Կնոջ համար անհրաժեշտ 10 հիմնական մթերքները
12.08.2015
Փաստ է, որ կնոջ օրգանիզմը էականորեն տարբերվում է տղամարդունից: Նրանք տարբեր մթերքներ են սիրում, և դա պատահական չէ, չէ՞ որ երկուսի պահանջները լիովին տարպեր են: Կան մթերքներ, որոնք կինը պարզապես պարտավոր է ուտել կանոնավոր կերպով: Դրանք 10-ն են:
Ձուկ. Ձուկը արունակում է մեծ քանակությամբ յոդ և ֆոսֆոր, վիտամի D և անտիօքսիդանտներ: Հատկապես թույլ սեռի ներկայացուցիչների համար կարևոր են Օմեգա-3-ի յուղային թթուները (դրանք ձկան մեջ շատ են), հատկապես ոչ երիտասարդ տարիքում: Ձուկը կանխարգելում է սիրտանոթային հիվանդությունները և բարձրացնում սերոտոինի մակարդակը՝ ինչը լավացնում է տրամադրությունը, զերծ պահում դեպրեսիաներից և անքնությունից, իսկ դա գեղեցկության գլխավոր գրավականն է: Ձուկը լավացնում է մաշկը և կալցիումի աղվբուր է, ինչն անհրաժեշտ է մեր մազերի և եղունգների համար:
Վարսակի շիլան և թեփը մտնում են իրենց արտաքին տեսքի մասին հոգ տանող կանանց համար անհրաժեշտ սննդակարգի մեջ: Վարսակի ձավարը դուրս է մղում խոլեստերինը և այլ վնասակար նյութերը, վերացնում հիպերտոնիան և կանխարգելում է սրտի ինֆարկտը: Իդեալական տարբերակ է վարսակի թեփը:
Հատապտուղներ: Բոլորին հայտնի է հատապտուղների հրաշագործ ազդեցությունը, ընդ որում՝ ցանկացած հատապտղի, և մենք ամռանը փորձում ենք հնարավորինս շատ հատապտուղ ուտել, ինչպես նաև՝ սառեցնել ձմռան համար:
Հատապտուղները վիտամինների, հակաօքսիդանտների գերհարուստ պաշար ունեն և, հետևաբար, առողջության, աշխույժության, դեմքի լավ գույնի և գեղեցիկ կառուցվածքի գրավական են: Դրանք բոլորը, հատկապես հապալասը, օգնում են պահպանել տեսողությունը, իսկ ելակն ու ազնվամորին բուժում են անգամ քաղցկեղը: Հաղարջը C վիտամինի հարուստ աղբյուր է:
Նոր կամ քաղցր կարտոֆիլն անփոխարինելի է շաքարախտի դեմ պայքարում և պարունակում է մեծ քանակությամբ մանրաթել և հակաօքսիդանտներ: Այն առավել օգտակար է եփել առանց կճեպը մաքրելու:
Ընկույզ: Օրեկան 3-4 հատ ընկույզը շատ կարևոր է կանանց սննդակարգի համար: Ճիշտ է, ընկույզը մեծ քանակությամբ ճարպ է պարունակում, սակայն դրանք հենց այն ճարպերն են, որոնք օգնում են նիհարել (սակայն շատ ուտելուց դրանք ևս գիրացնում են): Նուշը և բրազիլական ընկույզը պարունակում են մեծ քանակությամբ կալցիում: Դրանից բացի բոլոր տեսակի ընկույզների մեջ կա սելենիում, որը կանխարգելում է քաղցկեղը: Ընկույզը լավ է նաև շաքարախտի, հիպերտոնիկների, ասթմայի և արթրիտի, նյարդային և լյարդի հիվանդությունների համար: Դրանք օրգանիզմին կենունակություն են տալիս և ամրացնում իմունիտետը:
Ավոկադո: Ավոկադոն մեծ քանակությամն վիտամիններ, հակաօքսիդանտներ և միկրոտարրեր է պարունակում, իսկ դրանում պարունակող ճարպը իր բաղադրությամբ շատ մոտ է մարդու մաշկի ճարպին, ինչի հետևանքով մաշկը երկար ժամանակ երիտասարդ է մնում: Նյութափոխանակության համար ավոկադոն նույնպես շատ կարևոր է:
Ձու: Ձուն յուրահատուկ բաղադրություն ունի, այն պարունակում է բազմաթիվ սննդարար բաղկացուցիչներ, հետևաբար մաշկի և մազերի վրա շատ դրական ազդեցություն է ունենում: Դեղնուցը հարուստ է կարևոր ճարպաթթուներով, սպիտակուցը օգտագործվում է շատ դիետաներում, այն օգտակար է և ունի համեմատաբար քիչ կալորիականություն:
Կանաչեղեն: Հազարը, սպանախը, բրոկկոլին, կաղամբը պարունակում են շատ քիչ կալորիականություն և մեծ քանակությամբ միկրոտարրեր և վիտամիններ: Քլորոֆիլը շատ ուժեղ հակաօքսիդանտ է:
Կակաո: Կակաոն բարձրացնում է տրամադրությունը և լավացնում գլխուղեղի աշխատանքը, այն բարձրացնում է կենսունակությունը և մաշկին թարմություն հաղորդում, ինչպես նաև թեթևացնում է նախադաշտանային ախտանիշը:
Կեֆիրը և մածունը կալցիումի մեծ աղբյուր են, լավ են մազերի և եղունգների համար, կարգավորում են աղեստամոքսային համակարգի աշխատանքը, ինչը ոչ պակաս կարևոր է օրգանիզմի, լավ ինքնազգացողության և գեղեցկության համար:
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 16201 անգամ
Читать на русском
|