Կուլիչ' շոկոլադով եւ ընկույզով. Զատկի խոհանոց
06.04.2012
Զատկի սեղանի զարդը կուլիչն է: Սկզբում այն ընկալվում էր որպես տոնական հաց, որն օրհնվում էր տոնի նախօրեին եւ մատուցվում Զատկի սեղանին: Այսօր տոնական սեղանները մրցում են ավելի գեղեցիկ ու համեղ կուլիչներով. գլխավոր պայմանն է, որ այն լինի փքուն ու գունառատ, մնացածը թողնված է մեր երեւակայությանը: Դե ինչ, պատրաստենք շոկոլադով եւ ընկույզով այս կուլիչը...
Անհրաժեշտ է'
3 բաժակ ալյուր, 0.75 բաժակ շաքարավազ, 0.5 բաժակ կաթ, 11գ' 1տուփ խմորիչ (դրոժ), 4 հատ ձու, սերուցքային կարագ 150 գ, քրքում (куркума) 1 թ. գ., վանիլի փոշի 1թ.գ., կիտրոնի քերած կեղև, բոված հնդկական ընկույզ, մի պտղունց աղ, շաքարի փոշի 100գ, շոկոլադ 100գ, բուսական յուղ 1թ.գ., չորացրած մրգեր (цукаты) 1 բաժակ:
Պատրաստման եղանակը.
Քրքումի վրա լցնել 2 ճաշի գդալ եռացրած ջուր: Խմորիչը լուծել տաք կաթի մեջ, ավելացնել 1 թ.գ. շաքարավազ և 2 ճ.գ. ալյուր: Թողեք 30 րոպե, մինչև զանգվածը փրփրի: Ընկույզները դանակով մանրացնել:
Առանձնացնել 1 ձվի սպիտակուցը դեղնուցից: Դեղնուցը և մնացած 3 ձվերը հարել շաքարավազի հետ մեծ տարայի մեջ: Աստիճանաբար լցրեք 1 բաժակ ալյուր և լավ խառնեք: Փափկեցրեք սերուցքային կարագը և լցրեք այն խառնուրդի վրա: Ավելացրեք վանիլի փոշին, քրքումը, կիտրոնի քերած կեղևը և աղը: Հարեք խառնուրդը մինչև միատարր զանգված դառնա:
Ավելացրեք խմորիչը, 1.5 բաժակ ալյուր և հարեք այնքան, մինչև միասեռ խառնուրդ ստացվի: Փակեք տարան և դրեք սենյակայինից մի փոքր ավելի բարձր ջերմաստիճանով վայրում: Թողնել մեկուկես ժամ, հետո տրորել զանգվածը և էլի թողնել տաք տեղում 1-1.5 ժամ:
Թխվածքի համար նախատեսված ֆորմայի պատերին բուսական յուղ քսեք, ալյուր ցանեք: Ներքևում դրեք ստվարաթուղթ: Խառնուրդին ավելացրեք մնացած ալյուրը, չորացրած մրգերը և ընկույզների 2/3 մասը: Խառնեք ձեռքերով:
Ֆորմայի մեջ լցրեք խառնուրդը և այնպես արեք, որ տարայի մեջ այն զբաղեցնի 1/3 մասը: Դրեք տաք տեղում 30 րոպե: Այնուհետև դրեք այն ջեռոցի մեջ և թխեք 50-60 րոպե 180°С ջերմաստիճանում: Եթե վրայի շերտը շատ շուտ կարմրի, ապա ծածկեք այն փայլաթիթեղով:
Գլազուրի համար շոկոլադը բաժանեք մի քանի կտորների և հալեցրեք գոլորշու վրա: Ավելացրեք 3 ճ.գ. ջուր, կարագ և շաքարի փոշի: Խառնեք մինչև միատարր զանգված ստանալը: Պատրաստի կուլիչի վրա լցրեք գլազուրը և զարդարեք մնացած ընկույզներով:
Տոնական վայելք! Դիտվել է 20679 անգամ
Читать на русском
|