Քաղցր կյանք. ի՞նչ կկատարվի մարմնի հետ, եթե ամեն օր շոկոլադ ուտենք
20.10.2020
Շոկոլադի սիրահարների կյանքն այդքան էլ քաղցր չէ․ ոմանք ասում են, թե դա առողջությանը վնաս է, մյուսներն էլ պնդում են, որ առանց քաղցրով սնուցման՝ ուղեղն ավելի դանդաղ է գործում: Այս քաղցրավենիքի նկատմամբ բանավեճերը շատ են:
Եկեք պարզենք, թե ինչ օգտակար հատկություններ ունի շոկոլադը և արդյո՞ք կարելի է այն ուտել ամեն օր:
Ո՞ր շոկոլադն է ավելի օգտակար
Ցանկացած շոկոլադե սալիկ չէ, որ կարելի է իսկապես օգտակար համարել: Առավելագույն օգտակար հատկություններ ունի մուգ շոկոլադը, որը բաղկացած է առնվազն 65% կակաոյից և լրացուցիչ բաղադրիչներ քիչ է պարունակում:
Կաթնային շոկոլադը նույնպես, ընդհանուր առմամբ, լավ է, բայց ավելի փոքր չափով, քանի որ դրանում չկա ամենաառողջ բաղադրիչը՝ կակաոն: Իսկ, ահա, սպիտակ շոկոլադը դժվար, թե կարելի է առողջարար քաղցրավենիք անվանել. այն հիմնականում բաղկացած է շաքարից և կարագից, մինչդեռ այնտեղ շատ քիչ կակաոյի փոշի կա:
Ուղեղային գրոհ
Frontiers in Nutrition ամսագրում հրապարակված հետազոտության համաձայն, ֆլավանոլները՝ կակաոյի բուսական քիմիական նյութերը, իրականում օգտակար են ուղեղի համար: Դրանք պաշտպանում են հիշողության և ուշադրության համար պատասխանատու հատվածները, ինչպես նաև մտավոր գործունեության արագությունը:
Գիտնականները կարծում են, որ շոկոլադը դրական է անդրադառնում ուղեղի աշխատանքին' սրտի վրա իր ազդեցության միջոցով. այն օգնում է ապահովել արյան բնականոն հոսք, նվազեցնում արյան մակարդելիությունը և կարգավորում ճնշումը: Սա, իր հերթին, մեծացնում է արյան հոսքը դեպի ուղեղ:
Օգնություն սրտին
Սև շոկոլադի մեջ պարունակվող ճարպերի մեծ մասը «լավն» են՝ միահագեցած ճարպեր և ստեարաթթու: Դրանք դրական ազդեցություն ունեն սրտի վրա: Մինչդեռ կաթնային շոկոլադը կարող է պարունակել հավելումներ, որոնք դժվար է օգտակար համարել, օրինակ՝ տրանս ճարպերը: Գնելուց առաջ արժե ստուգել բաղադրությունը՝ համոզվելու համար, որ ավելացված յուղեր չկան: Բարձրորակ և «ճիշտ» շոկոլադը կակաոյի կարագից բացի այլ բան չպետք է պարունակի:
Մրգային և կոնֆետների հավելումները մեծացնում են շոկոլադի կալորիականությունը և նվազեցնում առողջության համար դրա օգտակար հատկությունները: Նույնիսկ սովորական չորացված մրգերը բարձրացնում են շաքարի մակարդակը քաղցրավենիքի մեջ և վնասում սրտին: Մյուս կողմից, ընկույզեղենը, ինչպիսիք են նուշը կամ հնդկական ընկույզը, օգտակար են սրտի համար և, ընդհակառակը, կարող են ուժեղացնել դրական ազդեցությունը:
Վերջին ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ շոկոլադի կանոնավոր օգտագործումը կարող է նվազեցնել սրտամետաբոլիկ խանգարումների ռիսկը: Ենթադրվում է, որ այս քաղցրավենիքի սիրահարների մոտ սրտանոթային հիվանդությունների զարգացման ռիսկը մեկ երրորդով պակաս է:
Մեկ այլ ուսումնասիրության համաձայն՝ շաբաթական երկու կամ ավելի անգամ շոկոլադ ուտելը կարող է 32% -ով նվազեցնել կալցիֆիկացիայի (զարկերակներում կալցիֆիկացիոն գոյացությունների առաջացում) ռիսկը: Բացի այդ, շաբաթական ավելի քան 5 անգամ սեւ շոկոլադ ուտելը 57% -ով իջեցնում է սրտի հիվանդության ռիսկը:
Կարելի՞ է ամեն օր շոկոլադ ուտել
Չնայած շոկոլադը որոշ դեպքերում կարող է օգտակար լինել, դա չի նշանակում, որ նախաճաշը պետք է փոխարինել քաղցր սալիկներով: Այն պարունակում է մեծ քանակությամբ ճարպեր (32,5 գ՝ 100 գ-ի մեջ) և շատ կալորիաներ (543 կկալ՝ 100 գ-ի մեջ): Շոկոլադ պետք է ուտել չափավոր, փորձեք նվազեցնել չափաբաժնիները և սահմանափակվել օրական մեկ սալիկով: Բարեբախտաբար, մուգ շոկոլադն այնքան հագեցնող է, որ դուք, հավանաբար, չեք ցանկանա գերազանցել առաջարկվող չափաբաժինը։
Աղբյուր՝ LADYNEWS.am Դիտվել է 4969 անգամ
Читать на русском
|