Ի՞նչ է կատարվում ձեր մարմնի հետ, երբ սմբուկ եք ուտում
10.04.2021
Սմբուկը զարմանահրաշ օգուտնե՞ր, թե՞ տագնապալի հետևանքներ է ունենում կանանց առողջության վրա:
Սկսնակների համար «մեկ րոպե գիտելիք». չնայած սմբուկն ամբողջ աշխարհում համարվում է բանջարեղեն, զուտ տեխնիկապես այն պտուղ է, ստացվում է ծաղկող բույսից և սերմեր է պարունակում: Ուտելու սիրահարների համար այս սիրված «կապույտը» հարուստ է սննդանյութերով՝ K և C վիտամիններից մինչև մանրաթել, բայց միևնույն ժամանակ, այն բարձր կալորիականություն չունի (20 կալորիա 100 գ-ի մեջ):
Էլ ի՞նչ օգտակարություն և վտանգավոր է պարունակում սմբուկը:
Սմբուկը դանդաղեցնում է ծերացումը
Իր մանուշակագույն գույնի համար սմբուկը պարտական է անտոցիաններին՝ գունանյութի հատուկ տեսակ, և դա ոչ միայն բնության մեջ ու վաճառասեղանին այն անմիջապես հայտնաբերելու համար է: Մի քանի խոշոր ուսումնասիրություններ ապացուցել են, որ դա ամենահզոր հակաօքսիդիչներից մեկն է, որը պաշտպանում է բջիջներն ազատ ռադիկալներից՝ ծերացման պատճառներից մեկից:
Բացի այդ, ինչպես ցույց են տրվել ուսումնասիրությունները, հենց այս նյութն է, որն առավել արդյունավետորեն պաշտպանում է ուղեղի բջիջների թաղանթները: Եփած սմբուկի մեկ չափաբաժնից հետո դժվար թե մի կարգ ավելի խելացի դառնաք, բայց գոնե հոգ տարեք ձեր հիշողության ամրացման մասին:
Սմբուկն իջեցնում է խոլեստերինի մակարդակը
Իր բարձր հակաօքսիդիչ պարունակության շնորհիվ՝ սմբուկը կարող է օգնել նվազեցնել սրտի հիվանդությունների ռիսկը: Փորձերից մեկի ընթացքում արյան մեջ խոլեստերինի բարձր մակարդակ ունեցող նապաստակներին երկու շաբաթվա ընթացքում ամեն օր սմբուկի հյութ էին տալիս: Ուսումնասիրության ավարտին վատ խոլեստերինի և տրիգլիցերիդների մակարդակը՝ սրտանոթային խնդիրների երկու ցուցանիշ, զգալիորեն իջել էր: Չնայած այս արդյունքները խոստումնալից են, կարևոր է նշել, որ հետազոտությունները կատարվել են միայն կենդանիների վրա և անհրաժեշտ են հետագա փորձարկումներ նաև մարդկանց շրջանում:
Սմբուկն օգնում է նիհարել
Մեծ քանակությամբ մանրաթելի և ցածր կալորիականության շնորհիվ սմբուկը կատարելապես տեղ է գտնում ցանկացած սննդակարգի մեջ: Միայն թե՝ դրանք պիտանի չեն հումակերների համար, քանի որ անպայման ջերմային մշակում են պահանջում: Ավելին, սմբուկը հագեցնող բանջարեղեն է: Մանրաթելերը դանդաղ են անցնում մարսողական համակարգով, ինչը նշանակում է, որ մենք ավելի երկար չենք ցանկանում ուտել: Բազմակողմանի համը, որը հիանալի կերպով կրկնօրինակում է թե՛ մսին, և՛ սնկին, սմբուկին իր ավելի ցածր կալորիականությամբ դարձնում է ծանր բաղադրիչների հրաշալի փոխարինող:
Սմբուկը մեղմում է բորբոքումները
Բելցվիլի (ԱՄՆ) գյուղատնտեսական ծառայության հետազոտողները պարզել են, որ սմբուկը հատուկ ֆենոլային միացությունների հարուստ աղբյուր է: Բույսը դրանք արտադրում է, որպեսզի պաշտպանվի օքսիդատիվ սթրեսից, բակտերիաներից և սնկերի վարակներից: Ֆենոլը, որը հայտնաբերվել է յոթ փորձարկված տեսակների մեջ, ունի ուժեղ հակամուտագեն (հակաքաղցկեղային), հակամանրէային և հակավիրուսային ազդեցություն: Ավելին, այդ միացությունների առավելագույն քանակը առևտրային, սև գույնի սմբուկի մեջ է: Միակ բացասականն այն է, որ այդպիսի բանջարեղենը շատ դառն է: Հետեւաբար, գիտնականներն արդեն ակտիվորեն աշխատում են ֆենոլային նյութերի օպտիմալ հավասարակշռությամբ և հաճելի համով բազմազանություն ստեղծելու ուղղությամբ:
Վնասակա՞ր է սմբուկը ոսկորներին և արդյո՞ք թունավոր է
Մի գեղեցիկ առավոտ սմբուկը «արթնացավ հայտնի»: Ավաղ, այդ համբավը նրա օգտին չէր: Դիետոլոգների առաջին հարձակումները սկսվեցին մոտ յոթ տարի առաջ, երբ բույսերի մի ամբողջ ընտանիք (որը սմբուկից բացի ներառում է նաև լոլիկը և բոլոր տեսակի պղպեղները) հայտարարվեց մարդկանց համար թունավոր: Սմբուկն առաջինը քննադատեցին մակրոբիոտիկ դիետայի կողմնակիցները՝ նրա համար, որ այն, իբր, խանգարում է կալցիումի կլանմանը: Այսինքն՝ սմբուկը նպաստում են ոսկորների ոչնչացմանը:
Լրատվամիջոցները տեղեկությունը տարածելիս մոռանաում էին հիշատակել, որ բոլոր փորձերն իրականացվել են կենդանիների վրա, որոնք, սկզբունքորեն, այլ կերպ են կլանում կալցիումը և վիտամին D-ն, և, ասենք, ի տարբերություն մարդկանց, չեն կարող այն ստանալ արևի ճառագայթներից: Սմբուկը սննդակարգից բացառել են նաև ամբողջական դետոքսիկացիայի դոկտոր Ջոշիի հետևորդներ Գվինեթ Փելթրոուն և Քեյթ Մոսը, պնդելով, որ այն թունավոր է մարդկանց համար, քանի որ «կապված է թունավոր բաղեղի հետ»:
Սմբուկի «պատիվն ու արժանապատվությունը» պաշտպանելու համար ոտքի կանգնեցին Գելֆի համալսարանի բույսերի կենսաքիմիայի մասնագետները՝ պարզաբանելով. «Թունավոր բաղեղը բոլորովին այլ բույսերի ընտանիքի է»:
Եթե, այնուամենայնիվ, կասկածում եք («Սմբուկ ուտե՞լ, թե՝ ոչ»), ապա այն «չեզոքացնելու» երեք պարզ եղանակ կա.
1. Մաքրեք կճեպը: 2. Խուսափեք խակ պտուղներից: 3. Սմբուկները միշտ լավ եփեք (թեև դժվար է պատկերացնել, որ ինչ-որ մեկը հում սմբուկ է ուտում):
Աղբյուր՝ LADYNEWS.am Դիտվել է 3779 անգամ
Читать на русском
|