Հղիների համար վնասակար մրգերը
26.08.2015
Հղիության շրջանում կյանքի կարևորագույն բաղադրիչներից մեկը, ինչ խոսք, մեր սննդակարգն է:
Հաճախ առողջության բարելավման համար մրցավազքում կամ էլ, պարզապես, բազմազանություն մտցնելու համար հղի կանայք սկսում են մեծ քանակությամբ միրգ օգտագործել: Այդ դեպքերում կարևոր է հիշել, որ ոչ բոլոր մրգերն են օգտակար ապագա մայրերի համար, իսկ դրանցից որոշներն անգամ կարող են վիժման պատճառ դառնալ:
«Վտանգավոր» մրգերի թվում առաջինն արքայախնձորն է. այն հակացուցված է հղիության ընդհատման վտանգ ունեցող կանանց համար: Բացի այդ, արքայախնձորը կարող է վնասել այն հղիներին, որոնց հղիության ժամկետը տասներիք ամսից պակաս է: Այդուհանդերձ, այս երխու խմբերի մեջ չմտնող հղիների համար արքայախնձորի հյութը բավականին օգտակար է, սակայն այն պետք է օգտագործել չափավոր:
Գիտնականները պարզել են, որ պապայայի խակ պտուղների մեջ պարունակվում են նյութեր, որոնք հանգեցնում են արգանդի կծկվելուն: Եվ, չնայած դրան, հասած պապայան օգտակար է և կարելի է ընդգրկել սննդակարգում:
Երեխա կրող գեղեցիկ սեռի ներկայացուցիչներին խորհուրդ չի տրվում նաև չարաշահել խաղողի օգտագործումը, քանի որ հղիության պարագայում այս պտուղը կարող է բարձրացնել մարմնի ջերմաստիճանը, ինչը բոլորովին ցանկալի չէ, քանի որ բացասական ազդեցություն կարող է ունենալ երեխայի առողջության վրա:
Վերը նշված խորուրդներին զուգահեռ պետք է հիշել նաև, որ հղի կնոջ ուտելիք մրգերն ու բանջարեղենը պետք է մանրակրկիտ լվանալ, քանի որ կեղևի վրայի միկրոբները կարող են նպաստել այնպիսի հիվանդությունների զարգացմանը, ինչպիսիք հելմինտոզն է կամ պարազիտային տոքսոպլազմոզը:
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 17050 անգամ
Читать на русском
|