Ինչ մթերքներ չպետք է ուտել նախաճաշին և ինչու
25.08.2021
Առավոտյան նախաճաշը մեզ էներգիա է հաղորդում, ուստի կարևոր է սննդի առաջին ընդումնան համար մանրակրկիտ ընտրություն անել:
Ապացուցված է, որ ամեն ինչ չէ, որ օգտակար է դատարկ ստամոքսին ընդունելը: Ի՞նչ մթերք է նախընտրելի ընդունել նախաճաշին: Օրինակ՝ խմորեղենը քնկոտություն է առաջացնում, ցիտրուսային մրգերը սպառնում են գաստրիտին, իսկ կաթով սուրճը՝ երիկամներում քարեր կառաջացնի:
Ի՞նչ մթերք խորհուրդ չի տրվում ընդունել նախաճաշին:
Խմորիչ (խմորիչով թխվածքներ)
Փաստն այն է, որ խմորիչն ազդում է ստամոքսում գազերի արտադրության վրա: Դատարկ ստամոքսով խմորիչով խմորեղեն ուտելը կհանգեցնի փքվածության և անհանգստության:
Յոգուրտ
Այս կաթնամթերքը պարունակում է օգտակար բակտերիաներ: Դրանք ստամոքսին օգնում են մարսել սնունդը: Երբ յոգուրտի օգտակար բակտերիաները մտնում են դատարկ ստամոքս, դրանք անմիջապես ներծծվում են ստամոքսահյութի կողմից (իսկ առավոտյան այն հատկապես խիտ է):
Յոգուրտը պետք է օգտագործվի միայն խորտիկների հետ կամ ուտելուց հետո, իսկ նախաճաշել դրանով խորհուրդ չի տրվում:
Սուրճ
Կոֆեինը գրգռիչ է ստամոքսի լորձաթաղանթի համար: Այն արտազատում է ստամոքսի հյութ, որը մաշում է լորձաթաղանթը, եթե այլ սնունդ չի ստանում: Արդյունքում կարող եք ձեռք բերել այնպիսի հիվանդություններ, ինչպիսիք են գաստրիտը և ստամոքսի խոցը:
Բացի այդ, սուրճը վնասակար է լեղապարկի համար: Այն արտադրում է լեղի, որն օգնում է սննդի մարսմանը, այլ ոչ թե սուրճի: Սուրճին կաթ ավելացնելը խորացնում է իրավիճակը: Սուրճից ստացված նյութերը, կաթի հետ համադրվելով, կազմում են դժվար լուծվող միացություններ: Հետագայում դրանք ձևավորվում են որպես երիկամների քարեր:
Շաքար և շաքար պարունակող սնունդ
Այս խումբը ներառում է բոլոր քաղցրավենիքները՝ կոնֆետներ, թխվածքներ, շոկոլադներ և այլն: Ստամոքսն արագ ներծծում է շաքարը: Այն գրգռում է ենթաստամոքսային գեղձը, ինչը հանգեցնում է ինսուլինի արտադրության: Հետեւաբար, օրգանիզմում շաքարի մակարդակը նախ կտրուկ բարձրանում է, հետո նույնքան կտրուկ նվազում, և գալիս է ապատիայի, հոգնածության ու քաղցրավենիք ուտելու նոր ցանկություն:
Ցիտրուսայիններ
Դրանք պարունակում են մեծ քանակությամբ թթու, որն ազդում է ստամոքսի լորձաթաղանթի վրա: Մարդիկ, ովքեր չեն զգում այրոց, կարող են նախաճաշել ցիտրուսով: Բայց աղեստամոքսային տրակտի հետ կապված խնդիրների դեպքում (գաստրիտ, խոց, բարձր թթվայնություն) ավելի լավ է սահմանափակել ցիտրուսային ուտեստների սպառումը:
Խուրմա
Խուրման (հատկապես թերհասը) պարունակում է շատ դժվարամարս մանրաթելեր: Նրանք դանդաղեցնում են ստամոքսի և աղիների աշխատանքը: Այս երևույթը կոչվում է «ստամոքսի կանգ»:
Սխտոր
Սուր համեմունքներն ու սխտորը գրգռում են ստամոքսի լորձաթաղանթը և լեղապարկը:
Եթե այս սննդամթերքները չավելացնեք ձեր նախաճաշին, ապա վերջինս, իսկապես, ավելի առողջ և սննդարար կլինի:
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 3888 անգամ
Читать на русском
|