5 մթերք, որոնք երիտասարդացնում են մեր օրգանիզմը
18.12.2019
Երիտասարդությունը երկարացնելու հարցը երկար ժամանակ գրավել է մարդկության ուշադրությունը: Լավագույն գիտնականները պայքարում են այս խնդիրը լուծելու համար:
Մենք սկսում ենք ծերանալ, հենց որ դադարում ենք աճել, մաշկի և մազերի վրա թորշման նշաններ են հայտնվում: Ծերացումը տեղի է ունենում բջջային մակարդակում, հյուսվածքները նորացման ժամանակ չունեն, ինչը հանգեցնում է առողջության վատթարացման:
Այնուամենայնիվ, գիտությունը տեղում չի կանգնում: Գիտնականները հայտնաբերել են ֆիզետին օրգանական նյութի հակատարիքային հատկությունները: Այն պիգմենտ է, որն առկա է բանջարեղենի և մրգերի մի մասի մեջ: Ծերացման հետ մեկտեղ վնասված բջիջները կուտակվում են, իսկ մարմնի պաշտպանական համակարգը այլևս ի վիճակի չի լինում արագ և արդյունավետ մաքրել հյուսվածքները: Այսպիսով, այս բջիջները ոչ միայն մնում են մարմնում, այլև բացասաբար են անդրադառնում բոլոր գործընթացների վրա:
Ֆիզետինը (ֆլավոնուդ) նվազեցնում է վնասված բջիջների քանակը, ինչը երիտասարդացնում է մարմինը: Բացի այդ, այս նյութն ուժեղացնում է դեղամիջոցների ազդեցությունը քաղցկեղի դեմ, օրինակ, այն լավ է գործում կրծքագեղձի քաղցկեղի դեմ պայքարում: Ֆիզետինը օգնում է նորացնել ուղեղի բջիջները, ինչը երկար ժամանակ պահպանում է պայծառ հիշողություն և մտքի հստակություն: Ֆիզետինի առավելություններն անհերքելի են, այնպես որ բոլորը պետք է իրենց սննդակարգում ներառեն գունանյութ պարունակող մթերքներ:
Ինչ մթերքներ պարունակում են ֆիզետին
Անկասկցած ցանկացած մթերք կարող է ալերգիկ ռեակցիա առաջացնել կամ չհամապատասխանել անհատական պատճառներով: Հետեւաբար, նախքան սննդակարգը փոխելը, դուք պետք է խորհրդակցեք բժշկի հետ:
1. Ելակ
Ելակի հատապտուղները հիանալի պաշտպանում են ուղեղը ծերությունից, ուստի խորհուրդ է տրվում օգտագործել որպես նյարդաբանական հիվանդությունների, մասնավորապես Ալցհայմերի հիվանդության կանխարգելման համար: Ելակի մեջ կան բազմաթիվ հակաօքսիդիչներ, որոնք չեզոքացնում են ազատ ռադիկալների գործունեությունը և վերացնում բորբոքային գործընթացները: Ֆիզետինի պարունակությամբ ելակն առաջատարն՝ 1 գրամ հատապտուղին բաժին է ընկնում 160 մգ:
2. Խուրմա
Խուրման հայտնի է իր օգտակար հատկություններով՝ մարսողությունը բարելավելու և բորբոքային գործընթացները վերացնելու առումով: Պտուղը վիտամին A-ի, լիկոպենի, լյուտինի և այլ արժեքավոր միկրոտարրերի հարուստ աղբյուր է: Ֆիզետինի հետ համատեղ, դրանք արգելափակում են ազատ ռադիկալները, երիտասարդացնում հյուսվածքները և պայքարում ցավոտ գործընթացների դեմ:
3. Կիվի
Կիվին ի վիճակի է ասպիրինի պես նոսրացնել արյունը, այնպես որ այն պետք է օգտագործվի սիրտ-անոթային համակարգի հետ կապված խնդիրների դեպքում: Մրգերում պարունակվող նյութերը թույլ չեն տալիս ձևավորել արյան խցանում, ինչը կօգնի խուսափել ինսուլտի, սրտի կաթվածից և թրոմբոզից:
4. Խաղող
Խաղողի ողկույզները ոչ միայն համեղ հատապտուղներ են, այլև չափազանց սննդարար և առողջ մթերք են: Դրանք բարենպաստ ազդեցություն են ունենում սրտի և ինսուլինային գեղձի աշխատանքի վրա, քանի որ դրանք ունեն գլիկեմիկության միջին ցուցանիշ:
Խաղողի մեջ ռեսվերատրոլ կա՝ հակաբորբոքային նյութ, որը պաշտպանում է բազմաթիվ լուրջ հիվանդություններից, ներառյալ քաղցկեղը, իշեմիան, նյարդերի խեղումը, Ալցհայմերի հիվանդությունը: Բացի այդ, ռեսվերատրոլն օգնում է պայքարել տարբեր վիրուսների և սնկերի դեմ:
5. խնձոր
Շատերը խնձորը համարում են ամենահասարակ և ամենատարածված պտուղը, բայց այն այդքան էլ պարզ չէ: Այս միրգը պարունակում է մեծ քանակությամբ ֆիզետին, ինչպես նաև վիտամին C և B-կարոտին: Իր օգտակար բաղադրության շնորհիվ խնձորն օգնում է թեթևացնել բորբոքումները, ինչպես նաև զարգացնել դիմադրողականություն տարբեր վարակիչ պաթոգեններին և չեզոքացնել ազատ ռադիկալները:
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 6434 անգամ
Читать на русском
|