Ինչպե՞ս և ինչո՞ւ է իմունային համակարգն արձագանքում կոֆեինին
10.11.2021
Սննդային ալերգիաներն ամենատարածվածներից են: Վերջիններիս մեջ բավական տարածված է սուրճի նկատմամբ ալերգիան։ Ինչպես ցանկացած սննդային ալերգիայի դեպքում, սուրճի ալերգիայի ախտանշանները կարող են տարբեր լինել, բայց արդյունքը նույնն է՝ այս մթերքը պետք է բացառվի սննդակարգից:
Սուրճի նկատմամբ ալերգիան այս ըմպելիքի ցանկացած սիրահարի համար մղձավանջ է: Խնդիրն այն է, որ այս հիվանդությունը կարող է դրսևորվել հանկարծակի, մեկընդմիշտ: Սուրճի ալերգիան «բուժելու» այլ միջոց չկա, բացի մեկից՝ ամբողջությամբ հրաժարվել այս ըմպելիքը։
Ինչպե՞ս է դրսևորվում սուրճի ալերգիան
Սուրճի ալերգիայի ախտանիշները նույնն են, ինչ ցանկացած այլ ալերգիայի դեպքում՝ մաշկային (քոր, ցան, այտուց), շնչառական (բրոնխոսպազմ, ռինիտ), մարսողական (փսխում, փորլուծություն, որովայնի ցավ): Բացի այդ, սուրճի ալերգիան կարող է դրսևորվել միգրենի, դողի և սրտի բաբախյունի տեսքով:
Երբեմն մարդիկ սկսում են փռշտալ սուրճի հոտից, մինչդեռ չեն հրաժարվում բուն ըմպելիքից։ Բայց զգույշ եղեք, գուցե սա ալերգիայի սկզբնական փուլն է և ժամանակի ընթացքում այն կարող է դրսևորվել վերը նկարագրված ախտանիշներով։
Եթե նկատում եք, որ սուրճ խմելուց հետո ձեր օրգանիզմը նման կերպ է արձագանքել, անմիջապես ընդունեք հակաալերգիկ դեղամիջոց և հետևեք ինքնազգացողությանը։ Եթե ձեզ ավելի լավ եք զգում, ուրեմն ալերգիա ունեք սուրճի նկատմամբ։ Սուրճից ալերգիկ ռեակցիայի դեպքում խորհուրդ է տրվում 30 օր խմել ակտիվացված փայտածուխ (1 դեղահաբ՝ 10 կգ քաշի համար), նախաճաշից 2 ժամ առաջ։ Բայց նկատի ունեցեք, որ ալերգիան ամբողջությամբ վերացնել հնարավոր չի լինի։ Դուք կարող եք միայն թուլացնել դրա արձագանքը:
Ալերգիա սուրճի նկատմամբ. ինչի՞ց պետք է հրաժարվել
Սուրճի ալերգիան կարող է առաջանալ կոֆեինի կամ սուրճի մեջ պարունակվող քլորոգենաթթվի ռեակցիայի պատճառով: Բայց մի մոռացեք, որ կոֆեին կա նաև թեյի, կոլայի, կակաոյի և շատ սիրված շոկոլադի մեջ: Եթե դուք չեք կարողանում հրաժարվել կոֆեին պարունակող մթերքներից, կամ ստիպված կլինեք անընդհատ հակաալերգիկ դեղամիջոցներ պահել ձեր պայուսակում, կամ այդ մթերքներն ընդունել այնքան փոքր չափաբաժիններով, որ դժվար թե դրանցից հաճույք ստանաք:
Ապացուցված է նաև, որ եթե դուք սննդային ալերգիա ունեք սուրճի նկատմամբ, ոչ հազվադեպ՝ զուգահեռաբար ալերգիկ ռեակցիաներ են զարգանում նաև լոբազգիների նկատմամբ: Ավաղ սա նշանակում է, որ դուք ստիպված կլինեք հրաժարվել նաև լոբուց և ոլոռից։
Պարզվել է նաև, որ ծխախոտում պարունակվող նիկոտինը և մսի մեջ առկա պուրինները կոֆեինի քիմիական զարմիկներն են։ Զգույշ եղեք!
Սուրճի նկատմամբ ալերգիան թեև ոչ հաճախ, բայց հանդիպում է պարբերաբար։ Եթե առավոտյան սուրճը ձեզ միշտ աշխուժացրել է, իսկ այժմ պետք է հրաժարվեք դրանից, ապա դրան կարող են փոխարինել մեկ բաժակ թարմ քամած նարնջի հյութն ու կազդուրիչ կոնտրաստային ցնցուղը։ Դրանք և՛ աշխուժացնում են, և՛ օգտակար են օրգանիզմի համար։ Տեսնում եք, միշտ կարելի է իրավիճակից ելք գտնել՝ անգամ սիրելի ըմպելիքից հրաժարվելու պարագայում։
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 3696 անգամ
Читать на русском
|