Դեպրեսիա` արձակուրդից հետո. հաղթահարման միջոցները
08.09.2014
Վերադարձել եք արձակուրդից, և ձեզ պատել է դեպրեսիա՞ն: Դժբախտություն չէ: Կան միջոցներ, որոնցով կարելի է ազատվել անցանկալի դեպրեսիայից: Դրանում ձեզ կօգնեն ամենապարզ մթերքները:
Շոկոլադը` դեպրեսիայի դեմ
Մի կարծեք, թե հիմա ձեզ խորհուրդ ենք տալու միանգամից շոկոլադի մի ամբողջ սալիկ ուտել, սակայն մի փոքրիկ կտորն, անշուշտ, կբարձրացնի ձեր տրամադրությունը: Եվ ոչ միայն այն պատճառով, որ շոկոլադը պարունակում է տեոբրոմին (կոֆեին): Շատերի մոտ շոկոլադը նույնացվում է աղանդերի հետ, երբ քաղցրավենիքը ծառայում է կատարած աշխատանքի դիմաց պարգև կամ նվեր: Ընտրեք դառը շոկոլադը, թեև դրանում ավելի քիչ շաքար կա, սակայն ավելի շատ հակաօքսիդանտներ է պարունակվում, քան կաթի մեջ:
Սուրճն ընդդդեմ դեպրեսիայի
Ընդամենը 30-40 գրամ կոֆեինը (սա նույնիսկ ավելի քիչ է, քան պարունակվում է մեկ բաժակ սուրճի մեջ) բավական է, որպեսզի սկսեք ավելի արագ մտածել: Երբ օրգանիզմը յուրացնում է կոֆեինը (դա տեղի է ունենում օգտագործելեւց 15 րոպե անց), արյան մեջ ներթափանցում է ադենոզին` էներգիայի աղբյուրը: Սակայն, եթե ձեզ տանջում է անքնությունը, չարժե սուրճ խմել օրվա երկրորդ կեսին: Կարող եք այն փոխարինել կանաչ թեյով, որը ավելի պակաս կոֆեին է պարունակում և այդ պատճառով քունը չի խաթարվում:
Ջուրը` լավագույն հակադեպրեսանտ
Ձեր ուղեղը կարիք ունի մեծ քանակության ջրի, եթե անգամ դուք ծարավ չեք զգում: Հեղուկի անքամ քիչ քանակությամբ անբավարարվածությունը վատ է անդրադառնում ձեր տրամադրության և հիշողության վրա: Օրգանիզմը հատկապես ջրազրկվում է ֆիզիկական վարժություններից և քնից հետո: Այդ իսկ պատճառով դիետոլոգները խարհուրդ են տալիս քնից անմիջապես հետո մեկ բաժակ ջուր խմել, ինչը կօգնի ձեզ արթնանալ և փրկվել վնասակար «չորացումից»:
Ձուկը կազատի դեպրեսիայից
Գիտնականներն ապացուցել են, որ ձկան մեջ պարունակվող օմեգա-3 թթուները դրականորեն են անդրադառնում մեր ուղեղի քիմիական ռեակցիաների վրա, որպես նյութեր, որոնք խթանում են սերոտոնինի արտադրությունը:Ահա թե ինչու են դիետոլոգները խորհուրդ տալիս ձուկ ուտել առնվազն շաբաթը երեք անգամ: Օմեգա-3 թթուներ ավելի շատ պարունակվում են սաղմոնի, սարդինաձկան, սկումբրիայի մեջ: Եթե նշվածներից ոչ մեկը ձեզ դուր չի գալիս, կարող եք ընտրել ցանկացած այլ ձուկ: Ինչ ձուկ էլ ընտրեք, դրանում պարունակվում են ավելի շատ օմեգա-3 թթուներ, քան այնպիսի սպիտակուցային մրերքներում, ինչպիսիք են հավի կամ խոզի միսը:
Օմեգա-3 թթուների մեկ այլ աղբյուր է ձուն: Բացի այդ` կարող եք ընդունել վիտամինների համալիր, որոնք պարունակում են այդ թթուները: Շատ կարևոր է, որ ընտրված վիտամինների մեջ օմեգա-3 համակարգի EPA և DHA յուղային թթուները լինեն հավասար քանակությամբ: Վերջիններս ավելի արժեքավոր են ուղեղի աշխատանքի համար:
Ձիթապտղի յուղը և ընկույզը
Մեր ուղեղը պարունակում է շուրջ 60% ճարպեր: Դրանք պարզապես անհրաժեշտ են ուղեզի աշխատանքի համար: Գիրնականները պարզել են, որ սակավ յուղայնությամբ սննդակարդերը նյարդայնության, տագնապային տրամադրության, չարանալու պատճառ են դառնում: Խիստ կարևոր է, թե հատկապես ինչպիսի ճարպեր եք դուք օգտագործում: Այսպես` շատ յուղոտ ճաշատեսակները կարող են հանգեցնել ուժերի անկնման, իսկ գերճարպերը բերում են երակների և արյունատար մազանոթների նեղացման, ինչպես նաև արգելափակում ուղեղում նյարդային բբջիջների աշխատանքը` դառնալով վատ տրամադրության պատճառ: Ավելի լավ է ընտրեք սակավ հագեցած ճարպեր (պարունակվում են ձիթապտղի յուղի և ընկույզեղենի մեջ): Դրանք ունեն առավելություն` լավացնում են սրտի աշխատանքն ու բարձրացնում տրամադրությունը:
Միայն թե չմոռանաք չափաբաժինների մասին. Անգամ ամենաօգտակար ճարպերի մեծաքանակ օգտագործումը կարող են հանգեցնել գիրացման: Օրվա ընթացքում կարող եք ուտել, օրինակ, մեկ գդալ ձիթապտղի յուղ (ավելացրեք այն աղցանի մեջ), ութ ձիթապտուղ, վեց նուշ կամ ավոկադոյի շերտ:
Պատրաստեց` Լիլիթ Պետրոսյանը
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 7170 անգամ
Читать на русском
|