Կեր և երիտասարդացիր․ մթերքներ, որոնք դանդաղեցնում են ծերացման գործընթացը
26.02.2021
Ցավոք, ոչ ոք չի կարող կանխել ծերացման գործընթացը, բայց կան եղանակներ` դրա արտաքին դրսեւորումները նվազագույնի հասցնելու համար:
Գոյություն ունեն մեծ թվով մթերքներ և սննդային հավելումներ, որոնք կօգնեն պահպանել երիտասարդությունը, բայց պետք չէ հույսը դնել միայն դրանց վրա: Սկզբում համոզվեք, որ օրական քնում եք առնվազն 7 ժամ, խմում մոտ 2 լիտր ջուր, և ձեր սննդակարգի առնվազն 80% -ը առողջ սնունդ է: Կարևոր է չմոռանալ նաև շաբաթական 3-4 անգամ նվազագույն ֆիզիկական ծանրաբեռնվածության մասին: Եթե այս ամենը ձեր մասին է, ապա դուք պատրաստ եք ավելիին:
Ներկայացնենք, թե որ մթերքներն ու հավելումները կօգնեն ձեզ պահպանել առողջությունն ու երիտասարդությունը:
• Կոլագեն
Ոչ բոլորը գիտեն, թե ինչից կարելի է այն ստանալ: Սննդաբանները խորհուրդ են տալիս սննդի մեջ օգտագործել ոսկրային արգանակ: Դրանում պարունակվող ամինաթթուները ոչ միայն ձեր մաշկը կդարձնեն առաձգական, այլև կամրապնդեն մկաններն ու շարակցական հյուսվածքները: Եթե ինչ-ինչ պատճառներով ոսկրային արգանակը չի ներառվում ձեր սննդակարգում, ապա կոլագենը կարելի է ընդունել սննդային հավելումների տեսքով:
• Օմեգա -3
Եթե կոլագենը ծերացման դանդաղեցման արքան է, ապա օմեգա-3-ը, անկասկած, թագուհին է: Օմեգա-3 ճարպաթթուները համատեղում են բազմաթիվ օգտակար հատկություններ. դրանք խթանում են ուղեղի աշխատանքը, նվազեցնում մի շարք հիվանդությունների ռիսկը, ուժեղացնում մկանները (ներառյալ սիրտը) և նվազագույնի հասցնում ծերացման արտաքին նշանները: Օմեգա-3-ի հիմնական աղբյուրներից մեկը կարմիր ձուկն է: Ավելացրեք այն ձեր սննդակարգում և արդյունքը չի սպասեցնի: Եթե ձկան ուտեստների մեծ երկրպագու չեք, մի անտեսեք բուսական յուղերն ու դդմի, կտավատի և արեւածաղկի սերմերը. բացի հարթ մաշկից, կամրանա նաև դիմադրողականությունը:
• Հակաօքսիդիչներ
Սթրեսը ձեր գեղեցկության գլխավոր թշնամիներից մեկն է: Ճերմակ մազերի վաղ հայտնվելը, մաշկային խնդիրները, օրգանիզմի ներքին գործընթացների խանգարումը. այս ամենը կարող է լինել սթրեսի բարձր մակարդակի հետևանք: Այստեղ օգնության են գալիս հակաօքսիդիչները, որոնք նվազագույնի են հասցնում սթրեսի ազդեցությունը օրգանիզմի վրա: Դրանք գործնականում հանդիպում են գրեթե բոլոր հատապտուղների, ինչպես նաև սուրճի, կակաոյի և կաղամբի մեջ:
• Ացետիլ-L-կարնիտին
L-կարնիտինը կարևոր ամինաթթու է, որն անհրաժեշտ է ձեր օրգանիզմին: Այն խթանում է ուղեղի աշխատանքը, բարելավում արյան հոսքը և նպաստում ճարպերի արագ քայքայմանը: L-կարնիտինը կարելի է ստանալ ինչպես կարմիր ձկներից, այնպես էլ սննդային հավելումներից:
Ցինկ
Ուժեղի աշխատանքի խթանման, դիմադրողականության բարձրացման, գեղեցկության և լավ ինքնազգացողության բանալին է: Բազմաթիվ տհաճ զգացողություններից բացի, վիրուսային հիվանդությունները խնդիրներ են առաջացնում մաշկի, եղունգների և մազերի հետ կապված: Ցինկն այն հիանալի միկրոէլեմտն է, որը կօգնի ամրապնդել իմունային համակարգը և կենսունակ լինել տարվա ցանկացած ժամանակ և յուրաքանչյուր եղանակային պայմաններում:
Ցինկի որոշակի քանակություն պարունակվում է խմելու ջրի մեջ և շատ սննդամթերքներում, բայց հարկ է հիշել, որ այս միկրոտարրի միայն ⅕ - ⅓ մասն է ներծծվում օրգանիզմի կողմից: Ցինկ առկա է ծովամթերքներում՝ ոստրեներ, խեցգետիններ, միդիաներ: Նուրբ տավարի ու խոզի միսը, տավարի լյարդը և այլ միսանթրքները նույնպես ցինկի հիանալի աղբյուր են: Հավի և հնդկահավի փափուկ մսերը, պանիրը, հացահատիկայիները՝ վարսակը, հնդկացորենը, գարին, կորեկը, ցորենը, կանաչ տերևային բանջարեղենը՝ սպանախ, բրոկկոլի, ծաղկակաղամբ, սպիտակ կաղամբ, դդմի սերմերը, համեմունքները, ընկույզը, նուշը, կակաոն, մուգ շոկոլադը հրաշալի լրացնում են սննդակարգը և օրգանիզմին օգնում պահպանել կենսունակությունը։
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 4737 անգամ
Читать на русском
|