Հետաքրքիր փաստեր ալկոհոլի մասին
25.05.2022
Հազարամյակներ շարունակ ամբողջ աշխարհում մարդիկ, այսպես թե այնպես, խմում են տարբեր ալկոհոլային խմիչքներ։ Հին ժամանակներից ի վեր ալկոհոլը մեր կյանքում առկա է եղել տարբեր ձևերով, տարբեր պատճառներով ու տարբեր քանակությամբ: Եվ, իհարկե, մարդկության այդքան երկար ծանոթությունը նրա հետ չէր կարող չհանգեցնել տարբեր հետաքրքիր դիտարկումների ի հայտ գալուն։ Դուք գիտե՞ք դրանց մասին։
Հետաքրքրական փաստեր ալկոհոլի մասին.
- Մրգերի և որոշ բանջարեղենի մեծ մասը պարունակում է որոշակի քանակությամբ ալկոհոլ, թեև շատ փոքր:
- 2017 թվականին ամենաթանկ օղի է ճանաչվել Billionaire Vodka-ն է։ Այն անցնում է ֆիլտրման բազմաթիվ փուլերով, ներառյալ մանրացված ադամանդի ավազը, և վաճառվում է պլատինե և ադամանդապատ բյուրեղյա շշերի մեջ, որոնց արժեքը 3,7 միլիոն դոլար է
- Շամպայնի շշից դուրս թռած խցանի առավելագույն գրանցված արագությունը 95 կմ/ժ է։
- Վիճակագրության համաձայն՝ մեր մոլորակի վրա ամեն րոպե մոտ 50 միլիոն մարդ հարբած է լինում՝ սա Երկրի ընդհանուր բնակչության 0,7%-ն է։
- Չեխիայի յուրաքանչյուր բնակիչ տարեկան խմում է 151 լիտր գարեջուր։ Երկիրն այս ցուցանիշով առաջատար դիրք է զբաղեցնում և պաշտոնապես հանդիսանում է աշխարհի «գարեջրի մայրաքաղաքը»։
- Աշխարհում տարեկան խմում են ավելի քան 5 միլիարդ լիտր օղի. այն երկար տարիներ անընդմեջ եղել է ամենահայտնի ալկոհոլային խմիչքը:
- Աշխարհի ամենաթունդ գարեջուրը կոչվում է «Snake Venom» և եփում է շոտլանդական Brewmeister ընկերությունը։ Այս խմիչքի ուժը 67,5% է։
- Օհայո նահանգի (ԱՄՆ) օրենքների համաձայն՝ ձկնորսներին արգելվում է ձկներին օղի և ցանկացած այլ ոգելից խմիչք խմեցնել։
- Գիտականորեն ապացուցված է, որ լավ զարգացած մկաններով մարզված մարդիկ ավելի դանդաղ են հարբում, քան ոչ սպորտայինները։ Դա պայմանավորված է նրանով, որ զարգացած մկանային հյուսվածքներն ավելի ակտիվորեն են կլանում ալկոհոլը դեպի ուղեղ տանող ճանապարհին:
- Մատենադարանում պահվում է 13-րդ դարի ձեռագիր, որտեղ մանրամասն պատմվում է այն մասին, թե ինչպես թորման սարք պատրաստել։ Նշանակում է` միջնադարում մեզ մոտ արդեն գոյություն է ունեցել օղի պատրաստելու տեխնոլոգիա, Եվրոպայում այն հայտնվել է միայն 19-րդ դարում։
- Հետաքրքիր նորույթ են առաջարկել հայ մասնագետները։ Նրանց հավաստմամբ՝ վերջերս հայկական շուկայում հայտնված «Professor» ցորենի օղին օգտագործելուց հետո՝ բացառվում են բերանից եկող խմիչքի հոտը և առավոտյան գլխացավը։
Արտադրողների համոզմամբ՝ սա օղի է նաև կանանց համար, քանի որ արտադրվում է նորագույն տեխնոլոգիաներով ու մաքրման հատուկ մշակմամբ, ինչը թուլ է տալիս ստանալ առանց ավելորդ համերի թեթև օղի։
Դիտվել է 3640 անգամ
Читать на русском
|