Էնդոկրինոլոգները նշել են այն բանջարեղենը, որը կարող է փրկել քաղցկեղից
14.07.2023
Էնդոկրինոլոգները պատմել են, թե որ բանջարեղենն է որոշ քաղցկեղային հիվանդությունների կանխարգելման արդյունավետ միջոց։
Պարզվել է, որ դա բոլորի կողմից սիրված լոլիկն է, որը պարունակում է լիկոպեն՝ մի նյութ, որը գերազանց է շագանակագեղձի, հաստ աղիքի և կրծքագեղձի քաղցկեղի կանխարգելման համար։
Բայց ի՞նչ է այս լիկոպենը: Բանն այն է, որ հենց այս նյութն է լոլիկին կարմիր գույն տալիս։ Այն հայտնաբերված է նաև այլ կարմրավուն մթերքներում, ինչպիսիք են ձմերուկը կամ վարդագույն գրեյպֆրուտը, սակայն ամենաբարձր խտություն ունենում է վերամշակված լոլիկի մեջ:
Լիկոպենի ազդեցությունը բազմակողմանի է: Այն կարոտինոիդ է, նվազեցնում է շագանակագեղձի, հաստ աղիքի, կրծքագեղձի քաղցկեղների և սրտի կաթվածի զարգացումը: Բացի այդ, այս նյութը կանխում է աթերոսկլերոզը:
Լիկոպինը նաև օգնում է ուղեղի խանգարումների դեպքում՝ նվազեցնելով գլիկացված հեմոգլոբինի մակարդակը և իջեցնելով արյան ճնշումը:
Ինչպես պարզվում է, արդեն ապացուցվել է, որ լոլիկը պայքարում է քաղցկեղի դեմ, սակայն նոր հետազոտությունները ցույց են տվել, որ այն ուտելը որոշակի մթերքների հետ կարող է նվազեցնել այդ ազդեցությունը։
Օհայոյի նահանգի համալսարանի խմբի կատարած հետազոտության արդյունքները ցույց են տվել, որ լոլիկի օգտագործումը երկաթով հարուստ մթերքների հետ միասին կարող է նվազեցնել դրանց հակաքաղցկեղային ազդեցությունը:
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 2978 անգամ
Читать на русском
|