Рус. Հայ.
ՕԳՏԱԿԱՐ ԽՈՐՀՈՒՐԴՆԵՐ

10 մթերք, որոնք ախորժակ են բացում

05.11.2021

Թվում է, թե հենց նոր եք ճաշել, բայց կես ժամ հետո կրկին ուզում եք ուտել: Դա նշանակում է, որ սխալ եք սնվել: Նույնիսկ, եթե սնունդը ձեզ հագեցնող է թվում, դա չի նշանակում, որ երկար ժամանակով կշտացել եք։

Սննդի խնդիրն առաջին հերթին քաղցը հագեցնելն է։ Բայց կան մի շարք մթերքներ, որոնք ավելի լավ կլինի հեռու պահել ձեր ափսեից․ դրանցից հետո, եթե ձեզ անգամ կուշտ զգաք, ապա ոչ՝ երկար։

Այս երեւույթի բացատրությունը կարելի է գտնել, եթե հասկանանք ինքնին հագեցվածության մեխանիզմը: Սոված մարդու մոտ արյան մեջ շաքարի մակարդակը մի փոքր ցածր է։ Եթե դուք օգտագործում եք ցածր գլիկեմիկ ինդեքսով սնունդ, ապա շաքարը բարձրանում է աստիճանաբար։ Եթե ինդեքսը բարձր է, այսպես կոչված, արագ ածխաջրերը, ապա շաքարը կտրուկ բարձրանում է, բայց նաեւ կտրուկ իջնում։ Սա նշանակում է, որ շուտով նորից ուտելու ցանկություն կունենաք։ Այս պարագայում նիհարելու մասին արդեն խոսք չկա, հակառակը՝ ավելորդ կիլոգրամներ են հավաքվում։

Սուշի

Կարծում եք, այս մթերքն ավելի դիետի՞կ է, քան պիցան: Հիասթափեցնենք։ Սուշին 70%-ով սպիտակ բրինձ է: Դրա գլիկեմիկ ինդեքսը 90 է, ինչը շատ բարձր է։ Այո, դուք արագ կկշտանաք, բրինձն ինքնին զանգվածեղ է և հագեցնող։ Բայց շուտով նորից քաղց կզգաք։ Եթե իսկապես այդքան սիրում եք ճապոնական խոհանոց, պատվիրեք սաշիմի կամ միսո ապուր։ Դրանք հարուստ են սպիտակուցներով, որոնք, իսկապես, հագեցնում են, այլ ոչ թե տպավորություն ստեղծում:

Մրգային հյութ

600x400

Ամենաբարձր ինդեքսն, իհարկե, ունեն փաթեթավորված հյութերը։ Եթե նույնիսկ գրված է, որ դրանք առանց շաքարի են, ապա գրեթե հաստատ այնտեղ դա պարունակվում է։ Բայց անգամ ամեն թարմ քամածը չէ, որ օգտակար է։ Եթե դուք այն զտում եք մինչև միայն հեղուկ մնա, ապա թողնում եք միայն շաքար: Չէ՞ որ բոլոր օգտակար սննդանյութերը պարունակում են մանրաթելերի մեջ: Դիետոլոգները խորհուրդ են տալիս հյութեր պատրաստել խյուսով, իսկ ավելի լավ է՝ առանց շաքարի կոմպոտներ պատրաստել, որպեսզի ծամելու բան լինի՝ այս գործընթացը նույնպես նպաստում է հագեցվածությանը։

Կարտոֆիլ

Ինչ ձևով էլ եփեք՝ ֆրի, պյուրե, պարզապես խաշած, գլիկեմիկ ինդեքսը ոչ մի տեղ չի կորի՝ սկսած 65-ից (կեղևով կարտոֆիլը) և ավելի բարձր։ ԿԿշտանաք արագ, կսովածանաք, շատ ավելի շուտ։

Սպիտակ հաց

Այն պատրաստվում է զտված ալյուրից, ինչը նշանակում է, որ դրա գլիկեմիկ ինդեքսը գերազանցում է սահմանը՝ 100 միավոր: Իհարկե, դա չի նշանակում, որ այն ընդհանրապես չի կարելի ուտել։ Բայց ավելի լավ է փոխարինել հացով, որը հարուստ է մանրաթելերով՝ տարեկան, ամբողջական հացահիկեղեն կամ թեփ:

Համբուրգեր

600x400

Թվում է, շատ լավ հագեցնող սնունդ է: Բայց գաղտնիքը սոուսների և ծանր մսի մեջ է, ինչպես նաև՝ հացի: Այս ամենը գումարային «արագ ածխաջրերի» հարուտ փունջ է, և շուտով դուք կցանկանաք ևս մի քանի այդպիսի բուրգեր ուտել: Ավելի լավ է դրանք ինքներդ պատրաստեք տանը՝ տավարի միսը փոխարինեք թռչնամսով, ավելի շատ բանջարեղեն դրեք, սպիտակ հացի փոխարեն, վերցրեք տարեկանի կամ հացահատիկային, ինչպես նաև՝ բացառեք քաղցր սոուսները։

Ալկոհոլ

Նախ, խմելու ժամանակ միշտ խորտիկ էլ առկա: Սա արդեն իսկ լավ չէ կազմվածքի համար: Երկրորդ՝ ալկոհոլը նվազեցնում է գլիկոգենի մակարդակը և բարձրացնում շաքարինը, որն արագ կիջնի, և դուք նորից քաղց կզգաք։ Հիշեք, որ դուք սովորաբար շատ ավելի շատ եք ուտում, եթե սնվելիս ալկոհոլային խմիչքներ եք օգտագործում: Ի դեպ, ամենաբարձր գլիկեմիկ ինդեքսն ունի գարեջուրը։

Թթու

Խոսքն այստեղ նույնիսկ շաքարի մասին չէ, այլ համեմունքների առատության: Մարինացված վարունգ, թթու կաղամբ․ այս ամենն ակտիվացնում է մարսողական համակարգը և մեծացնում ստամոքսահյութի արտադրությունը՝ բացելով ախորժակը։ Այնպես որ, սա ընդամենը խորտիկ է՝ հիմնական ճաշից առաջ:

Մյուսլի

600x400

Այս մթերքը սխալմամբ համարվում է դիետիկ: Բայց փաստն այն է, որ հացահատիկները շատ բարձր ջերմաստիճանի դեպքում վերածվում են փաթիլների, և դրանց սննդային արժեքը պարզապես սպառվում է: Ի դեպ, մյուսլիի գլիկեմիկ ինդեքսը 80 է, այսինքն՝ նման նախաճաշից հետո նորից ուտել կցանկանաք։ Ի դեպ, սա վերաբերում է բոլոր չոր նախաճաշներին։ Սննդաբանները խորհուրդ են տալիս դրանք փոխարինել վարսակի փաթիլներով կամ թեփով, դրանց կարելի է թարմ մրգեր ավելացնել։

Կարագը և խոզի միսը

Այս բացահայտումը վերջերս են արել Նեապոլի Ֆրեդերիկ II համալսարանի գիտնականները: Նրանք պարզել են, որ հագեցած ճարպերն ազդում են հիպոթալամուսի՝ քաղցի և հագեցվածության համար պատասխանատու գեղձի վրա: Դրա վրա հատկապես ակտիվ ազդում են խոզի ճարպն ու կարագը։ Այսինքն՝ մարդիկ, ովքեր պարբերաբար խոզի միս են ուտում և կարագ օգտագործում, ավելի հաճախ են ուտում, և նրանց համար ավելի դժվար է վերահսկել ախորժակը։

Աղբյուր` LADYNEWS.am

Դիտվել է 801 անգամ

Читать на русском

ՄԵԿՆԱԲԱՆԵԼ

Ձեր անունը: *
Ձեր էլ. հասցեն: *
Մեկնաբանությունը: *

Ի՞նչ է կատարվում օրգանիզմի հետ, երբ դուք ձու եք ուտում

21.04.2022
Որո՞նք են ձվի օգուտներն ու վնասները ամենօրյա սննդակարգում:

Ինչպե՞ս խնամել ունքերը տանը

08.04.2022
Ձեր հոնքերի գեղեցկությունն ու առողջությունը մեծապես կախված են նրանից, թե որքան կանոնավոր և մանրակրկիտ եք խնամում դրանք տանը։

Արդյոք վնասակար է կրծկալով քնելը․ որքանով է ազդում կրծքի ձևի վրա

01.04.2022
Ի՞նչ է տեղի ունենում, երբ կինը քնում է կրծկալով։ Այս հարցի շուրջ բազմաթիվ առասպելներ կան: 

Աղջիկը ցուցադրել է սանրը մաքրելու իր եղանակը ու հայտնի է դարձել

26.02.2022
Աղջիկը պարզ միջոց է ցույց տվել, որը թույլ կտա սանրը մի քանի վայրկյանում մաքրել դրա վրա կուտակված մազերից։

Սխալներ, որոնք խանգարում են քաշը գցելուն

18.01.2022
Սննդաբանները նշել են այն հիմնական սխալները, որոնք կանխում են քաշի կորուստը:

Աղջիկը բացահայտել է գաղտնիքը, որը թույլ է տալիս պահպանել մազերի գեղեցկությունն ամիսը մեկ լվանալով

12.01.2022
Հեյլի անունով բլոգերը TikTok-ում բացահայտել է մազերի խնամքի իր գաղտնիքը, որը նա պարբերաբար օգտագործում է։

Բաժնի բոլոր նյութերը

ՄԵԿ ՏՈՂՈՎ
17-05-2022 10:25
Ամերիկյան կինոակադեմիան հայտնել է, որ «Օսկար» հեղինակավոր մրցանակաբաշխությունը 2023 թվականին տեղի կունենա մարտի 12-ին «Դոլբի» թատրոնում:
17-05-2022 10:11
Netflix սթրիմինգային ծառայությունն աշխատում է «Սեւ հայելի» սերիալի վեցերորդ սեզոնի վրա։  Նշվում է, որ այս պահին նոր սերիաների համար դերասանների հավաքագրումն է ընթանում։
17-05-2022 10:07
ԱՄՆ-ում տեղի բնակչուհին երկու անգամ նկատողություն է ստացել աշխատավայրում՝ փարթամ մարմնի համար: Կալիֆոռնիայի նահանգից Նինա Օսեգեդան իր բլոգում պատմել է գործընկերների եւ ղեկավարության բացասական մեկնաբանությունների մասին՝ կապված իր մեծ կրծքի եւ հետույքի հետ։
17-05-2022 07:33
Բրիթնի Սփիրսը կորցրել է երեխային, որին սպասում էր իր փեսացուից՝ սպորտային մարզիչ Սեմ Ասգարիից: Այս մասին Instagram-ում երկրպագուներին ասել է երգչուհին։
17-05-2022 02:29
Հեռուստահաղորդավար, դերասան և կինոռեժիսոր Ալեքսանդր Գորդոնը գաղտնի ամուսնացել է Իպոլիտով-Իվանովի անվան պետական երաժշտամանկավարժական ինստիտուտի ուսանող, տավիղահար Սոֆյա Կալանդաձեի հետ։ Հարսանիքը տեղի է ունեցել մի քանի ամիս առաջ, իսկ զույգը նախօրեին ամուսնացել է Սուզդալի Սպասո-Եվֆիմիև վանքում։ 20-ամյա կինը 38 տարով փոքր է 58-ամյա հեռուստահաղորդավարից։
LN-Ը ԱՌԱՋԱՐԿՈՒՄ Է ԿԱՐԴԱԼ
LN -Ը ԱՌԱՋԱՐԿՈՒՄ Է ԴԻՏԵԼ
% ԶԵՂՉԵՐ ԽԱՆՈՒԹՆԵՐՈՒՄ
ՈՒՐ ԳՆԱԼ ԵՐԵԿՈՅԱՆ
ՕԳՏԱԿԱՐ ՀՂՈՒՄՆԵՐ
ՆՈՐԸ ՁԵՐ ԿՅԱՆՔՈՒՄ

Ամսվա աստղագուշակ․ մայիս 2022 թ

02.05.2022
Այս վիճակը կարող է շտկվել, եթե սովորեք արագ հավաքել ձեր ուշադրությունը:

LADYNEWS TV
Իտալիայի Թուրին քաղաքում կայացավ «Եվրատեսիլ 2022»-ի առաջին կիսաեզրափակիչ փուլը. Հայաստանը ներկայացնող Ռոզա Լինը, հաղթահարելով մրցակցությունն, անցավ եզրափակիչ փուլ:
ՕՐՎԱ ԱՍՏՂԱԳՈՒՇԱԿ

Խոյ
21.03-20.04

Ցուլ
21.04-22.05

Երկվորյակ
23.05-22.06

Խեցգետին
23.06-23.07

Առյուծ
24.07-24.08

Կույս
25.08-23.09

Կշեռք
24.09-23.10

Կարիճ
24.10-22.11

Աղեղնավոր
23.11-22.12

Այծեղջուր
23.12-20.01

Ջրհոս
21.01-19.02

Ձուկ
20.02-20.03
ՇԱԲԱԹՎԱ ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾԸ
16.05.2022
Դիտվել է 954 անգամ
11.05.2022
Դիտվել է 486 անգամ
13.05.2022
Դիտվել է 416 անգամ
12.05.2022
Դիտվել է 405 անգամ
14.05.2022
Դիտվել է 163 անգամ

© 2012, LADYNEWS.am
Մեջբերումներ անելիս հղումը (hyperlink) LADYNEWS.am-ին պարտադիր է: Կայքում արտահայտված կարծիքները պարտադիր չէ, որ համընկնեն խմբագրության տեսակետի հետ: Գովազդների բովանդակության համար կայքը պատասխանատվություն չի կրում:

LADYNEWS.am-ի մասին
Հեռ.` +374060445674, +37455545535
Էլ-փոստ` contact@ladynews.am
Գովազդ կայքում: Հեռ.՝ +374060445674, +374 55545535
Էլ-փոստ՝ marketing@ladynews.am

Webmaster