Ինչպես թրմել մասուրը․ ճիշտ եղանակ
11.10.2022
Բնական թուրմը տարբեր հիվանդությունների ժամանակ առաջին օգնականն է։ Նման արդյունավետ միջոցի շնորհիվ դուք կարող եք զգալի օգնություն ցուցաբերել օրգանիզմին։ Մասուրի թուրմը համարվում է ամենաարդյունավետներից մեկը։ Այն բազմաթիվ օգտակար հատկություններ ունի։ Արժե իմանալ, թե ինչպես պատրաստել մասուրի թուրիմը՝ մարմնի կենսունակությունը բարձրացնելու համար:
Այս կարմիր հատապտուղը հարուստ է մագնեզիումով, կալիումով, կալցիումով և մի խումբ վիտամիններով։ Այն կատարյալ է ինչպես մրսածության բուժման, այնպես էլ դրանց կանխարգելման համար։ Մասուրը նաև օգնում է բարելավել սրտանոթային և մարսողական համակարգերի աշխատանքը։
Ինչպես թրմել մասուրն առանց թերմոսի
Որպեսզի մասուրի թուրմն առավելագույնս պահպանի իր օգտակարությունը, անհրաժեշտ է ճիշտ նախապատրաստել պտուղները։ Թարմ հատապտուղները կիսում ենք և մաքրում միջուկը: Հետո թողնում ենք, որ չորանան։ Խորհուրդ է տրվում մասուրը չաղալ։ Կիսով կտրատված պտուղները կարող են ավելի հարուստ համ ապահովել։
Ինչ վերաբերում է պահպանմանը, ապա այս նպատակով ավելի լավ է վերցնել ապակե տարա, որը կարելի է դնել սառնարանի մեջ: Այսպիսով, թուրմն օգտագործելի կլինի 3 օրվա ընթացքում։ Բայց խորհուրդ է տրվում այնքան հատապտուղ եփել, որ բավարար լինի մեկ ընդումնան համար: Անհրաժեշտության դեպքում ավելի լավ է նորից ձեզ համար թուրմ պատրաստեք։ Այդ դեպքում, այն կպարունակի առավելագույն քանակությամբ օգտակար նյութեր:
Առաջին եղանակ
Վերցրեք էմալապատ կամ ապակե թաթսա։ Վերջինիս մեջ լցրեք 2 ճաշի գդալ չորացրած մասուր։ Վրան ավելացրեք 500 մլ տաք ջուր։ Կաթսան կափարիչով փակեք և թողեք 30 րոպե։ Դրեք գազօջախի վրա և թույլ կրակով եփեք մեկ ժամ։ Պատրաստի թուրմն օգտագործեք տաք վիճակում։
Երկրորդ եղանակ
Մեկ այլ արդյունավետ մեթոդ է մասուրի շոգեխաշելը ջրային բաղնիքում: Վերցրեք փոքր տարրա: Այն տեղադրեք ավելի մեծ կաթսայի մեջ: Ներքևի տարայի մեջ ջուր լցրեք, իսկ վերևինի մեջ՝ 2 ճաշի գդալ չորացրած մասուր։ Դրեք կրակին: Լցրեք 1 բաժակ տաք ջուր։ Ծածկեք կափարիչով և կրակի վրա պահեք 15-20 րոպե։
Հանեք կրակի վրայից և կես ժամ թողեք սենյակային ջերմաստիճանում։ Քամեք թուրմը։ Ցանկության դեպքում վրան ավելացրեք կիտրոն և մի քիչ մեղր։
Թուրմերի համար կարող եք օգտագործել թե՛ մասուրի պտուղները, թե՛ նրա ծաղիկները, տերևները, արմատները և, նույնիսկ, ճյուղերը: Եթե հնարավորություն ունեք, անպայման չորացրեք այս հատապտուղը, որի թուրմը կազատի բազմաթիվ հիվանդություններից։
Չորացրած մասուրը, ճիշտ պահպանելու դեպքում, իր օգտակարությունը պահում է տարվա ընթացքում, նաև՝ ցանկացած սեզոնի այն կարող եք գնել: Բացի այդ, ի տարբերություն թարմ հատապտղի, այս դեպքում կարիք չի լինում հեռացնել միջուկը։ Այդ իսկ պատճառով եփելիս նախապատվությունը տրվում է չոր հատապտուղներին։
Աղբյուր` LADYNEWS.am
Դիտվել է 3079 անգամ
Читать на русском
|