Рус. Հայ.
ՀՅՈՒՐԱՍՐԱՀ

«Լավագույն գինին այն է, որը ձեզ է դուր գալիս»․ Հայաստանի լավագույն սոմելյե Մարիամ Սաղաթելյան

22.08.2023

Ին Վինո գինիների մասնագիտացված խանութ-բարի համահիմնադիր Մարիամ Սաղաթելյանը վերջերս նվաճեց Հայաստանի լավագույն սոմելյե մրցանակը։

Այս յուրահատուկ մասնագիտության, լավագույն գինինիների ճիշտ ընտրության, դրանց պահպանման և հարակից հարցերի շուրջ է մեր հացազրույցը Մարիամ Սաղաթելյանի հետ։


- Ո՞վ է սոմելյեն և ի՞նչ հմտությունների է նա տիրապետում։

-Սոմելյեն միջնադարից եկած մասնագիտություն է: Սոմելյե բառը նշանակում է գինի մատուցող կամ մատռվակ, իսկ ինքը՝ սոմելյեն, հետևում է ռեստորանում գինու պահպանմանը, մատուցմանը և խորհուրդներ տալիս ուտելիքի ու գինիների հարցում: Կարևոր է, որ սոմելյեն ունենա գիտելիքներ ողջ աշխարհի գինիների և գինեգործության մասին, ինչպես նաև ունենա գինի համտեսելու հմտություններ: Սոմելյեի կարևոր ունակություններից է հյուրին ճիշտ գինի խորհուրդ տալը: Սոմելյեին դիմելու առավելություններից մեկը նրանց փորձառու քիմքն է: Նրանք անընդհատ փորձում են նոր գինիներ և վարժեցնելով իրենց, կարող են ձեզ օգնել գտնել նախընտրած գինին և մատուցել: Եթե լավագույն գինիները մատուցվեն սխալ բաժակով, սխալ ուտեստի հետ, սխալ ջերմաստիճանում և այլն, ապա հյուրի մոտ կարող է բացասական տպավորություն ստեղծվել:

600x400

- Ո՞րն է համարվում ամենալավ գինին: Ինչպե՞ս այն տարբերակել բազմաթիվ տեսակների մեջ։

- Ճիշտ կլինի՝ մեր մտքից հանենք «լավագույն գինի» հասկացողությունը, քանզի այն շատ սուբյեկտիվ է: Ինչպես ասում են՝ «ճաշակին ընկեր չկա», համանման կերպով՝ գինու հարցում լավագույնը չկա: Գինիները լինում են տարբեր տեսակների: Ամենամեծ խումբը պարզ և փրփրուն (խաղուն) գինիներն են: Տարանջատվում են նաև սպիտակ, վարդագույն և կարմիր, ըստ բնական մնացորդային շաքարի պարունակության՝ չոր, կիսաչոր, կիսաքաղցր և քաղցր գինիները: Ըստ մարմնի՝ գինիները կարող են լինել թեթև, միջին մարմին ունեցող և մարմնեղ․ այնպես, ինչպես, օրինակ, երբ համեմատում ենք ջրի և կաթի թանձրության զգացողությունը քիմքի վրա։ Այս ամենից ելնելով, ըստ նախասիրությունների, կարող եք ընտրել ձեզ համար լավագույն գինին: Պետք է հիշել, որ լավագույն գինին այն է, որը ձեզ է դուր գալիս:

 600x400

- Ներկայացրեք, խնդրեմ, իսկ ո՞րն է օրգանական գինին:

- Ըստ դասական սահմանման՝ օրգանական գինին այն է, որը համապատասխանում է օրգանական գինու պատրաստման չափանիշներին: Սա նշանակում է, նախ՝ այն պատրաստվում է օրգանական խաղողից՝ աճեցված առանց թունաքիմիկատների: Օրգանական խաղողի այգին սերտիֆիկացնելու համար հարկավոր է 3-4 տարի այն մշակել համապատասխան ձևով և տարին մի քանի անգամ հողն ու խաղողը հանձնել փորձաքննության: Այնուհետև, սերտիֆիկացումը ստանալուց հետո, պատրաստել գինին նույն չափանիշներին համապատասխան և ստացված խմիչքը նույնպես հանձնել փորձաքննության:

600x400

- Ի՞նչ չափանիշներով է հարկավոր ընտրել գինին խանութում:

- Առհասարակ խորհուրդ է տրվում գինին ընտրել մասնագիտացված խանութներում, քանի որ այնտեղ երաշխավորված են պահպանման պայմանները՝ կայուն ջերմաստիճանը՝ 18-20 աստիճան, ջերմացնող լույսի բացակայությունը, գինու հորիզոնական դիրքում գտնվելը: Գինին ընտրելիս կարևոր է կարդալ պիտակը, ուշադրություն դարձնել արտադրման երկրին, տարածաշրջանին, արտադրողին, տարեթվին, որը բերքահավաքի տարեթիվն է, ալկոհոլի պարունակությանը: Հաճախ պիտակի վրա կարելի է տեսնել գինու նկարագրությունը, որին ևս ուշադրություն դարձնելիս կգտնեք ձեր ցանկացած գինին: Մեր օրերում գոյություն ունեն հավելվածներ, որոնց միջոցով սկանավորելով պիտակը՝ կարող եք կարդալ այլ մարդկանց կարծիքներ տվյալ գինու մասին, ինչը Ձեզ վստահորեն կօգնի կողմնորոշվելու հարցում:

600x400

- Որո՞նք են մրագային գինիների առանձնահատկությունները:

- Մրգային գինիները կարելի է ամբողջապես առանձնացնել դասական գինու խմբից: Գինին պատրաստվում է խաղողից, քանի որ վերջինս միակ ազնվական միրգն է, որն ունի բնական շաքարի պաշար՝ բավարար խմորում իրականացնելու համար: Մրգային գինիները խմորելու համար հարկավոր է շաքարի այլ աղբյուր: Այս դեպքում շաքարի աղբյուր կարող է լինել գինու քաղցուն( խաղողի քաղցր հյութ), որոշ դեպքերում՝ շաքարը: Բացի այդ, գինին, որը պատրաստված է խաղողից, կարող է պարունակել մրգային և ծաղկային համեր, մինչդեռ, մրգային գինիների դեպքում այն պարունակում է միայն տվյալ մրգին բնորոշ համը:

600x400

-Ի՞նչ պայմաններում է հարկավոր պահպանել գինիները, ինչպե՞ս ճիշտ մատուցել:

- Գինին պահպանելու և մատուցելու համար գոյություն ունեն տարբեր պայմաններ: Պահպանելու դեպքում ցանկալի է մութ, խոնավ և հաստատուն ջերմաստիճանով վայր, մինչդեռ մատուցելու պարագայում շատ բան կախված է գինու տեսակից՝ հատկապես գույնից, անհրաժեշտ է հետևել մի շարք խորհուրդների: Փրփրուն կամ խաղուն գինիները ցանկալի է մատուցել 6-8 աստիճանում, քանի որ դրանք ունեն բարձր թթվայնություն: Սպիտակ և վարդագույն գինիները պետք է մատուցել 8-13 աստիճանում: Կարմիր գինինիների դեպքում՝ նախընտրելի է 15-20 աստիճանը: Կարմիր գինիների պարագայում պետք է ուշադրություն դարձնել ալկոհոլին և մարմնեղությանը. որքան բարձր է ալկոհոլը և որքան մարմնեղ է գինին, այդքան ավելի բարձր ջերմաստիճանում է անհրաժեշտ այն մատուցել: Հարկավոր է օգտագործել ճիշտ գավաթներ, որոնք ունեն ոտք, որից և պետք է բռնել բաժակը՝ ձեռքի ջերմաստիճանով գինին չտաքացնելու համար: Կան գինինիներ, որոնց պետք է մինչ մատուցելը օդահարել: Դա վերաբերվում է թե’ երիտասարդ, թե’ հնեցված գինիներին:

600x400

Ստորև հակիճ բառարան՝ գինեսերների համար․

Հնեցված կամ ռեզերվ գինի - Հիմնականում (կան մի քանի բացառություններ) մի քանի ամիս տակառներում մնացած գինի

Appellation (Ապելասիոն) - Օրենքով պաշտպանված աշխարհագրական նշումով վայր: Օրինակ՝ շամպայն բառը կարող է գրվել այն գինիների պիտակների վրա, որոնք Շամպայն տարածաշրջանից են: Մնացած դեպքերում նմանատիպ գինին անվանվում է փրփրուն (խաղուն)։

Արոմա (բույր) - Հաճելի բույրերը, որոնք զգացվում են գինուց, ի տարբերություն հոտի, որը նկարագրում է վատ բույրեր։

Տտիպություն - այն զգացումը քիմքում կամ լեզվի վրա, որը թողնում է չորության զգացողություն: Օրինակ, երբ խմում ենք թունդ սև թեյ, կամ ուտում սերկևիլ։

Խմորում - գործողություն, որի ընթացքում խմորիչը մարսում է գլյուկոզան և ֆրուկտոզան ու արտադրում ալկոհոլ և ածխաթթու գազ։

Երիտասարդ / հասուն գինիներ - երիտասարդ գինիները թեթև գինիներ են, մեծամասամբ 2-3 տարվա բերքի գինիներ: Հասուն գինիներն ավելի հին տարեթվի բերքահավաքից են,հաճախ՝ տակառներում հնեցված։

«Տաք» գինի - Բարձր ալկոհոլ պարունակող գինիներ, որոնք թողնում են այրող հետհամ։

Terroir (Տերուար / տեղանք) - Տարածքի բնակայք: Յուրաքանչյուր բնական և արհեստական հանգամանք, որը կարող է ազդել խաղողի հասունացման վրա։

Աղբյուր` LADYNEWS.am

Դիտվել է 3141 անգամ

Читать на русском

ՄԵԿՆԱԲԱՆԵԼ

Ձեր անունը: *
Ձեր էլ. հասցեն: *
Մեկնաբանությունը: *

Ֆրուչելլա․ յուրահատուկ բաղադրատումս, առանձնահատուկ համ

20.06.2024
Հայկական ավանդական սուջուխին ու ալանիին մեր օրերում հայտնվում են արժանի մրցակիցներ, որոնք թե իրենց համային առանձնահատկություններով, թե օգտագործման հարմարավետությամբ սիրվում ու լայն սպառում են գտնում սպառողների շրջանում։

Քամելեոն ակնոցների օգտակարությունը տեսողության համար

21.05.2024
Պայծառ արևոտ օրը կարող է ոչ միայն ուրախություն, այլև անհանգստություն պատճառել վատ տեսողությամբ կամ լույսի նկատմամբ հատկապես զգայուն մարդկանց։

Փերիս Հիլթոնի սննդաբանը բացատրել է, թե երբ է աղանդեր ուտելու լավագույն ժամանակը

19.03.2024
«Աղանդեր կերեք ընթրիքից առաջ». այստղային դիետոլոգը բացահայտել է սննդի նկատմամբ իր մոտեցման գաղտնիքները։

6 խորհուրդ նրանց համար, ովքեր այս պահին միայնակ են զգում

08.02.2024
Եթե նույնիսկ ձեր շրջապատում շատ ընկերներ ու ծանոթներ կան, իսկ սոցցանցերում բաժանորդներից շատ են հաղորդագրությունները, փաստ չէ, որ դուք միշտ աջակցություն և ըմբռնում կզգաք։

Արդյո՞ք կհանգեք ամուսնության․ 8 հարց, որ պետք է տալ տղամարդուն հարաբերությունների սկզբում

15.11.2023
Աշխատատեղը (նույնիսկ մասնագիտությունը) կարելի է փոխվել, երեխաները մեծանում և հետո ստեղծում են իրենց ընտանիքը, ընկերները կարող են գալ ու գնալ: Սակայն կանանց մեծ մասը երազում է ամուսնանալ մեկ անգամ և ամբողջ կյանքի համար:

«Լավագույն գինին այն է, որը ձեզ է դուր գալիս»․ Հայաստանի լավագույն սոմելյե Մարիամ Սաղաթելյան

22.08.2023
Սոմելյեի  յուրահատուկ մասնագիտության, լավագույն գինինիների ճիշտ ընտրության, դրանց պահպանման և հարակից հարցերի շուրջ է մեր հացազրույցը Մարիամ Սաղաթելյանի հետ։

Բաժնի բոլոր նյութերը

ՄԵԿ ՏՈՂՈՎ
16-07-2024 09:51
Տղամարդիկ ավելի մեծ սթրես են առաջացնում կանանց մոտ, քան երեխաները։ Մայրերի 46 տոկոսի համար զուգընկերները սթրեսի ավելի լուջ աղբյուր են, քան երեխաները։ Հետազոտությունը նաեւ ցույց է տվել, որ մայրերն ամենից շատ տառապում են ժամանակի պակասից. զուգընկեր ունեցող մայրերի երեք քառորդը տեղեկացրել է, որ նրանք կատարում են ծնողական եւ ընտանեկան պարտականությունների մեծ մասը։
16-07-2024 09:49
Ճապոնիայի Յամագատա պրեֆեկտուրայի ժողովը բանաձև է ընդունել, որը «ֆիզիկական և մտավոր առողջությունն ամրապնդելու նպատակով» բնակիչներին խրախուսում է օրական առնվազն մեկ անգամ ծիծաղել:
16-07-2024 07:27
People հրատարակության ինսայդերներից մեկը մանրամասներ է պատմել 61-ամյա դերասան Ջոնի Դեփի և 29-ամյա ռուս մոդել Յուլիա Վլասովայի սիրավեպի մասին, ում ցանցում «Էմբեր Հերդի կրկնօրինակն» են անվանում։ Հանգստյան օրերին նրանց հարաբերությունների մասին սկսեցին խոսել այն բանից հետո, երբ «Կարիբյան ծովի ծովահենների» աստղը հանրության մեջ հայտնվել է իր նոր ընկերուհու հետ: Ըստ լուրերի՝ նրանք հանդիպում են մոտ երկու տարի։
16-07-2024 02:46
Reflex խմբի նախկին մենակատար Ժենյա Մալախովան հայտարարել է ուրախալի իրադարձության մասին՝ նա երկրորդ անգամ մայրացել է։ Աստղը փոքրիկի ծննդյան մասին անմիջապես չի հայտնել, այլ միայն մի քանի օր անց։
16-07-2024 02:34
Քննադատության ալիքը հանկարծակի փլվեց երգչուհի Շակիրայի վրա, ով ելույթ ունեցավ Մայամիի «Հարդ ռոք» մարզադաշտում՝ Ամերիկայի գավաթի 2024 թվականի եզրափակիչ խաղի ընդմիջման ժամանակ։ Երգչուհու ելույթի պատճառով ընդմիջումը երկարաձգվեց մինչև 25 րոպե՝ ավանդական 15–ի փոխարեն, ինչը շատերին դուր չեկավ։
LN-Ը ԱՌԱՋԱՐԿՈՒՄ Է ԿԱՐԴԱԼ
LN -Ը ԱՌԱՋԱՐԿՈՒՄ Է ԴԻՏԵԼ
% ԶԵՂՉԵՐ ԽԱՆՈՒԹՆԵՐՈՒՄ
ՈՒՐ ԳՆԱԼ ԵՐԵԿՈՅԱՆ
ՕԳՏԱԿԱՐ ՀՂՈՒՄՆԵՐ
ՆՈՐԸ ՁԵՐ ԿՅԱՆՔՈՒՄ

Ամսվա աստղագուշակ․ հուլիս, 2024 թ․

02.07.2024
Աստղագուշակները գիտեն, որ այս լիալուսնի ազդեցությունը բոլոր Կենդանակերպի նշանների ճակատագրի վրա բավականին ուժեղ է։ Անձնական կյանքում ամեն ինչ կխառնվի և կսկսվեն լիակատար վայրիվերումներ։ 

LADYNEWS TV
«Եվրատեսիլ 2024»-ում Հայաստանի պատվիրակ «Լադանիվա» խումբը նոր տեսահոլովակով ներկայացրել է Armenian Navy Band-ի «Արարատ» երգը։
ՕՐՎԱ ԱՍՏՂԱԳՈՒՇԱԿ

Խոյ
21.03-20.04

Ցուլ
21.04-22.05

Երկվորյակ
23.05-22.06

Խեցգետին
23.06-23.07

Առյուծ
24.07-24.08

Կույս
25.08-23.09

Կշեռք
24.09-23.10

Կարիճ
24.10-22.11

Աղեղնավոր
23.11-22.12

Այծեղջուր
23.12-20.01

Ջրհոս
21.01-19.02

Ձուկ
20.02-20.03
ՇԱԲԱԹՎԱ ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾԸ
15.07.2024
Դիտվել է 360 անգամ
10.07.2024
Դիտվել է 344 անգամ
11.07.2024
Դիտվել է 227 անգամ
16.07.2024
Դիտվել է 70 անգամ

© 2012, LADYNEWS.am
Մեջբերումներ անելիս հղումը (hyperlink) LADYNEWS.am-ին պարտադիր է: Կայքում արտահայտված կարծիքները պարտադիր չէ, որ համընկնեն խմբագրության տեսակետի հետ: Գովազդների բովանդակության համար կայքը պատասխանատվություն չի կրում:

LADYNEWS.am-ի մասին
Հեռ.` +374060445674, +37455545535
Էլ-փոստ` contact@ladynews.am
Գովազդ կայքում: Հեռ.՝ +374060445674, +374 55545535
Էլ-փոստ՝ marketing@ladynews.am

Webmaster