Պանիրը՝ կարիեսի դեմ
23.11.2013
Հնդիկ հետազոտող Վիպուլ Յադավը պարզել է, որ պանրի օգտագործումը նվազեցնում է կարիեսի առաջացման հավանականությունը:
Գիտնականն անցկացրել է հետազոտություն՝ 12-15 տարեկան 68 դեռահասների շրջանում: Յադավը նրանց բաժանել է երեք խմբի: Առաջին խմբին առաջարկել են ուտել պանիր, երկրորդ խմբին՝ խմել կաթ, երրորդին՝ մածուն առանց շաքարավազի: 10, 20, 30 րոպե անց նա ստուգում է pH-ի մակարդակը բերանի խոռոչում: Հայտնի է՝ եթե pH-ի մակարդակը 5,5-ից ցածր է, ապա էմալի էրոզիայի ռիսկը զգալիորեն նվազում է:
Եվ այսպես' այն երեխաների մոտ, ովքեր խմել են մածուն և կաթ, pH-ի մակարդակը նույնն է մնացել, իսկ պանիր օգտագործողների մոտ ավելացել է: Այսինքն՝ պանրի օգտագործումը լրացուցիչ պաշտպանություն կարիեսի դեմ: Ենթադրվում է, որ pH-ի մակարդակը պանրի օգտագործումից հետո բարձրացել է շնորհիվ ծամելու ընթացքում ակտիվ թքարտադրության:
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 5481 անգամ
Читать на русском
|