Գիտական հետազոտությունների վերջին արդյունքները վերահաստատել են, որ սխտորն ունի զգալի առողջարար հատկություններ:
Դրա օգտագործումը նվազեցնում է խոլեստերինի մակարդակը և աթերոսկլերոզի, հիպերտոնիայի, շաքարախտի, հիպերլիպիդեմիայի, սրտի կաթվածի և ինսուլտի զարգացման ռիսկը։ Հետազոտության հեղինակներն այս առավելությունները կապում են սխտորի հակաօքսիդանտ հատկությունների հետ, որոնք պաշտպանում են սիրտը սթրեսից և վնասներից:
Բոլոր առավելություններով հանդերձ, սուր հոտը շատերին ստիպում է հրաժարվել սխտոր օգտագործելուց՝ այն երկար ժամանակ պահպանվում է նաև ձեռքերի վրա։
Բայց «եթե ձեր ձեռքերը դնեք հոսող ջրի տակ և դրանք քսեք չժանգոտվող պողպատից պատրաստված ինչ-որ առարկայի, օրինակ՝ թավայի կափարիչին, հոտն, իրոք, կարող է անհետանալ», - գրում է Today պորտալը՝ վկայակոչելով փորձագետներին: Ի դեպ, կա նույնիսկ հատուկ «մետաղական օճառ», որպեսզի ստիպված չլինեք ձեռքերը քսել այս կամ այն իրին։
Կա նաև այլընտրանքային մեթոդ՝ անհրաժեշտ կլինի մեկ թեյի գդալ աղ, երկու թեյի գդալ սոդա և մի քանի կաթիլ ջուր։ Ստացված մածուկով մանրակրկիտ լվացեք ձեռքերը՝ հոտը պետք է որ անհետանա:
22-04-2025 10:55 Սննդաբանները նշել են այն սնունդը, որը վտանգավոր է ուտել դատարկ ստամոքսին: Սուրճը, ըստ գիտնականների, խթանում է ստամոքսում թթվի ավելացումը և գրգռում է ստամոքսի լորձաթաղանթը, որն առաջացնում է սրտխառնոց և այրոց: Նշվում է, որ օրգանիզմը մեծ էներգիա է ծախսում միսը, ինչպես նաև ցանկացած կենդանական սպիտակուց մարսելու վրա: Հացաբուլկեղեն և ալյուրով պատրաստված ուտելիքներ նույնպես խորհուրդ չի տրվում ուտել դատարկ ստամոքսին: Սննդաբաններն այս սնունդն անվանում են «ճարպակալման ուղիղ ուղի»: Դա կարող է առաջացնել նաև արյան շաքարի բարձրացում:
22-04-2025 10:43 Առաջին ալիքը բացահայտել է «Երկու աստղ» շոուի նոր եթերաշրջանի ժյուրիի կազմը: Այսպիսով, մասնակիցների ելույթները կգնահատեն Հրաչ Քեշիշյանը, Լուիզա Ներսիսյանն ու Գարիկ Պապոյանը: Կլինի նաեւ հրավիրված անդամ:
22-04-2025 10:38 Աշխարհի առաջին ռակետ Արինա Սաբալենկան չկարողացավ նվաճել Գերմանիայի Շտուտգարտ քաղաքում անցկացված WTA-500 մրցաշարի տիտղոսը։ Բելառուսի ներկայացուցիչը եզրափակիչում մրցեց աշխարհի 24-րդ ռակետ, լատվիացի Ելենա Օստապենկոյի հետ, որն առավելության հասավ 6:4, 6:1 հաշվով։
21-04-2025 10:40 Իդեալական ըմպելիքը, որը կարելի է օգտագործել ինչպես ուտելու ընթացքում, այնպես էլ դրանից հետո, ջուրն է, որը չպետք է լինի սառը, գերադասելի է սենյակային ջերմաստիճանի, նշել են դիետոլոգները։ Ըստ նրանց՝ կարծիքն այն մասին, որ ուտելիս չպետք է ջուր խմել, այդքան էլ արդարացված չէ: Քանի որ, եթե մենք ապուրն ընդունում ենք որպես առավել դիետիկ և ճիշտ ուտեստներից մեկը, ապա ապուրը, մեծ հաշվով, ջուր է ավելի կոշտ սնունդով: Այսինքն՝ կարելի է ուտելիքի վրայից խմել։
21-04-2025 10:32 ԱՄՆ կառավարական մարմինը կազմել է 100 հնարավոր ամենաօգտակար մթերքների վարկանիշը, և կրես-սալաթը ճանաչվել է սննդարար նյութերի առավել մեծ պարունակություն ունեցող բանջարեղենը։ Ցուցակում հաջորդը չինական կաղամբն է (91,99 միավոր), մանգոլդը (89,27), բազուկի տերեւը (87,08) եւ սպանախը (86,43)։ Կրես-սալաթը կանաչատերեւ բանջարեղեն է, պատկանում է նույն ընտանիքին, ինչ եւ կալե կաղամբը, բրյուսելյան եւ սպիտակակոթ կաղամբը։