Բազուկի օգտակար հատկությունները
13.01.2017
Բազուկը մեր սննդակարգի անհրաժեշտ բաղադրիչներից է: Ձմռան-գարնան շրջանում այն հիանալի կերպով լուծում է հիպովիտամինոզի խնդիրը:
Նույնիսկ խաշած վիճակում այն պահպանում է վիտամինները, որոնք օրգանիզմը սովորաբար ստանում է թարմ մրգերից և հատապտուղներից: Եվ սա այս կարմիր պտուղի միակ առավելությունը չէ, այն նաև ունակ է լուծել մի շարք առողջական խնդիրներ:
Սիրտ-անոթային համակարգի աշխատանքի նորմալացում
Բազուկը պարունակում է С, В1, В2, В12 վիտամիններ, ինչպես նաև ֆոսֆոր, մագնեզիում, կալիում, յոդ: Այս բոլորը անհրաժեշտ են սակավարյունության կանխման համար: Իսկ բետաինը՝ բազուկի հակաբորբոքային բաղադրիչը, կանխարգելիչ դեր է խաղում սրտի և ուղեղի կաթվածից:
Օրգանիզմի դետոքսիկացիա
Բազուկը օրգանիզմից հանում է տոքսինները, միաժամանակ կարգավորում է աղեստամոքսային համակարգի և լյարդի աշխատանքը: Այս հրաշք բանջարը պայքարում է նաև ճարպակալության դեմ և օգնում քաշ կորցնելուն:
Կարգավորում է ճնշումը
Բազուկը խթանում է արյան հոսքը, անոթները դարձնում է ավելի էլաստիկ և դանդաղեցնում է դրանց ծերացման գործընթացը: Բացի այդ, այն օրգանիզմից հանում է վնասակար խոլեստերինը:
Օգտակար է հղիների համար
Բազուկն իր մեջ պարունակում է ֆոլաթթու, որն անհրաժեշտ է կնոջ օրգանիզմին մինչ հղիանալը և հղիության սկզբնական փուլում:
Բազուկի տերևների զարմանալի հատկությունները
Ժողովրդական բժշկությունը խորհուրդ է տալիս օգտագործել ոչ միայն պտուղը, այլև ցողունը՝ տերևների հետ: Դրանց մեջ կա վիտամին U, որը անհրաժեշտ է օրգանիզմին քրոնիկ գաստրիտի, ստամոքսի խոցի դեպքում: Բացի այդ, դրանց կանոնավոր օգտագործումը նպաստում է հիշողության լավացմանը և կենտրոնացվածության մակարդակի բարձրացմանը:
Բուժում է վահանաձև գեղձի հիվանդությունները
Յոդի առկայության շնորհիվ, այս բանջարը խորհուրդ է տրվում վահանաձև գեղձի հետ խնդիրներ ունեցող մարդկանց, ինչպես նաև աթերոսկլերոզով տառապողներին:
Քանի որ բազուկը քաղցր բանջար է, դիաբետի դեպքում այն պետք է զգուշորեն օգտագործել:
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 7575 անգամ
Читать на русском
|