Նիհարները նույնպես արտասվում են․ հանրահայտ դիետաների բացասական կողմերը
22.09.2015
Ինչի՞ մասին են մեզ մոռացել պատմել համրահայտ դիետոլոգներ Աթկինսը, Մոնտինյակը, Աուկանը և Կոնը։ Այսպեղ մենք կներկայացնենք տարածված սննդակարգերի թերությունները։ Հնարավոր է այս տեղեկությունը կօգնի հաջորդ անգամ քննադատաբար մոտենալ ձեր ափսեի պարունակությունը փորձարկելու հերթական առաջարկին։
Ներկայումս շատ կանանց համար դիետան, ըստ էության, վերածվել է ժամանակակից կրոնի։ Չեն դադարում քննարկումները․ «Իսկ դու ի՞նչ դիետա ես պահում» կամ՝ «Քո դիետայում ի՞նչն է արգելված»։ Դիետան այս պարագայում դադարում է լինել սնվելու կառուցողական ծրագիր, այն դառնում է նիհարել ցանկացողների աշխարհայացքի բաղկացուցիչ մասերից մեկը։
Արդյոք արդարացվա՞ծ են սննդակարգերի դոգմաներին այդպիսի սրտաթռթիռ վերաբերմունքը։ Չէ՞ որ «նիհարելու ռազմավարությունների» մեծ մասի ստեղծման հիմնական նպատակը ոչ այլ ինչ է, քան առևտրային շահ ստանալ նիհարել ցանկանալու կնոջ հավերժական ձգտումից։ Ուրեմն ինչո՞ւ ենք թույլ տալից ձեռներեցության վերածել սեփական առողջությունը։ Եվ վերջապես, ե՞րբ կգիտակցենք, որ «նիհար» միշտ չէ, որ նշանակում է «երջանիկ», «առողջ», «գեղեցիկ»։
Տարբերակ № 1․ դիետաներ, որոնք թույլ են տալիս ուտել անսահման քանակով, սակայն սահմանափակ թվով մթերք
Ո՞րն է գաղափարը։ Ըստ էության դժվար է նույն մթերքից շատ ուտել։ Շաբաթվա ընթացքում քսաներորդ անգամ ափսեի մեջ լցնելով կաղամբով ու գազարով աղցանը, դուք հավանաբար կմտածեք, որ ավելի լավ է այսօր քաղցած քնել, քան դարձյալ կրծել այս կերը՝ նախատեսված դեկորատիվ ճագարների համար։ Ընդ որում՝ այդպիսի դիետաների հիմնարար մթերքների մեջ հազվադեպ են ներառնվում վանիլային թխվածքներ կամ շոկոլադով ու ընկույզով քաղցրավենիք։ Ցավալի է, իհարկե։
Ո՞րն է «թույլ տեղը»։ Բաղադրատոմսի բացարձակ անհավասարակշռությունը։ Դժվար է ընտրել ավելի քայքայիչ բան, քան մոնոդիետան, որը մեր օրգանիզմն անխղճորեն զրկում է այնքան անհրաժեշտ բազում անփոխարինելի վիտամիններից։ Երկու շաբաթ հաղթահարելով այդպիսի սննդակարգ, դուք, հնարավոր է և նիհարեք, կարողանակ հագնել ժամադրության համար գնած նոր շրջազգեստը, սակայն․․․ հաստատ ավելի առողջ չեք դառնա։
Տարբերակ № 2․ Ավանդական՝ պակաս կալորիականությամբ դիետաներ
Ո՞րն է գաղափարը։ Այստեղ ամեն ինչ պարզ է․ պակասեցնում ենք սննդի կալորիականությունը, առաջացնում էներգադեֆիցիտ և նիհարում։
Ո՞րն է «թույլ տեղը»։ Դիետաների 90 %-ը, որոնք կոչ են անում ուտել հաշվիչը ծնկներին դրած, էականորեն կրճատում են սննդի մեջ եղած ճարպերի քանակը։ Պատճառը՝ ճարպերը մեծ կալորիականությամբ են։ Վերջ։
Սակայն ճարպը ոչ միայն ավելորդ կալորիաներ է, որոնք հավաքվում են մեր գոտկատեղում։ Ճարպը նաև բնական հորմոնալ միջավայր է, ամուր երակներ, երիտասարդ մաշկ, համարժեք աշխատունակություն և 40 տարեկանում քաղցկեղից մահանալու նվազագույն ռիսկ։ Ահա այսպիսի ընտրություն։
Տարբերակ № 3․ Սպիտակուցային դիետաներ
Ո՞րն է գաղափարը։ Սպիտակուցները վատ են մշակվում որպես ճարպային կուտակումներ, փոխարենը մեզ դարձնում են անհոգ կուշտ։ Միաժամանակ, դրանք շատ լավ կարողանում են արագացնել գործնականում ցանկացած մետաբոլիզմ, որը հնչում է որպես հավերժ երիտասարդության խոստում։
Ո՞րն է «թույլ տեղը»։ Ձեր սննդակարգում սպիտակուցների մշտապես գերակշռումը օրգանիզմը թունավորելու ուղիղ ճանապարհ է։ Սևեռուն կերպով սնվելով միայն հավով և կաթնաշոռով, պատրաստ եղեք բերանից անդուր հոտերի արձակմանը, շուրջօրյա փորկապության և լուրջ ջրազրկման։
Ավելին՝ խիստ սպիտակուցային սննդակարգն ունակ է նույնիսկ ամենակենսուրախ գեղեցկուհուն մեկ շաբաթում դարձնել իր թաքստոցից արտաքին աշխարհին նայող դեպրեսիվ վհուկի։ Դժվար թե այս կերպարը ձեր սրտով է․ այդպես չէ՞։
LADYNEWS.am Դիտվել է 8955 անգամ
Читать на русском
|