Սուրճը` կանանց մտավոր կարողությունների «պահապան». նյարդաբան
28.01.2013
Սուրճի ստեղծման պատմությունն ընդգրկում է մի քանի փուլ: Այն սկիզբ է առել հին ժամանակներից, սակայն սուրճի ծագման մասին ստույգ թվային տվյալներ մինչեւ հիմա էլ չկան:
Համարվում է, որ սուրճի հետաքրքիր ազդեցությունն առաջինը նկատել են եթովպիացիների նախնիները, եթովպական Կաֆա քաղաքն էլ համարվում է սուրճի հայրենիքը, որտեղից գալիս է ըմպելիքի միջազգային անվանումը' կոֆե: Այսօր սուրճն աշխարհի ամենասիրված ու հանրամատչելի ըմպելիքներից է: Գոյություն ունի սուրճի մոտ քառասուն տեսակ, բայց օգտագործվում է ընդամենը չորս տեսակի բերքը:
Վիճակագրությունը ցույց է տալիս, որ մեր օրերում երկիր մոլորակի բնակչության ճնշող մեծամասնությունը համոզված է՝ օրն աշխույժ սկսելու լավագույն միջոցը մի գավաթ սուրճն է: Ըստ նույն աղբյուրի տվյալների' հայերն աշխարհում միջին չափավորությամբ սուրճ օգտագործողներից են. այս ըմպելիքի մեծ սիրահարներ են հատկապես սկանդինավյան երկրների բնակիչները, իսկ առաջատարը Ֆիլանդիայի բնակիչներն են:
Հայերի ավանդը սուրճի տարածման գործում նույնպես մեծ է. XVII դարում Եվրոպայում առաջին սրճարանը հայերն են բացել:
Հայաստանում տարեկան սպառվում է մոտ 11 հազար տոննա սուրճ:
Սուրճի գաղտնիքների, նրա դրական ու բացասական ազդեցությունների մասին մեզ հետ զրույցում հետաքրքիր փաստեր ներկայացրեց «Էրեբունի» բժշկական կենտրոնի էպիլեպտոլոգիայի բաժանմունքի նյարդաբան Նունե Եղիազարյանը: «Նյարդաբանական առումով, այն տեսակետը, որ սուրճը վնաս է, չնչին դեպքերում է արդարացված: Սուրճի չափավոր (օրական 4-5 բաժակ) օգտագործման դեպքում այն հիմնականում օգտակար է։ Երբեմն, երբ մարդը զգայուն չէ սուրճի նկատմամբ, վնասակար չէ նույնիսկ ավելի շատ քանակի օգտագործումը»,- նշեց Նունե Եղիազարյանը: Նա պատմեց, որ բազմաթիվ նյարդաբանական հիվանդությունների դեպքում հատկապես սուրճն ունենում է դրական ազդեցություն, օրինակ' միգրենի, որն ուղեկցվում է երկարատեւ գլխացավով ու դժվարությամբ է «ենթարկվում» ցավազրկողներին: Մասնագետի հավաստմամբ' սուրճը չափավոր օգտագործողների շրջանում Պարկինսոնի հիվանդության զարգացման հավանականությունն ավելի քիչ է, քան չօգտագործողների: Նա նաեւ հավելեց, որ միջին տարիքի կանանց մոտ սուրճի օգտագործումը մոտ 40%-ով նվազեցնում է ինսուլտի հավանականությունը, եթե, իհարկե, չեն ծխում:
«Կանանց շրջանում սուրճի կանոնավոր օգտագործումն օգնում է դեմենցիաների նվազեցմանը, այսինքն' պակասում է ավելի ուշ տարիքում մտավոր կարողությունների անկման հավանականությունը»,- պարզաբանեց նյարդաբանը:
Նրա խոսքով' ֆիզիոլոգիական առումով, սուրճը բարձրացնում է մարդու զգոնությունը. «Կատարվել են հետազոտություններ, որոնց արդյունքում պարզվել է, որ մարդը, ում սուրճ են տվել, ավելի հեշտ է հիշում ինֆորմացիան, քան նա, ով չի խմել»:
Նյարդաբանը հավելեց' հիշողությունը' ըստ էության, չի ավելանում, ակտիվանում է ուղեղի աշխատանքը։
Անդրադառնալով սուրճի չարաշահման դեպքում առաջացող խնդիրներին' Նունե Եղիազարյանն ասաց, որ խնդիրներ կարող են առաջանալ այն մարդկանց մոտ, ովքեր զգայուն են սուրճի նկատմամբ, այսինքն՝ կախված է օրգանիզմի առանձնահատկություններից: Սուրճի ազդեցությունը վատ տանող մարդկանց մոտ նկատվում է գրգռված վիճակ, սրտխփոց, ճնշման բարձրացում, անքնություն:
Սուրճ օգտագործելիս պետք է զգուշանան հատկապես հիպերտոնիկ հիվանդները. հայտնի է դրա ներգործությունը սրտի, արյան ճնշման վրա:
Հեղինակ. Շողիկ Գալստյան
Սկզբնաղբյուր. med-practic.com
LADYNEWS.am Դիտվել է 8230 անգամ
|