Ինչպե՞ս պատրաստել մակարոնը որպեսզի նիհարեք
26.08.2021
Եթե դուք պատրաստվում եք նիհարել, ապա ավելի լավ է մակարոնը, արիշտան և այլ մակարոնեղենը վերադարձնեք սննդակարգ: BBC-ի անսովոր ուսումնասիրությունը կփոխի ձեր մտածելակերպը դիետայի վերաբերյալ
Մարդկանց մեծ մասի համար մակարոնը կապված է քաշի ավելացման հետ, նրանք, ովքեր ցանկանում են նիհարել, առաջին հերթին իրենց սննդակարգից հանում են մակարոնեղենն ու արիշտան: Ածխաջրերը սարսափելի համբավ են ձեռք բերել նիհարողների շրջանում, բայց ամեն ինչ այնքան էլ վատ չէ, ինչպես մենք կարծում ենք:
BBC-ն փորձ է կատարել՝ պարզելու համար սննդի տաքացման ազդեցությանն առանձին ուտեստների բաղադրության վրա: Պարզվել է, որ տաքացրած մակարոնն առաջացրել է արյան մեջ շաքարի մակարդակի ամենադանդաղ բարձրացումը:
Փորձարկում
BBC-ի փորձի ժամանակ մասնակիցներին թույլատրվում էր տարբեր օրերի ուտել նույն մակարոնեղենով ուտեստներ: Միակ տարբերությունն այն էր, որ որոշ օրեր մակարոնեղենը թարմ եփվում էր, որոշ օրերին՝ սառն էր, իսկ մնացածին՝ տաքացվում էր: Արդյունքում պարզվել է, որ տաքացրած մակարոնն արյան մեջ շաքարի մակարդակի նվազագույն բարձրացում է առաջացրել: Սա լավագույն տարբերակն է նրանց համար, ովքեր ցանկանում են նիհարել: Տաքացրած մակարոնեղենը շաքարի այդքան մեծ բարձրացում չի առաջացնում, որքան թարմը, ինչը ձեզ կօգնի սովածություն չզգալ և չեզոքացնել արագ ածխաջրերի նկատմամբ ցանկությունը:
Ինչ է տեղի ունենտում
Մակարոնեղենի փոխակերպման պատճառը թաքնված է օսլայի մեջ: Սովորական պատրաստման ժամանակ օսլան առաջացնում է ինսուլինի կտրուկ թռիչք, սակայն, եթե մակարոնը սառում է, օսլայի կառուցվածքը փոխվում է: Այս նոր ձևը կոչվում է դիմացկուն օսլա և մարմնի սեփական ֆերմենտների միջոցով չի քայքայվում, փոխարենը արտադրվում են մանրաթելեր, որոնք մեծացնում են կուշտ լինելու ժամանակը և արյան մեջ պահպանում ավելի կայուն շաքարի մակարդակ: Այդպիսի մակարոնը նպաստում է քաշի կորստի գործընթացին: Ինսուլինի կայուն մակարդակի շնորհիվ ճարպերի այրումը չի արգելափակվում, միևնույն ժամանակ դիետա պահելու շրջանում մակարոնը նպաստում է հուզական կայունությանը:
Կարևոր է միայն հիշել, որ մակարոնեղենն ավելի լավ է նախապես պատրաստել, որպեսզի այն ժամանակ ունենա սառչելու, այնուհետև հարկավոր է այն տաքացնել նախքան մատուցելը և վայելել համեղ ու սննդարար ընթրիքը, որը ոչ մի կերպ չի խանգարի ձեր դիետային: Ի դեպ, այս հնարքը գործում է նաև օսլա պարունակող այլ մթերքների պարագայում, ինչպիսիք են բրնձը և կարտոֆիլը:
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 3819 անգամ
Читать на русском
|