3 օգտակար մթերք, որոնք չի կարելի շատ ուտել
01.11.2017
Պարզվում է, առողջ սննդի ջատագովների սիրած որոշ մթերքներ բավականին վտանգավոր են: Առողջ սննդին հետևողները կառչում են որոշակի օգտակար սննդից և միայն դրանք են օգտագործում, անտեսելով այլ կարևոր ուտելիքները:
Խնդիրն այն է, որ սահմանափակ սնունդն արդեն իսկ չի համարվում առողջ: Այսպիսի սննդակարգին հետևելով մարդը չի ստանում մի շարք օգտակար վիտամիններ և հանքանյութեր, որոնք կան այլ մթերքներում:
Ավելին, հետազոտությունները ցույց են տվել, որ որոշ օգտակար մթերքներ բավականին վնսակար են, եթե դրանք օգտագործել մեծ քանակությամբ: Այդպիսի մթերքներին են դասվում թյուննոսը, կոկոսի յուղը և գրիլի վրա պատրաստած միսը:
Պարզվում է, թյուննոսը բացի օգտակար երկաթից, կալցիումից, ցինկից և մագնիումից պարունակում է նաև սնդիկ: Այդ պատճառով բժիշկները խորհուրդ են տալիս այն ուտել շաբաթական 2 անգամից ոչ ավել: Իսկ հղիներին և մինչև 12 տարեկան երեխաներին խորհուրդ է տրվում չօգտագործել այն:

Շատերը սիրում են կոկոսի յուղ: Նրա մեջ պարունակող մեծ քանակությամբ վիտամին А-ն և Е-ն դարձնում են այն շատ օգտակար: Սակայն այս յուղը նաև հսկա քանակությամբ կալորեաներ է պարունակում: Նիհարել ցանկացողներն ավելի լավ է խուսափեն այս մթերքից:

Մեկ այլ հիասթափություն է, որ գրիլի վրա պատրաստած միսը վնասակար է: Ավանդաբար գրիլի վրա պատրաստած միսը, ձուկը և թռչնամիսը համարվում էին դիետիկ ուտեստներ: Դրանք յուղոտ չեն և պատրաստվում են առանց կարագի: Ջերմամշակումը միսը դարձնում է նուրբ՝ առանց վերացնելու մեջի պարունակող երկաթը և օգտակար ամինաթթուները: Սակայն ամեն ինչ կախված է պատրաստման եղանակից:
Գիտնականները համարում են, որ բարձր ջերմաստիճանի ազդեցությամբ մսի մեջ ձևավորվում են միացություններ, որոնք կարող են հրահրել քաղցկեղի առաջացում: Այդ պատճառով ամերիկյան ուռուցքաբանները խորհուրդ են տալիս այդպիսի միս ուտել երկու շաբաթը մեկ անգամ:
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 8777 անգամ
Читать на русском
|