվում է ավելի առողջ այլընտրանք:
Ամփոփում
Ծերացումը բնական գործընթաց է, սակայն ճիշտ սնունդը կարող է օգնել դանդաղեցնել դրա ազդեցությունը: Խուսափեք ձեր օրգանիզմի համար վնասակար մթերքներից և դրանք փոխարինեք ավելի առողջ այլընտրանքներով:
Աղբյուր' LADYNEWS.am Դիտվել է 224 անգամ
Читать на русском
|