9 ամենօրյա քայլեր, որոնք մենք սխալ ենք անում
30.03.2023
Յուրաքանչյուր օր բաղկացած է հսկայական քանակությամբ տարբեր գործողություններից՝ օգտակար և ոչ շատ, անհրաժեշտ և անօգուտ: Առօրյա կյանքում շատ մանրուքներ մեզ համար վերածվում են, մեծ մասամբ, ծեսի նման մի բանի: Այս ամենի հետ մեկտեղ, ըստ գիտնականների և փորձագետների, շատերը բացարձակապես սխալ են անում, թվում է, բոլորովին պարզ և չնչին բաներ, դրանով իսկ գործողության օգտակար ազդեցությունը գործնականում հասցնելով զրոյի:
1. Առավոտյան սուրճ
Յուրաքանչյուր մարդու օրգանիզմն անհատական է: Մեզանից յուրաքանչյուրն ունի 24-ժամյա ցիկլ, որը տարբեր կերպ է աշխատում: Այնուամենայնիվ, կորտիզոլ կոչվող հորմոնը ձեզ արթուն է պահում: Արտադրվում է առավոտյան 8-ից 9-ը։ Այսպիսով, առավոտյան սուրճ խմելու ցանկացած փորձ իրականում անօգուտ է արագ արթնացման առումով։
Թարմ ըմպելիքն օգտագործելու լավագույն ժամանակը ժամը 9:30-ից հետո է, երբ կորտիզոլը դադարում է մեծ քանակով արտադրվել: Խորհուրդ լի տրվում նաև սուրճ խմել ժամը 17-ից հետո։
2. Ձվերը սառը ջրի մեջ դնելը
Ոմանք եփելուց առաջ համառորեն ձվերը դնում են սառը ջրի մեջ՝ սխալմամբ կարծելով, որ դա կբարելավի պատրաստման հետագա գործընթացը։ Իրականում նման գործողությունը բացարձակապես անօգուտ է։ Փաստորեն, ձվերը սառը ջրի մեջ դնելը պետք է լինի անմիջապես եռացող ջրից հանելուց հետո։ Սա կնպաստի ձվի արագ կեղևմանը։
3. Լվանալու սպունգը ցանկացած տեղում թողենելը
Տնային տնտեսուհիների մեծամասնությունը, սպասք կամ սանտեխնիկա լվանալիս, սովոր է լվացող սպունգը թողնել որոշակի տեղում: Որպես կանոն, այդ վայրը գտնվում է լվացարանի անկյունում։ Այս մոտեցումը սկզբունքորեն սխալ է, քանի որ ցանկացած սպունգ իդեալական միջավայր է բակտերիաների համար: Լվանալու սպունգը ճիշտ կլինի թողնել չոր տեղում՝ խոնավությունից հեռու։
4. Կարագը դանակով կտրատել
Սառը կարագը սուր դանակով կտրելը վատ մտահղացում է։ Յուրաքանչյուր ոք, ով գոնե մեկ անգամ իր համար սենդվիչ է պատրաստել, հիանալի գիտի, որ կարագը սկսում է կոտրտվել և փշրվել։ Եթե ցանկանում եք իսկապես հարթ և գեղեցիկ կտրատել, ապա ավելի լավ է օգտագործել բանջարեղենի և մրգերի կեղևահանման գործիքներ կամ ձեռք բերել հատուկ կարագի դանակ: Միայն թվարկված գործիքներն են ի վիճակի դուրս բերել գեղեցիկ և ամբողջական շերտեր, որոնք նույնիսկ պետք չէ քսել։
5. Մատներով բացել ծորակը
Մատների մաշկի հատուկ ձևի պատճառով բակտերիաներն այնտեղ գոյատևում են շատ ավելի հարմարավետ և երկար: Հաշվի առնելով ներկայիս բարդ համաճարակաբանական իրավիճակը՝ շատ փորձագետներ խորհուրդ են տալիս ծորակի փականը բացել դաստակով: Այսպիսով, ձեր մատների վրա ավելի քիչ բակտերիաներ կհայտնվեն: Բացի այդ, փականը ինքնին կմնա մաքուր: Ընդհանուր առմամբ, արժե պարբերաբար մաքրել տան բոլոր սանտեխնիկան՝ օգտագործելով հատուկ քիմիական նյութեր:
6. Լիցքավորիչի գլխիկը մաքրելը Մի մաքրեք պորտը
Սմարթֆոնների օգտատերերի մեծ մասը նույնիսկ չի մտածում այնպիսի հարցի մասին, ինչպիսին է լիցքավորիչի գլխիկը մաքրելու անհրաժեշտությունն է: Դուք չեք կարող պարզապես վերցնել և տեղադրել մալուխը: Խստորեն խորհուրդ է տրվում ստուգել գլխիկի վրա փոշու, կեղտի և այլ օտար առարկաների առկայությունը: Վերոհիշյալները դանդաղեցնում են մարտկոցը լիցքավորելու ընթացակարգը և, նույնիսկ, կարող է հանգեցնել շատ ավելի տխուր հետևանքների, քան մի քանի ժամ լիցքավորելը:
7. Վարագույրների չմաքրելը
Վարագույրները հարկավոր է պարբերաբար լվացվեն կամ առնվազն մաքրվեն խոզանակով կամ փոշեկուլով (սահմանված ցածր հզորությամբ): Դա պայմանավորված է նրանով, որ ցանկացած վարագույր հիանալի հավաքում է փոշին՝ այդպիսով դառնալով բակտերիաների բազմացման հիմք: Որոշ տանատերեր, ովքեր երկար ժամանակ չեն լվանում իրենց վարագույրները, հաճախ զարմանում են, որ դրանց գույնն իրականում փոխվել է:
8. Միսն անմիջապես եփելուց հետո ուտելը
Ինչ վերաբերում է խորոված կամ տապակած մսին, ապա դժվար է հաղթահարել գայթակղությունը և թույլ տալ, որ համեղ ուտեստը գոնե մեկ րոպե հանգստանա։ Մեծ է գայթակղությունն անմիջապես վայելել հյութալի քյաբաբը, տապակած կողերը կամ գրիլ հավը: Տաք ուտեստներն ունեն իրենց հմայքը։ Սակայն իրականում արժե թույլ տալ, որ միսը եփելուց հետո «հանգստանա» 5-20 րոպե։ Սա զգալիորեն կբարելավի ուտեստի համային հատկությունները:
9. Հակաբակտերիալ օճառի կիրառում
Չկա միանշանակ ապացույց, որ հակաբակտերիալ օճառն ավելի լավ է ախտահանում ձեռքերը (և մնացած ամեն ինչ), քան սովորական օճառը: Այնպես որ այն մարդիկ, ովքեր օգտագործում են հիգիենայի մասնագիտացված պարագաներ, ամենայն հավանականությամբ, գերավճարում են: Ճշմարտությունն այն է, որ ցանկացած օճառ ընդհանրապես չի սպանում միկրոօրգանիզմները, այլ պարզապես նպաստում է մաշկից ջրով դրանց ավելի լավ լվացմանը։
Աղբյուր` LADYNEWS.am Դիտվել է 2811 անգամ
Читать на русском
|