Հղիությունը և սուրճը անհամատեղելի են
23.04.2013
Ամերիկյան հետազոտողները պարզել են, որ հղիության ժամանակ սուրճի գործածումը կարող է հանգեցնել վիժման: Այն կանանց մոտ, ովքեր օրեկան մշտապես խմում են 2 և ավելի բաժակ սուրճ (կամ 5 բաժակ սև թեյ), վիժման հավանականությունը 2 անգամ մեծ է, քան կոֆեինից ընդհանրապես հրաժարվածերի մոտ: Նրանց մոտ, ովքեր օրեկան 200մլգ-ից քիչ կոֆեին են ընդունել, վիժման վտանգը 40 տոկոս է:
Հետազոտողները նշում են, որ հետազոտվող կանանց մոտ երեխային կորցնելու վտանգը պայմանավորված է միայն սուրճի օգտագործմամբ, այլ ոչ տարիքի, կամ, օրինակ, ծխելու գործոնով:
,,Այս հետազոտությունն ապացուցում է այն, ինչ մինչ այս միայն ենթադրվում էր. սուրճը վիժման վտանգ է առաջացնում և դրա գործածումը ցանկալի է հասցնել նվազագույնի, իսկ ավելի լավ է` ընդհանրապես հրաժարվել,,,-ասում է գինեկոլոգների ընկերակցության նախագահ Քրիստիան Ալբրինգը:
,,Թե ինչպիսի գործընթաց է թաքնվում վիժման ռիսկի հավանականության տակ, մենք բժիշկներս կարող ենք միայն ենթադրություններ անել: Մենք ելնում ենք այն հանգամանքից, որ կոֆեինը ներծծվում է պլացենտայի մեջ, որտեղ կարող են տեղի ունենալ պտղի նյութափոխանակության բացասական ազդեցություններ և առաջացնել հղիության ընդհատում ,,, - մեկնաբանում է բժիշկ Ալբինգը:
,,Նաև հնարավոր է կոֆեինի բացասական ազդեցություն պտղի պլացենտայի անոթների վրա, ինչի արդյունքում արյան շրջանառությունը վատանում է, և երեխան անհրաժեշտ թթվածին և սնուցում չի ստանում,,:
,,Հղի կինը պետք է ընդհանրապես հրաժարվի կոֆեինից, ծարահեղ դեպքում` հղիության 3-4 ամիսների ընթացքում,,,- վստահեցնում է հետազոտող բժիշկ Դե-Կուն Լին:
Անհրաժեշտ է նշել, որ կոֆեին պարունակվում է ոչ միայն սուրճի, այլ նաև կոկա-կոլայի, կակաոյի, շոկոլադի, սև թեյի և տարբեր էներգետիկ հյութերի մեջ:
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 12952 անգամ
Читать на русском
|