Ի՞նչ է կատարվում օրգանիզմի հետ, երբ լոլիկ եք ուտում
21.06.2022
Կարո՞ղ էր արդյոք մանկագիր Ջանի Ռոդարին, ով հեղինակել է «Չիպոլինոյի արկածները», մտածել, որ իր «Սինյոր Պոմիդորը» բացասական հեքիաթային կերպարից կվերածվի շատ իրական թշնամու:
Աստղային բժիշկների լուրջ պատերազմը են հայտարարել լոլիկի դեմ։ Առնվազն Լոս Անջելեսում, որը սնվելու առումով թրենդային քաղաք է: Այս սիրելի բանջարեղենի դեմ պայքար է սկսել հայտնի սրտաբան, «The Plant Paradox» («Բույսերի պարադոքսը») բեսթսելերների հեղինակ Սթիվեն Գանդրին՝ որպես բացառման պատճառ նշելով լեկտինային սպիտակուցների պարունակությունը:
Մեջբերում գրքից. «Լոլիկը շատ ագրեսիվ մթերք է. այն առաջացնում է բորբոքումներ, քաշի ավելացում և լուրջ ալերգիկ ռեակցիաներ։ Բայց ամենավատն այն է, որ լեկտինը հարձակվում է մեր բջիջների վրա, և, ավաղ, այս սպիտակուցի դեմ պայքարելու միակ միջոցը դրանից հրաժարվելն է»։ Այս երեւույթին Գունդրին նվիրել է իր ուումնասիրության մեծ մասը:
Այս տեսության կողմնակիցների թվին է պատկանում նաև աստղային սննդաբան Ալեն Քեմփբելը, ով երկար տարիներ կազմել է Թոմ Բրեյդիի և Ժիզել Բունդխենի անձնական ճաշացանկը և վաղուց սահմանափակել լոլիկի առկայությունը հայտնի զույգի սննդակարգում։ Որպեսզի պարզ լինի, նրանց ամենօրյա սնունդը ներառում է, օրինակ, ավոկադոյի պաղպաղակ և գործնականում բացառում է սմբուկը, պղպեղը, կարտոֆիլը և լոլիկը:
Ըստ Գանդրիի՝ առանց լեկտինի դիետան կարող է հաղթահարել ավելորդ քաշը, քանի որ այս սպիտակուցը նաև նպաստում է ճարպերի կուտակմանը։
«Որպես բժիշկ՝ ես իմ աշխատանքի համար հիմնվել եմ գիտական հետազոտությունների վրա: Մասնակցել է հազար մարդ, որոնցից ութ հարյուրն ունեցել է աուտոիմուն հիվանդությունների ընտանեկան պատմություն։ Նրանց մոտ, ովքեր խստորեն հետևել են առանց լեկտինի սննդակարգին, երեք ամսվա ընթացքում բորբոքային նշաններ ի հայտ չեն եկել»,- նշում է սրտաբանը։ Ըստ կալիֆորնիացի բժշկի՝ այս սպիտակուցը չի նպաստում, այլ մեծացնում է դեմենցիան, ճաղատությունը, պզուկների քանակը, անեմիան և, նույնիսկ, քրոնիկական հոգնածության համախտանիշը։
Ի դեպ, այս հիմքով «արգելվածների» ցանկում ներառվել են ոչ միայն լոլիկը, այլեւ, օրինակ, բոլոր լոբազգիները ու կաթնամթերքը (բայց միայն ԱՄՆ-ում)։ Հետաքրքիր է, որ Հարավային Եվրոպայի (Իսպանիա, Իտալիա և Պորտուգալիա) արտադրանքը նման արգելքի տակ չի հայտնվել՝ կենդանիների կերերի տարբերության պատճառով:
Լավ լուր նրանց համար, ովքեր անհանգստացած են լոլիկի դեմ պատժամիջոցներից։ Լոլիկն, այնուամենայնիվ, կարելի է անվտանգ դարձնել և մատուցել սեղանին. պարզապես պետք է հանել կեղևը (հենց դրա մեջ է ամենաշատը լեկտին պարունակվում է) և, կատարյալ կլինի, ուտել ոչ թե հում, այլ եփած վիճակում: Իսկ լոլիկից հետո լետինի պարունակման երկրորդ «ռեկորդակրին»՝ եգիպտացորենին, ոչինչ չի օգնի: Վերջինիս մասին մեծարգո բժիշկն առաջարկում է ընդհանրապես մոռանալ։
Աղբյուր՝ LADYNEWS.am Դիտվել է 3323 անգամ
Читать на русском
|